Από τα γαλακτοκομικά προσλαμβάνουμε κυρίως ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β.
Για την ομάδα των γαλακτοκομικών η Μεσογειακή Διατροφή προτείνει κυρίως γιαούρτι και τυρί, καθημερινά σε μέτρια κατανάλωση.
Αν σκέφτεστε να σταματήσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη που περιέχουν ή για άλλους λόγους, δείτε ποιες είναι οι πιθανές αλλαγές που πρέπει να περιμένετε:
Πηγή: Reader's digest
Διαβάστε επίσης:
Γαλακτοκομικά: Ακόμη και τα πλήρη ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο
Δυσανεξία στη λακτόζη: Με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου
Photo 1/8
Αποδυνάμωση οστών: Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και άλλα μέταλλα σημαντικά για την υγεία των οστών. Αν αποφασίστε να κόψετε τα γαλακτοκομικά, πρέπει να βρείτε τρόπο να αναπληρώσετε τα χαμένα θρεπτικά συστατικά, π.χ. καταναλώνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, πορτοκάλια και γάλα αμυγδάλου.
Photo 2/8
Αρτηριακή πίεση: Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει το νάτριο των τροφών συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Η δίαιτα DASH, η οποία μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή, προϋποθέτει τη αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών.
Photo 3/8
Αλλαγές στο βάρος: Παρά τις αρκετές θερμίδες που δίνει, μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους.
Photo 4/8
Επιδερμίδα: Κάποιες μελέτες συνδέουν τις εξάρσεις ακμής με την κατανάλωση γάλακτος, όχι όμως με την κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα οφέλη για την επιδερμίδα από τη διακοπή της κατανάλωσης γαλακτοκομικών.
Photo 5/8
Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να επιδεινωθεί: Όσοι εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, έχουν έλλειψη ενός ενζύμου που διασπά τα σάκχαρα του γάλακτος. Αν δεν κόψετε τα γαλακτοκομικά όμως, τα συμπτώματα θα μειωθούν, καθώς θα αυξηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου που διασπούν τη λακτόζη. Η κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα είναι εφικτή. Χωρίστε τις σε μικρότερες μερίδες και φροντίστε να καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά μαζί με άλλα φαγητά για να γίνεται πιο αργά η πέψη τους.
Photo 6/8
Λιγότερο φούσκωμα: Αν μετά την κατανάλωση παγωτού, τυριών ή γάλακτος, αισθάνεστε έντονο φούσκωμα, ίσως η λύση βρίσκεται στη διακοπή της κατανάλωσή στους. Το έντονο φούσκωμα προκαλείται συνήθως από δυσανεξία στη λακτόζη. Ο αποκλεισμός της λακτόζης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα γι’ αυτό πρέπει να σταθμίσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Photo 7/8
Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου: Κάποια γαλακτοκομικά είναι φλεγμονώδη και ο αποκλεισμός τους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μελέτη του 2001 ανακάλυψε ότι η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, κυρίως από γαλακτοκομικά, αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, επειδή μείωνε τις ορμόνες που προστατεύουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Πολλά από αυτά έχουν επίσης παρασιτοκτόνα, ορμόνες και άλλα δυνητικά καρκινογόνα συστατικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Photo 8/8
Έλλειψη προβιοτικών: Τα προβιοτικά που ρυθμίζουν τη χλωρίδα του εντέρου, υπάρχουν σε αφθονία στα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και τα μαλακά τυριά. Τα φιλικά προς το έντερο μικρόβια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό αν κόψετε τα γαλακτοκομικά, καλό είναι να τα λαμβάνετε από άλλες τροφές, όπως τα τουρσιά.