ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπρόκολο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει, πόσο πρέπει να τρώτε

Αν ανήκετε σε αυτούς που απεχθάνονται το μπρόκολο, είναι καιρός να αναθεωρήσετε, καθώς νέα επιστημονικά ευρήματα έρχονται να ενισχύουν την θεωρία ότι πρόκειται για υπερτροφή.

Μπρόκολο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει, πόσο πρέπει να τρώτε

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο δρα ενάντια στον καρκίνο, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών, θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτοξινώνει τον οργανισμό και βελτιώνει την επιδερμίδα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εντόπισαν ορισμένα γονίδια που ρυθμίζουν την συσσώρευση φαινολικών ενώσεων στο μπρόκολο.

Πρόκειται για θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα με τον γενετιστή Τζακ Γιούβικ, καθηγητή στον Τομέα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου, οι φαινολικές ενώσεις έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.

bigstock Brocoli 87801215

«Αν και χρειαζόμαστε τη φλεγμονή, διότι είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ασθένειες και τους τραυματισμούς, όταν αυτή είναι χρόνια σχετίζεται με την έναρξη πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Οι άνθρωποι, λοιπόν, των οποίων η διατροφή περιέχει επαρκείς ποσότητες φαινολικών ενώσεων, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως αυτών των ασθενειών» σημειώνει.

Ο δρ Γιούβικ και οι συνεργάτες του διασταύρωσαν δύο ποικιλίες μπρόκολου στο εργαστήριο και εξέτασαν την φαινολική περιεκτικότητά τους, ενώ αναζήτησαν και τα γονίδια που την προσδιορίζουν.

Η έρευνά τους οδήγησε σε έναν αριθμό γονιδίων τα οποία προγραμματίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όχι μόνο του μπρόκολου, αλλά και άλλων λαχανικών όπως το λάχανο.

«Θα χρειαστούμε λίγο καιρό, κάναμε το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον προορισμό μας», τόνισε ο δρ Γιούβικ.

Σύμφωνα με τον δρα Γιούβικ, οι φαινολικές ενώσεις είναι πολύ σταθερές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν καταστρέφονται με τον βρασμό ή το ψύχος. Επίσης απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό και διασπείρονται παντού μέσω του αίματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή σε όλα τα όργανα και τους ιστούς όπου υπάρχει.

Πόσο μπρόκολο χρειαζόμαστε; «Μία μερίδα κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες είναι απαραίτητη για την προστασία από τα εκφυλιστικά νοσήματα», σημειώνει.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Molecular Breeding».

Διαβάστε επίσης:

Αντικαρκινικό και με τη «βούλα» το μπρόκολο

Άσθμα: Προστατευθείτε τρώγοντας...

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα σύμμαχοι του εγκεφάλου μας