Οι τροφές που σας βοηθούν να αναπνεύσετε καλύτερα
Μήπως τελευταία νιώθετε ένα βάρος στο στήθος; Η αναπνοή σας έχει γίνει πιο δύσκολη και δεν αισθάνεστε ευεξία όπως παλιότερα; Ίσως είναι καιρός να βάλετε στη ζωή σας τις παρακάτω τροφές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε καλύτερα και να τονωθείτε!
1. Μήλο
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Respiratory Journal, ο χυμός μήλου βοηθά να αντιμετωπιστεί ο αναπνευστικός συριγμός στα παιδιά, ενώ μια άλλη μελέτη υπέδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε μήλα στην εγκυμοσύνη είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά που θα εμφανίσουν άσθμα. Το μήλο είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς του σώματος.
2. Λιπαρά ψάρια
Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση, επομένως βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής στους πνεύμονες.
3. Σπόροι
Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι, ο πασατέμπος και ο λιναρόσπορος συγκεντρώνουν τεράστια θρεπτική αξία και σημαντικά οφέλη. Παρέχουν στον οργανισμό μαγνήσιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την αντιμετώπιση του άσθματος, το οποίο βοηθά επίσης να χαλαρώσουν οι μύες του αναπνευστικού συστήματος κι έτσι να διευκολύνεται η αναπνοή.
4. Σταυρανθή λαχανικά
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και το κουνουπίδι. Τα σταυρανθή λαχανικά συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους πνεύμονες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο. Η αντικαρκινική δράση αυτών των λαχανικών αποδίδεται κυρίως σε μια κατηγορία σύνθετων ουσιών που περιέχουν, τις γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες απενεργοποιούν τα καρκινικά κύτταρα και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
5. Πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Η κολοκύθα, το πορτοκάλι και η παπάγια παρέχουν φιλικά προς τους πνεύμονες αντιοξειδωτικά, κυρίως βιταμίνη C. Η βιταμίνη C δρα ενάντια στις λοιμώξεις και τις φλεγμονές και συνδέεται με μειωμένη συχνότητα των συμπτωμάτων άσθματος λόγω γυμναστικής.
6. Προϊόντα ολικής άλεσης
Τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ψωμί αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό, προκαλώντας ιδιαίτερη καταπόνηση στο αναπνευστικό σύστημα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα λευκά προϊόντα στη διατροφή σας με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης.
7. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.
Πηγή: Reader's Digest
Διαβάστε επίσης: