Τριγωνέλλα: Μοναδικά οφέλη υγείας – Σε τι θέλει προσοχή
Η τριγωνέλλα είναι ένα βότανο της ίδιας οικογένειας με τη σόγια. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, αρωματικό παράγοντα και συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν τα οφέλη του για την υγεία.
Η τριγωνέλλα πιθανώς συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για τα εξής:
- καρκίνος
- διαβήτης
- παχυσαρκία
- υψηλή χοληστερόλη
- υπέρταση
- καρδιακές παθήσεις
- βακτηριακές, μυκητιασικές και ιογενείς λοιμώξεις
- φλεγμονή
Ωστόσο, η χρήση ή η κατανάλωση των χημικών ενώσεων που περιέχει η τριγωνέλλα μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επιδεινώσει τους ορμονοευαίσθητους τύπους καρκίνου.
Η τριγωνέλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια και φούσκωμα.
Τριγωνέλλα: Διατροφικά στοιχεία
Περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αυτά το βοηθούν να αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα.
Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι:
- χολίνη
- ινοσιτόλη
- βιοτίνη
- Βιταμίνη Α
- βιταμίνες Β
- βιταμίνη D
- διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες
- σίδηρος
Τριγωνέλλα: Πιθανά οφέλη
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πλήρως τη χρήση της τριγωνέλλας για οποιοδήποτε ιατρικό σκοπό.
Ωστόσο, στην λαϊκή παράδοση χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές εδώ και εκατοντάδες χρόνια για ένα πολύ ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως:
- πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της απώλειας όρεξης και της γαστρίτιδας
- παραγωγή και ροή μητρικού γάλακτος
- διαβήτης
- χαμηλή τεστοστερόνη
- επώδυνη εμμηνόρροια
- εμμηνόπαυση
- αρθρίτιδα
- υπέρταση
- παχυσαρκία
- αναπνευστικά προβλήματα
- χαμηλή σωματική απόδοση
- έλκη
- ανοιχτές πληγές
- μυϊκός πόνος
- ημικρανίες και πονοκέφαλοι
- πόνοι τοκετού
Από όλα τα παραπάνω υποτιθέμενα οφέλη της τριγωνέλλας, μόνο μερικά έχουν υποστηριχθεί ουσιαστικά από επιστημονικά στοιχεία.
Έτσι, υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν τα εξής οφέλη της τριγωνέλλας:
Μείωση του κινδύνου για διαβήτη
Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τουλάχιστον τέσσερις ενώσεις στην τριγωνάλλα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις πετυχαίνουν κυρίως τα εξής:
- μειώνουν την εντερική απορρόφηση της γλυκόζης
- καθυστερούν τη γαστρική εκκένωση
- βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
- μειώνουν τις συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης που δεσμεύει τα λιπίδια
Σε μια μελέτη του 2017, τα ποντίκια που έλαβαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μαζί με 2% συμπλήρωμα σπόρων τριγωνέλλας για περίοδο τριών μηνών είχαν καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη από εκείνα που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.
Ωστόσο, η τριγωνέλλα δεν βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη στα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Επίσης, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις 4 ημέρες εθελοντικής άσκησης σε έναν περιστρεφόμενο τροχό ήταν τελικά πιο αποτελεσματικές από την τριγωνέλλα στη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη σε όλα τα ποντίκια.
Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν λιγότερα οφέλη από την τριγωνέλλα από ό,τι περίμεναν.
Βελτίωση στην παραγωγή και τη ροή γάλακτος
Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος και να διευκολύνει τη ροή. Στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική συνιστάται εδώ και πολύ καιρό η τριγωνέλλα γι' αυτόν τον σκοπό.
Σε μια μελέτη του 2014, 25 γυναίκες που είχαν πρόσφατα γεννήσει έπιναν τρία φλιτζάνια τσάι τριγωνέλλας καθημερινά για 2 εβδομάδες και είδαν αύξηση στον όγκο του γάλακτος τις πρώτες εβδομάδες.
