Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγεί στην κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες).
Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται.
Η κετογονική δίαιτα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχύτατης απώλειας βάρους που προκαλεί. Αυτός είναι και ο λόγος που εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες ποιοι είναι αυτοί:
Πηγή: Reader's digest
Διαβάστε επίσης:
Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να επηρεάσει την περίοδο;
Κετογονική δίαιτα: Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι «δουλεύει»
Κετογονική δίαιτα: Μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2;
Photo 1/10
Προβλήματα ύπνου: Κατά την αρχική φάση της κετογονικής δίαιτας, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μια «γρίπη», με συμπτώματα την κούραση, την ευερεθιστότητα, τη ζάλη και τη δυσκολία στον ύπνο, που συχνά τους κάνει να πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για το σώμα τους. Η γρίπη είναι μια εκδήλωση της ψυχικής και σωματικής εξάρτησης από τους υδατάνθρακες, αποτέλεσμα της προσαρμογής στην κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο. Η κέτο-γρίπη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο ).
Photo 2/10
Συρρίκνωση μυϊκής μάζας: Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η κετογονική δίαιτα δεν στοχεύει στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλά στη μείωση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, γεγονός που έχει αντίκτυπο στους μύες. Ο περιορισμός των υδατανθράκων από τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες από τους μυς και άλλους ιστούς για να τις μετατρέψει σε υδατάνθρακες. Ένας λόγος που οι άνθρωποι χάνουν γρήγορα βάρος, είναι και η απώλεια μυϊκής μάζας, εκτός της απώλειας λίπους.
Photo 3/10
Σύγχυση: Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 100 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά. Όταν το σώμα βασίζεται για την παραγωγή ενέργειας στο λίπος, ο εγκέφαλος υποφέρει και πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα όπως σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης.
Photo 4/10
Αφυδάτωση και κράμπες στα πόδια: Η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται εν μέρει στην απώλεια υγρών. Όταν γίνεται η διάσπαση των πρωτεϊνών για ενέργεια, παράγεται άζωτο, το οποίο είναι τοξικό και το σώμα προσπαθεί να απομακρύνει μέσω της συχνής ούρησης. Γι’ αυτό και συχνά προκαλείται αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών, η οποία ευθύνεται για τις κράμπες στα πόδια.
Photo 5/10
Στρες: Η κετογονική δίατα είναι πολύ περιοριστική, αφού αρκεί ένα φρούτο ή μια μερίδα αμυλούχων λαχανικών για να φτάσει κανείς το όριο της επιτρεπόμενης ποσότητας υδατανθράκων. Αυτό ασκεί ψυχολογική πίεση και αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Photo 6/10
Επεισόδια υπερφαγίας: Συμβαίνει με όλες τις δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών. Αρκεί να χαλαρώσει λίγο κάποιος και εύκολα ενδίδει στην υπερκατανάλωση τροφών που έχει στερηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Photo 7/10
Αδύναμα οστά: Οι κετόνες, τα μόρια που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του λίπους, είναι όξινες και όταν σωρεύονται στο αίμα, γίνεται και αυτό πιο όξινο. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα για να εξισορροπήσει το pH είναι μέσω της χρήσης ασβεστίου, το οποίο αντλεί από τα οστά. Η μακροχρόνια απώλεια ασβεστίου, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή οστική πυκνότητα, οστεοπόρωση και κατάγματα.
Photo 8/10
Δυσκοιλιότητα: Η αιτία βρίσκεται στην απουσία δημητριακών φρούτων και λαχανικών. Είναι δύσκολο να λαμβάνει κανείς επαρκή ποσότητα φυτικών ινών όταν ακολουθεί κετογονική δίαιτα. Η δυσκοιλιότητα δείχνει ότι το έντερο δεν λειτουργεί φυσιολογικά, γεγονός που έχει επιπτώσεις στο πεπτικό.
Photo 9/10
Διατροφικές διαταραχές: Άτομα που μακροχρόνια επιβάλλονται σε διατροφικά προγράμματα χαμηλών θερμίδων, ουσιαστικά βρίσκονται σε κατάσταση υποσιτισμού, έλλειψης δηλαδή βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την σωστή καθημερινή λειτουργία του σώματος. Το σύνηθες αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση βουλιμίας, μετά από ένα διάστημα 1-2 μηνών το πολύ. Μετά από ένα ξέσπασμα βουλιμίας, ξεκινούν ένα ακόμη αυστηρό διαιτολόγιο και έτσι δημιουργείται ο λεγόμενος φαύλος κύκλος της βουλιμίας που μπορεί να κρατήσει χρόνια, ακόμα και μια ολόκληρη ζωή και σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, νευρολογικά προβλήματα και αύξηση του βάρους.
Photo 10/10
Επαναπρόσληψη βάρους: Η κετογονική δίαιτα αποκλείει πολλές υγιεινές τροφές, γι’ αυτό και όσοι την ακολουθούν πιστά το κάνουν για μικρές περιόδους. Οι περισσότεροι, όταν τη σταματούν ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά και συχνά ακόμη περισσότερα.