ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανάκληση ΕΦΕΤ για καπνιστό χέλι: Εντοπίστηκε και πάλι Listeria

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά παρτίδα ενός προϊόντος θαλασσινών.

Ανάκληση ΕΦΕΤ για καπνιστό χέλι: Εντοπίστηκε και πάλι Listeria
Bigstock

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν «ΧΕΛΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΦΙΛΕΤΟ» με αριθμό παρτίδας 1117324146 και ημερομηνία λήξης 29/08/2024, που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε., να μην το καταναλώσουν, καθώς, μετά από δειγματοληψία του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes στο δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Υπενθυμίζεται, ότι μόλις προχτές ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση για την αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης (και) στην Ελλάδα.