Βελτίωση στην απώλεια βάρους
Το Τριγωνέλλα μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής και να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Σε μια μελέτη του 2015, εννέα υπέρβαρες γυναίκες ήπιαν ένα τσάι με μάραθο, ή τριγωνέλλα ή εικονικό φάρμακο πριν από το μεσημεριανό γεύμα. Όσες έπιναν τσάι από τριγωνέλλα ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πεινασμένες και πιο χορτάτες. Ωστόσο, το τσάι δεν τις έκανε να καταναλώσουν λιγότερο φαγητό.
Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, οι σκόνες εκχυλίσματος τριγωνέλλας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα πληρότητας.
Αύξηση της τεστοστερόνης και των σπερματοζωαρίων
Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης και σπέρματος.
Σε μια μελέτη του 2017, 50 άντρες εθελοντές έλαβαν ένα εκχύλισμα σπόρων τριγωνέλλας για περίοδο τριών μηνών. Περίπου το 85% των συμμετεχόντων είχαν αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το εκχύλισμα βελτίωσε σταθερά την πνευματική εγρήγορση, τη διάθεση και την λίμπιντο.
Μείωση της φλεγμονής
Τα σημαντικά επίπεδα αντιοξειδωτικών στην τριγωνέλλα της δίνουν χαρακτηριστικά αντιφλεγμονώδους παράγοντα.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2012 σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή στους σπόρους της τριγωνέλλας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Μείωση του κινδύνου καρδιακών και αρτηριακής πίεσης
Η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν περίπου 48% διαιτητικές ίνες. Οι διαιτητικές ίνες είναι πολύ δύσκολες στην πέψη και σχηματίζουν ένα παχύρρευστο τζελ μέσα στα έντερα, το οποίο καθιστά δυσκολότερη την πέψη των σακχάρων και των λιπών.
Ανακούφιση από τον πόνο
Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση από τον πόνο.
Ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιες ενώσεις (αλκαλοειδή) που περιέχει βοηθούν στον αποκλεισμό των αισθητηριακών υποδοχέων, οι οποίοι επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται τον πόνο.
Σε μια μελέτη του 2014, 51 γυναίκες με επώδυνη εμμηνόρροια λάμβαναν κάψουλες με σκόνη σπόρων τριγωνέλλας τρεις φορές την ημέρα για τις πρώτες τρεις ημέρες της περιόδου τους για συνολικά δύο συνεχόμενους μήνες. Βρέθηκε ότι είχαν μικρότερη διάρκεια πόνου και λιγότερα συμπτώματα.
Τριγωνέλλα: Ανεπιθύμητες ενέργειες, αλληλεπιδράσεις και υπερδοσολογία
Μερικές κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες της τριγωνέλλας είναι:
- διάρροια
- στομαχική διαταραχή
- τα ούρα, ο ιδρώτας ή το μητρικό γάλα παίρνουν μια μυρωδιά σαν σφένδαμο
- ζάλη
- πονοκέφαλοι
Μερικοί έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στην τριγωνέλλα, αν και αυτό είναι γενικά κάτι σπάνιο.
Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της τριγωνέλλας επειδή περιέχει ενώσεις που μπορούν να διεγείρουν τις συσπάσεις και να προκαλέσουν ανωμαλίες στη γέννηση.
Η τριγωνέλλα μπορεί επίσης να δράσει παρόμοια με τα οιστρογόνα στο σώμα, επομένως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα με ορμονοευαίσθητους καρκίνους.
Γενικά, ένα άτομο με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας πρέπει να αποφεύγει την τριγωνέλλα ή να τη χρησιμοποιεί με προσοχή. Μιλήστε οπωσδήποτε με γιατρό πριν ξεκινήσετε να την παίρνετε.
Η τριγωνέλλα δεν αλληλεπιδρά αρνητικά με πολλά φάρμακα, αλλά ορισμένες από τις ενώσεις της μπορεί να έχουν παρόμοιες λειτουργίες με κάποια φάρμακα, επομένως η λήψη και των δύο ταυτόχρονα μπορεί να συνιστά υπερδοσολογία και μην είναι ασφαλής.