ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς περνάει πιο γρήγορα ο πονόλαιμος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πονόλαιμος είναι μια κοινή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο, αίσθημα γρατσουνίσματος ή ερεθισμό στον λαιμό, που συχνά επιδεινώνεται από διάφορα τρόφιμα και ποτά.

Πώς περνάει πιο γρήγορα ο πονόλαιμος
Bigstock

Η κατανόηση των τροφών και ποτών, που πρέπει να αποφύγετε, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά την ταλαιπωρία και να υποστηρίξει την ανάρρωσή σας.

Γιατί και πώς κάποιες τροφές επιδεινώνουν τον πονόλαιμο

Κάποια τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν όξινα, πικάντικα, αλμυρά, πλούσια σε λιπαρά είδη, καθώς και ορισμένα ποτά όπως το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη. Αυτά τα ερεθιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη φλεγμονή του λαιμού, αφυδάτωση, ακόμη και επιπλοκές, όπως παλινδρόμηση οξέος (η οποία επιδεινώνει εκ νέου τον πονόλαιμο).

Τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες, μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω τον ήδη φλεγμονώδη ιστό του λαιμού και να τονώσουν την παλινδρόμηση οξέος, ενώ τα πικάντικα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή βλέννας και τη φλεγμονή.

Τα αλμυρά και τραγανά σνακ μπορεί να στεγνώσουν το, λαιμό και να αισθανθείτε πόνο κατά την κατάποση. Ομοίως, τα πλούσια σε λιπαρά και τα τηγανητά τρόφιμα είναι πιο δύσκολα στην πέψη και μπορεί να εμποδίσουν την ανοσολογική απόκριση, παρατείνοντας την ενόχληση.

Το αλκοόλ και τα ποτά με καφεΐνη, επίσης αποθαρρύνονται, καθώς συμβάλλουν στην αφυδάτωση και μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό του λαιμού.

Πολλές παρανοήσεις δημιουργούνται γύρω από την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων, τα οποία, αν και συχνά καταπραΰνουν, μπορεί εν τέλει να ερεθίσουν τον πονόλαιμο αν είναι υπερβολικά καυτά ή πικάντικα. Επομένως, συνιστάται να επιλέγετε καταπραϋντικές, μη πικάντικες εναλλακτικές κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης από τον πονόλαιμο. Αυτή η κατανόηση των διατροφικών περιορισμών είναι απαραίτητη για όσους υποφέρουν από πονόλαιμο, για να διευκολυνθεί η επούλωση και να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση.

Throat-pain-ponolaimos

Πονόλαιμος: Τροφές προς αποφυγή

  1. Όξινα τρόφιμα: Τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ κ.α.) και οι ντομάτες, μπορεί να ερεθίσουν τον ήδη φλεγμονώδη ιστό του λαιμού. Τα οξέα σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να διεγείρουν την παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τον πόνο στον λαιμό.
  2. Πικάντικα τρόφιμα: Τα πικάντικα τρόφιμα, που περιλαμβάνουν συστατικά όπως καυτερή σάλτσα, σκόνη τσίλι και πιπεριές, μπορούν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό του λαιμού, αυξάνοντας την παραγωγή των βλεννογόνων και τη φλεγμονή. Ακόμη και όσοι είναι συνηθισμένοι σε πικάντικες γεύσεις μπορεί να διαπιστώσουν ότι πρέπει να τις αποφεύγουν, όταν αντιμετωπίζουν πονόλαιμο.
  3. Αλμυρά και τραγανά τρόφιμα: Τα αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, μπορεί να στεγνώσουν τον λαιμό και να οδηγήσουν σε αυξημένο ερεθισμό κατά την κατάποση. Τρόφιμα με τραχιές επιφάνειες μπορεί επίσης να αυξήσουν την ταλαιπωρία σας κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  4. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τηγανητά: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινων κρέατος, των πλήρους λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων και των τηγανητών, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να παρατείνει την ανάρρωση από τον πονόλαιμο και να αυξήσει την ενόχληση.
  5. Χοντροκομμένα τρόφιμα: Τροφές που είναι δύσκολο να καταποθούν, όπως ωμά λαχανικά και ψωμί με κρούστα, πρέπει επίσης να αποφεύγονται. Μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ερεθισμό και μπορεί να είναι δύσκολο να καταποθούν, όταν αντιμετωπίζετε πονόλαιμο.
french-fries-potatoes

