ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προσφέρει το παστινάκι στην υγεία – Πλήρες θρεπτικό προφίλ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το παστινάκι, ένα λαχανικό ρίζας παρόμοιο με τα καρότα, είναι μια θρεπτική και ευέλικτη τροφή.

Τι προσφέρει το παστινάκι στην υγεία – Πλήρες θρεπτικό προφίλ
Bigstock

Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και μετάλλων, που ωφελούν τη συνολική υγεία σας.

Αυτό το άρθρο παραθέτει ένα πλήρες διατροφικό προφίλ για το παστινάκι και περιγράφει τα πολλά οφέλη του για την υγεία, δικαιολογώντας το γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Παστινάκι: Διατροφικό προφίλ

Το παστινάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες. Παρακάτω είναι η πλήρης ανάλυση μιας μερίδας 100 γραμμαρίων από ωμό παστινάκι:

  • Θερμίδες: 75 kcal
  • Υδατάνθρακες: 18 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 1,3 γρ.
  • Διαιτητικές ίνες: 4,9 γρ.
  • Ζάχαρα: 5 γρ.
  • Λιπαρά: 0,3 γρ.

Το παστινάκι είναι και μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων:

  • Βιταμίνη C: 25% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (RDI) – ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και την επανόρθωση του δέρματος
  • Βιταμίνη Κ: 22% RDI – βοηθά στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών
  • Βιταμίνη Β9: 13% RDI - ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση DNA και την υγεία της εγκυμοσύνης
  • Βιταμίνη Ε: 4% RDI – δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες
  • Βιταμίνη Β6: 5% RDI – σημαντική για την ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου
  • Κάλιο: 12% RDI – βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της μυϊκής λειτουργίας
  • Μαγγάνιο: 14% RDI – υποστηρίζει την υγεία των οστών και τον μεταβολισμό
  • Μαγνήσιο: 5% RDI – σημαντικό για την λειτουργία των μυών και των νεύρων
  • Φώσφορος: 5% RDI – ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την παραγωγή ενέργειας
  • Ασβέστιο: 4% RDI – υποστηρίζει την αντοχή των οστών
  • Σίδηρος: 3% RDI – βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο σώμα

Εκτός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το παστινάκι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως πολυακετυλένια, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Parsnip-pastinaki

Παστινάκι: Οφέλη υγείας

Το παστινάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά βασικά οφέλη για την υγεία, όπως:

  1. Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο παστινάκι (4,9 g ανά 100 g) είναι απαραίτητη για την υγιή πέψη. Οι φυτικές ίνες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, τροφοδοτώντας με ωφέλιμα βακτήρια το πεπτικό σύστημα.
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η σημαντική ποσότητα βιταμίνης C στο παστινάκι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας στον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη C προάγει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι σημαντικό για υγιές δέρμα και επούλωση πληγών.
  3. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς: Το παστινάκι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αντισταθμίζοντας τις επιδράσεις του νατρίου (αλάτι). Οι φυτικές ίνες στο παστινάκι παίζουν επίσης ρόλο στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  4. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά: Το παστινάκι περιέχει αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και πολυακετυλενίων, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καταπολεμώντας τη φλεγμονή και την κυτταρική βλάβη.
  5. Ευεργετικό για την εγκυμοσύνη: Το παστινάκι είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού και για την πρόληψη ελαττωμάτων στον νευρικού του σωλήνα. Η ενσωμάτωσή του στη διατροφή των εγκύων μπορεί να παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό.
parsnip-pastinaki

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το παστινάκι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;”

Ναι, το παστινάκι είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που βοηθά στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας, καθιστώντας τα ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

“Πώς να μαγειρέψω το παστινάκι για τα μέγιστα οφέλη υγείας;”

Για μέγιστη θρεπτικότητα, το παστινάκι μπορεί να ψηθεί, να πολτοποιηθεί ή να προστεθεί σε σούπες και μαγειρευτά. Το μαγείρεμα στον ατμό ή το ψήσιμο στο γκριλ διατηρεί την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες καλύτερα από το βράσιμο, το οποίο προκαλεί την έκπλυση/απομάκρυνση ορισμένων θρεπτικών συστατικών που καταλήγουν στο νερό μαγειρέματος.

“Είναι το παστινάκι ασφαλές για άτομα με διαβήτη;”

Το παστινάκι έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλεί μια σχετικά αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μπορεί να συμπεριληφθεί με ασφάλεια σε μια ισορροπημένη διατροφή για άτομα με διαβήτη, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Σύνοψη

Το παστινάκι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την υποστήριξη της πέψης και της υγείας της καρδιάς μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Πηγές: bbcgoodfood.com, healthline.com, webmd.com, health.com