Η δίαιτα που μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της νεφρικής νόσου
Σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, η απώλεια των ποδοκυττάρων -μέρος του φραγμού σπειραματικής διήθησης του νεφρού- προκαλεί μη αναστρέψιμη εξέλιξη της νόσου.
Μέχρι στιγμής, οι γιατροί και οι ερευνητές δεν έχουν βρει τρόπο να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη βλάβη, την απώλεια και την επιδείνωση των ποδοκυττάρων που οδηγεί σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου.
Η Laura Perin, συνδιευθύντρια του Εργαστηρίου GOFARR στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Saban του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες, μαζί με τον Valter Longo, καθηγητή στο Ινστιτούτο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διεξήγαγαν μια μελέτη που προσφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο της μελέτης, χορήγησαν σε πειραματόζωα με χρόνια νεφρική νόσο μια εξειδικευμένη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, που μιμείται τη νηστεία (LS-FMD), ισοδύναμη με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ανθρώπους με χρόνια νεφρική νόσο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έξι κύκλοι αυτής της δίαιτας επιβράδυναν την επιδείνωση των δομών και της λειτουργίας των νεφρών στα τρωκτικά.
Το σημαντικότερο είναι ότι προκάλεσαν τον επαναπρογραμματισμό των ποδοκυττάρων και αποκατέστησαν τις δομές διήθησης των νεφρών.
Τα ζώα που υποβλήθηκαν σε διατροφικές παρεμβάσεις παρουσίασαν σημαντική μείωση του πηλίκου αλβουμίνης / κρεατινίνης oύρων (ACR) και του αζώτου ουρίας αίματος (BUN) σε τέσσερις και έξι εβδομάδες μετά από έξι κύκλους δίαιτας, καθώς και σημαντική μείωση της σπειραματικής και σωληναριακής βλάβης, σε σύγκριση με τρωκτικά που τρέφονταν ελεύθερα.
«Όταν εξετάσαμε αυτά τα ζωικά μοντέλα, διαπιστώσαμε ότι η μακροπρόθεσμη νεφρική λειτουργία και δομή βελτιώθηκε», λέει η Δρ. Perin.
«Το μεταγραφικό προφίλ των κύριων δομών των νεφρών έμοιαζε με εκείνο ενός υγιούς αρουραίου. Είδαμε ενδείξεις σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο ότι αυτή η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία προκαλεί επαναπρογραμματισμό των ποδοκυττάρων και αποκαθιστά τη νεφρική λειτουργία σε σπειραματοπάθεια».
Επιδράσεις στον άνθρωπο
Σε μια πιλοτική μελέτη σε 13 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, οι κύκλοι της δίαιτας που μιμείται τη νηστεία ήταν νεφροπροστατευτικοί, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πρωτεϊνουρίας και της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν διαιτητική παρέμβαση.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι κύκλοι της εν λόγω δίαιτας μπορούν να προωθήσουν τον επαναπρογραμματισμό / αναγέννηση σε ποντίκια και αρουραίους, αλλά και να αυξήσουν τα κυκλοφορούντα προγονικά κύτταρα στους ανθρώπους, οπότε θα πρέπει να δοκιμαστούν περαιτέρω για τη θεραπεία των προοδευτικών νεφρικών παθήσεων», λέει ο Δρ. Longo.
«Αυτή η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που επιβραδύνουν την αποδόμηση των νεφρών, γεγονός που υποδεικνύει πιθανές παρεμβάσεις για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο».
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.