ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό με μαγειρική σόδα: Τι προσφέρει - Τι να προσέχετε πάρα πολύ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η μαγειρική σόδα έγινε (πάλι) μόδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) -ιδίως στο TikTok- λόγω των αναφερόμενων πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Νερό με μαγειρική σόδα: Τι προσφέρει - Τι να προσέχετε πάρα πολύ
Bigstock

Υποστηρίζουν πως, όταν αναμιγνύεται σε ένα ποτήρι νερό, βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην καλύτερη αντοχή και -όπως συνηθίζεται στις εκάστοτε μόδες υγείας στα ΜΚΔ- γίνεται αναφορά και για πιθανή μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Η μαγειρική σόδα, γνωστή και ως όξινο ανθρακικό νάτριο, έχει διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του οικιακού καθαρισμού, της προσωπικής φροντίδας, ακόμη και ως θεραπεία για ορισμένες παθήσεις υγείας.

Αυτό το άρθρο διερευνά τον αντίκτυπο της μαγειρικής σόδας στον οργανισμό, τα οφέλη από την ανάμιξή με πόσιμο νερό, τα πλεονεκτήματα και τους πιθανούς κινδύνους αυτού του διαλύματος και οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωσή του.

Τι κάνει η μαγειρική σόδα στο σώμα

Η μαγειρική σόδα είναι κυρίως γνωστή για την ικανότητά της να εξουδετερώνει τα οξέα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της καούρας και της δυσπεψίας.

Κατά την κατάποση, η μαγειρική σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου για να παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ενόχλησης, που σχετίζεται με την παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, η αλκαλική φύση της μαγειρικής σόδας σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του pH του σώματος. Γι' αυτό μερικοί τη χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της οξύτητας στην κυκλοφορία του αίματος.

Τι κάνει το διάλυμα νερού με μαγειρική σόδα

Το ανακάτεμα μαγειρικής σόδας σε πόσιμο νερό είναι μια δημοφιλής θεραπεία για δερματικές παθήσεις και γενική χαλάρωση.

Οι αλκαλικές ιδιότητες της μαγειρικής σόδας μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμού του δέρματος, όπως από ηλιακά εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων ή εξανθήματα. Πιστεύεται επίσης ότι αποτοξινώνει το σώμα αφαιρώντας ακαθαρσίες και μαλακώνει το δέρμα, καθιστώντας το διάλυμα μια κοινή προσθήκη σε αφρόλουτρα. Επιπλέον, ορισμένοι διαπιστώνουν ότι το νερό με μαγειρική σόδα μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό και να προάγει την επούλωση των πληγών.

baking-soda-water

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση νερού με μαγειρική σόδα

Η κατανάλωση μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε νερό μερικές φορές διαφημίζεται για τα οφέλη της για την υγεία, όπως:

  • Ανακούφιση από την καούρα και τη δυσπεψία: Εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου, η μαγειρική σόδα μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα την ενόχληση που προκαλείται από παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία.
  • Απόδοση άσκησης: Μερικοί αθλητές χρησιμοποιούν τη μαγειρική σόδα ως εργογονικό βοήθημα, υποστηρίζοντας ότι βοηθά στην μείωση της μυϊκής κόπωσης κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας, ρυθμίζοντας τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος.
  • Βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου, βοηθώντας στην μείωση της οξύτητας στο αίμα.

Πόση μαγειρική σόδα είναι ασφαλής ανά ημέρα

Αν και η μαγειρική σόδα μπορεί να έχει οφέλη, είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε με μέτρο.

Η γενική σύσταση για ασφαλή κατανάλωση είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη σε τουλάχιστον 120 ml νερό. Αυτή η δοσολογία πρέπει να ΜΗΝ υπερβαίνεται περισσότερο από δύο φορές την ημέρα και πρέπει να ΜΗΝ λαμβάνεται για παρατεταμένες περιόδους χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως μεταβολική αλκάλωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και -σε σοβαρές περιπτώσεις- καρδιακά προβλήματα.

Baking-Soda-Bath-Feet-Soak

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ πίνουν νερό με μαγειρική σόδα

Ορισμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μαγειρικής σόδας λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία:

  • Άτομα με υπέρταση: Η μαγειρική σόδα είναι υψηλή σε νάτριο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Έγκυες: Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως είναι καλύτερο να αποφεύγετε να πίνετε νερό με μαγειρική σόδα, εκτός εάν σας το επιτρέψει ο γυναικολόγος σας.
  • Άτομα με νεφρική νόσο: Αν και μπορεί να ωφελήσει ορισμένους με ήπια νεφρική νόσο, όσοι έχουν σοβαρές νεφρικές παθήσεις θα πρέπει να το αποφεύγουν λόγω του κινδύνου επιδείνωσης της κατάστασής τους.
  • Άτομα σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο: Όποιος ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα θα πρέπει να αποφεύγει την μαγειρική σόδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο.

Σύνοψη

Η μαγειρική σόδα προσφέρει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από την καούρα και τον ερεθισμό του δέρματος, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Αν και μπορεί να είναι χρήσιμο σε μέτριες ποσότητες, η υπερβολική κατανάλωση νερού με μαγειρική σόδα από άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό πριν προσθέσετε μαγειρική σόδα στη ρουτίνα σας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Πηγές: webmd.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com