Πονόλαιμος: Ποτά προς αποφυγή

  1. Αλκοολούχα ποτά: Το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό λαιμό και να επιδεινώσει τον πόνο. Συνιστάται να αφαιρέσετε όλες τις μορφές αλκοόλ από τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
  2. Ροφήματα με καφεΐνη: Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του πονόλαιμου.
  3. Ανθρακούχα ποτά: Ποτά όπως τα αναψυκτικά και το ανθρακούχο νερό μπορούν να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο, λόγω της οξύτητας και της ενανθράκωσης τους. Αυτά τα ποτά μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, οδηγώντας σε αυξημένη παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τον λαιμό.
  4. Όξινοι χυμοί: Οι χυμοί εσπεριδοειδών, συμπεριλαμβανομένων του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ, καθώς και ο χυμός ντομάτας, μπορούν να αυξήσουν τον ερεθισμό του λαιμού λόγω της υψηλής οξύτητάς τους. Αυτά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και ακόμη και συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
  5. Πικάντικα ή καυτά ροφήματα: Αν και πολλοί μπορεί να αναζητήσουν ανακούφιση από ζεστά ροφήματα, τα υπερβολικά πικάντικα ή καυτά ροφήματα μπορεί να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο. Είναι καλύτερο να επιλέξετε καταπραϋντικές, μη πικάντικες επιλογές, για να προωθήσετε την επούλωση.
coffee

Πονόλαιμος: Εναλλακτικές λύσεις

Όταν αντιμετωπίζετε έναν πονόλαιμο, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και βοήθεια στην ανάρρωση.

1. Υγρά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

  • Ζωμός οστών: Ο ζωμός οστών είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή, που όχι μόνο βοηθά στην ενυδάτωση, αλλά υποστηρίζει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει απαραίτητα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο σε εύκολα απορροφήσιμες μορφές και τα αμινοξέα που παράγονται κατά την παρασκευή του μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα.
  • Αφεψήματα από βότανα: Τα ζεστά αφεψήματα από βότανα είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικά για τον πονόλαιμο. Συχνά περιέχουν αντιοξειδωτικά, που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγουν την επούλωση. Η ζεστασιά βοηθά να διατηρείται ο λαιμός υγρός, μειώνοντας τον ερεθισμό και τον πόνο. Συνιστώνται επιλογές χωρίς καφεΐνη για την αποφυγή αφυδάτωσης.
  • Μέλι: Η προσθήκη ωμού μελιού σε ζεστό νερό ή τσάι μπορεί να δημιουργήσει μια θεραπεία ταχείας δράσης για τον πονόλαιμο. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει διάφορα βακτήρια και μύκητες. Προσθέτει, επίσης, μια καταπραϋντική γλυκύτητα που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης του λαιμού.
Sore-Throat-laimos-ponolaimos

2. Τρόφιμα μαλακά και εύκολα στην κατάποση

  • Πλιγούρι βρώμης: Οι ζεστές, μαλακές τροφές, όπως το πλιγούρι βρώμης, καταπίνονται εύκολα και είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν τον πονόλαιμο. Το πλιγούρι βρώμης είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνες Β και μέταλλα, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι μια ευέλικτη και θρεπτική επιλογή, που μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, όπως ομελέτα. Είναι μαλακά και εύκολα στην κατανάλωση, καθιστώντας τα κατάλληλα για όσους αντιμετωπίζουν πονόλαιμο.
  • Πουρές πατάτας: Ο πουρές πατάτας προσφέρει άνεση και θρέψη, ενώ είναι απαλός στον λαιμό. Η απαλή υφή τους τον κάνει να καταπίνεται και να χωνεύεται εύκολα.
  • Σούπες: Ο ζεστός ζωμός και οι σούπες μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικές. Όχι μόνο παρέχουν ενυδάτωση αλλά βοηθούν επίσης στην αραίωση της βλέννας και στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Ο ατμός μπορεί επίσης να ανοίξει βουλωμένη μύτη και λαιμό, προσφέροντας επιπλέον ανακούφιση.

3. Άλλες ευεργετικές επιλογές

  • Ρίζα γλυκόριζας: Η ρίζα της γλυκόριζας είναι γνωστή για τις ισχυρές αποχρεμπτικές της ιδιότητες, βοηθώντας στη χαλάρωση της βλέννας, ενώ καταπραΰνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή του λαιμού. Παρουσιάζει, επίσης, αντιική και αντιμικροβιακή δράση λόγω των διαφόρων συστατικών που περιέχει.
  • Σκόρδο: Το σκόρδο έχει πολλά οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντιβακτηριακών ιδιοτήτων, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθιστώντας το μια καλή προσθήκη στα γεύματα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Σύνοψη

Ενσωματώνοντας αυτές τις εναλλακτικές λύσεις στη διατροφή σας και αποφεύγοντας ερεθιστικούς παράγοντες, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ενόχλησης που σχετίζεται με τον πονόλαιμο και να υποστηρίξετε την ανάρρωσή σας.

Πηγές: livestrong.com, wellandgood.com, healthline.com, webmd.com, verywellhealth.com