ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μακροζωία και καλύτερη υγεία αν κάνετε αυτήν την αντικατάσταση τροφών

Δεν είναι κάτι που δεν ξέρουμε, αλλά οι αριθμοί στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν έξτρα κίνητρο για όλους μας.

Μακροζωία και καλύτερη υγεία αν κάνετε αυτήν την αντικατάσταση τροφών
Bigstock

Η αντικατάσταση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το επεξεργασμένο κρέας, το κόκκινο κρέας και τα αυγά, με τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου και προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «BMC Medicine». Οι ερευνητές συνόψισαν τα ευρήματα από 37 δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων 24 προοπτικών μελετών κοόρτης.

Ποιες σοβαρές ασθένειες μειώνονται αν αντικαταστήσουμε λίγο από το κρέας που τρώμε

Όπως διαπίστωσαν, όταν 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος αντικαταστάθηκαν σε καθημερινή βάση με:

  • 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών, η συνολική επίπτωση των καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε κατά 27%
  • 50 γραμμάρια οσπρίων, παρατηρήθηκε 23% μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • 10-28 γραμμάρια ξηρών καρπών, προέκυψε 22% μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  • 28-50 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με 21% μείωση της συνολικής θνησιμότητας

Η αντικατάσταση ενός αυγού την ημέρα με:

  • 25-28 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με 17% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης ή με 10 γραμμάρια ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μείωση διαβήτη τύπου 2 κατά 21% και 18%, αντίστοιχα

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η αντικατάσταση των πουλερικών, των ψαριών ή των θαλασσινών με ξηρούς καρπούς ή όσπρια μειώνει τον κίνδυνο αυτό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, καθώς και ότι μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν επιπλέον τη σχέση μεταξύ του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με την υγεία.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