ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί για κάποιους ο κόλιανδρος έχει γεύση σαν σαπούνι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο από το φυτό Coriandrum sativum.

Γιατί για κάποιους ο κόλιανδρος έχει γεύση σαν σαπούνι
Bigstock

Οι περισσότεροι απολαμβάνουν ή δεν παρατηρούν σημαντικά τη γεύση του κόλιανδρου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού βρίσκει ότι ο κόλιανδρος έχει γεύση σαπουνιού!

Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 4-14% του πληθυσμού αντιπαθεί τον κόλιανδρο, επειδή πιστεύει ότι έχει γεύση σαν σαπούνι μπάνιου.

Τι κάνει τον κόλιανδρο να έχει γεύση σαν σαπούνι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ισχύει αυτό το φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους και ορισμένοι ερευνητές έχουν βρει έναν πιθανό επιστημονικό λόγο γι' αυτό. Η γεύση του σαπουνιού που βιώνουν πολλοί όταν τρώνε κόλιανδρο πιθανότατα προέρχεται από γενετική ευαισθησία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιπαθούν τον κόλιανδρο μοιράζονται ένα κοινό γονίδιο οσφρητικού υποδοχέα, το οποίο ονομάζεται OR6A2, και είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση της μυρωδιάς των χημικών αλδεΰδης που βρίσκονται στον κόλιανδρο.

Οι αλδεΰδες είναι οργανικές ενώσεις που συνήθως έχουν ευχάριστες οσμές. Ωστόσο, τυχόν παραλλαγές στο γονιδίο OR6A2 μπορούν να αλλάξουν την ευαισθησία του ατόμου στις αλδεΰδες του κόλιανδρου και τη συνολική του αντίληψη για τη γεύση του. Τα άτομα που αντιπαθούν τη γεύση του κόλιανδρου είναι συνήθως ευαίσθητα στις ακόρεστες αλδεΰδες.

Αυτό υπογραμμίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και αισθητηριακών επιδρέσεων. Η γενετική ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αντίληψή του για τη γεύση και τελικά να επηρεάσει τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Γίνεται να μειωθεί η γεύση σαπουνιού στον κόλιανδρο;

Εάν γεύεστε “νότες” σαπουνιού, όταν τρώτε κόλιανδρο, πιθανότατα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και, δυστυχώς, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να αλλάξετε τη γευστική σας αντίληψη. Ωστόσο, μπορεί να είστε σε θέση να απευαισθητοποιήσετε σταδιακά τις γεύσεις σας, εκθέτοντας τον ουρανίσκο σας σε μικρές ποσότητες κόλιανδρου κάθε φορά. Αν και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η σταδιακή έκθεση μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και να εξοικειωθείτε περισσότερο με τη γεύση του κόλιανδρου.

Πηγή: health.com