ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανάκληση ΕΦΕΤ για καπνιστή πέστροφα: Κίνδυνος λιστερίωσης

Με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε προϊόν καπνιστής πέστροφας, διότι υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.

Ανάκληση ΕΦΕΤ για καπνιστή πέστροφα: Κίνδυνος λιστερίωσης
Bigstock

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί προϊόν «ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI» με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξης 07/10/2024, που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ Ο.Ε., να μην το καταναλώσουν, καθώς, μετά από δειγματοληψία του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes στο δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).