ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάπαρη: Από ποιες ασθένειες προστατεύει - Διατροφικό προφίλ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κάπαρη, τα μικρά, πράσινα μπουμπούκια στα άνθη του φυτού Capparis spinosa, χρησιμοποιείται συνήθως ως γευστική προσθήκη σε διάφορα πιάτα, ιδιαίτερα στην μεσογειακή κουζίνα.

Κάπαρη: Από ποιες ασθένειες προστατεύει - Διατροφικό προφίλ
Bigstock

Η κάπαρη δεν είναι γνωστή μόνο για την ξεχωριστή της γεύση, αλλά και για το εντυπωσιακό διατροφικό της προφίλ και μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών της κάπαρης και το πώς μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Διατροφικό προφίλ κάπαρης

Η κάπαρη είναι χαμηλή σε θερμίδες αλλά είναι γεμάτη με μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας την μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας.

1. Θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά

Η κάπαρη είναι απίστευτα χαμηλή σε θερμίδες, με μόνο περίπου 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Αυτό την καθιστά κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια διατροφή χαμηλών θερμίδων.

Η κάπαρη περιέχει ελάχιστες ποσότητες λίπους, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Συγκεκριμένα, περιέχει περίπου 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,9 γραμμάρια λίπους και 4,9 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 100 γραμμάρια.

2. Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Κ: Η κάπαρη είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κάπαρης παρέχει περίπου 24,6 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, συμβάλλοντας σημαντικά στην σχετική ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.
  • Βιταμίνη Α: Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Α, που είναι σημαντική για την όραση και την λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Βιταμίνη C: Η κάπαρη προσφέρει περίπου 4,3 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του δέρματος.

3. Μεταλλικά στοιχεία

  • Νάτριο (αλάτι): Λόγω της διαδικασίας ωρίμανσης, η κάπαρη είναι υψηλή σε νάτριο με περίπου 2.952 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια. Αν και αυτό κάνει ξεχωριστή τη γεύση της, είναι σημαντικό να την καταναλώνετε με μέτρο, για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση νατρίου.
  • Άλλα μέταλλα: Η κάπαρη παρέχει επίσης μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου, απαραίτητα για διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η υγεία των οστών, η μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και η μυϊκή λειτουργία.

4. Αντιοξειδωτικά

  • Φλαβονοειδή και πολυφαινόλες: Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κερσετίνης και της ρουτίνης, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
  • Άλλα αντιοξειδωτικά: Περιέχει, επίσης, επικατεχίνη και προκυανιδίνες, ενώσεις που συμβάλλουν στη συνολική αντιοξειδωτική της ικανότητα.
Capers-kapari

Κάπαρη: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Ο μοναδικός συνδυασμός θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων στην κάπαρη της δίνει μεγάλη δυναμική για το καλό της υγείας μας.

1. Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες της κάπαρης, όπως η κερσετίνη και η ρουτίνη, έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και άρα τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

2. Αντιοξειδωτικά οφέλη

Η κάπαρη είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η υψηλή περιεκτικότητα της κάπαρης σε αντιοξειδωτικά μειώνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με τη γήρανση και την ανάπτυξη διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

3. Καρδιαγγειακή υγεία

Τα αντιοξειδωτικά της κάπαρης βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, η περιεκτικότητα καλίου στην κάπαρη συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άρα στην υγεία της καρδιάς.

4. Πεπτική υγεία

Η κάπαρη είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Βοηθούν, επίσης, στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

5. Υγεία των οστών

Η βιταμίνη Κ στην κάπαρη παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, υποστηρίζοντας τον σχηματισμό πρωτεϊνών των οστών και ρυθμίζοντας τα επίπεδα ασβεστίου. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση γερών οστών.

6. Πρόληψη καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις της κάπαρης μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τη φλεγμονή, αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη του DNA και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

7. Υγεία του δέρματος

Η κάπαρη είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος, λόγω της περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει το δέρμα από οξειδωτική βλάβη. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κάπαρης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής του δέρματος και σχετικών παθήσεων, όπως η ακμή.

Πηγές: healthline.com, health.com, rxlist.com