ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προσφέρει η βιταμίνη C – Τροφές και πιθανές παρενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Τι προσφέρει η βιταμίνη C – Τροφές και πιθανές παρενέργειες
Bigstock

Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την προώθηση του υγιούς δέρματος, η βιταμίνη C είναι απαραίτητο αντιοξειδωτικό για διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι ακριβώς προσφέρει η βιταμίνη C, εάν είναι ασφαλής η καθημερινή λήψη, ποιες οι πιθανές παρενέργειες και ποια τρόφιμα είναι τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C.

Τι προσφέρει η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς στο σώμα, όπως:

  • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού: Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από λοιμώξεις.
  • Αντιοξειδωτική προστασία: Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει το οξειδωτικό στρες, κάτι που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
  • Σύνθεση κολλαγόνου: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αιμοφόρων αγγείων, οστών και χόνδρων.
  • Απορρόφηση σιδήρου: Βελτιώνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (του τύπου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα, όχι στο κρέας, γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους φυτοφάγους), μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμίας.

Είναι εντάξει να παίρνετε βιταμίνη C κάθε μέρα;

Ναι, είναι γενικά ασφαλές να λαμβάνετε καθημερινά βιταμίνη C, υπό την προϋπόθεση ότι παραμένετε εντός της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDA):

Για τους ενήλικες, η RDA είναι 90 mg την ημέρα για τους άνδρες και 75 mg την ημέρα για τις γυναίκες. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες ποσότητες.

Το ανώτατο όριο πρόσληψης βιταμίνης C είναι 2.000 mg την ημέρα. Η υπέρβαση αυτής της ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της λήψης βιταμίνης C

Αν και η βιταμίνη C -όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες ποσότητες- είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως:

  • Πεπτικά προβλήματα: Υψηλές δόσεις βιταμίνης C (πάνω από 2.000 mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία και κοιλιακές κράμπες.
  • Πέτρες στα νεφρά: Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης, ειδικά σε άτομα με ιστορικό αυτής της πάθησης.
  • Υπερφόρτωση σιδήρου: Για άτομα με παθήσεις που προκαλούν υπερφόρτωση σιδήρου, όπως η αιμοχρωμάτωση, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να επιδεινώσουν τη συσσώρευση σιδήρου.

Ποιες τροφές έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης C είναι μέσω μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, διατροφής. Οι κορυφαίες πηγές βιταμίνης C στα τρόφιμα είναι:

  • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ (γνωστά και ως γλυκολέμονα) είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.
  • Μούρα: Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
  • Πιπεριές: Οι κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ξεπερνώντας ακόμη και τα εσπεριδοειδή.
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης C.
  • Ντομάτες: Οι φρέσκες ντομάτες και ο χυμός ντομάτας είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C.

Συμπέρασμα

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έως την υποστήριξη της υγείας του δέρματος.

Αν και είναι ασφαλές να την λαμβάνεται καθημερινά, είναι σημαντικό να παραμένετε εντός των συνιστώμενων ορίων, για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες.

Πηγές: nhs.uk, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, bbcgoodfood.com