ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσουρέκι ή κουλούρι θα προτιμήσετε στο Πασχαλινό τραπέζι;

Τσουρέκια & κουλούρια: Το γλυκό δίλημμα του Πάσχα! Τι είναι το Ελληνικό Πάσχα χωρίς τσουρέκι και κουλουράκια! Είστε σίγουροι ότι το Πάσχα πλησιάζει όταν οι φούρνοι αρχίζουν να βγάζουν εκείνες τις χρυσόξανθες πλεξούδες και τα στρογγυλά καρβέλια γλυκού ψωμιού, το άρωμα των οποίων πλημμυρίζει ολόκληρη τη γειτονιά.

Τσουρέκι ή κουλούρι θα προτιμήσετε στο Πασχαλινό τραπέζι;

Όμως, όσο και εάν αγαπάμε τις πασχαλινές αυτές τροφές, είναι βέβαιο ότι η υπερβολική τους κατανάλωση, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον οργανισμό μας. Καλό είναι επομένως, να τις γευόμαστε με σύνεση.

Ας δούμε παρακάτω, πόσες θερμίδες έχει το τσουρέκι και πόσες το κουλούρι και ας γιορτάσουμε όπως καλά γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες το Πάσχα!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ (100γρ)ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ (100γρ)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g

ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.
Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.Πλούσιο σε ζάχαρη: βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας και του σιροπιού είναι ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Στο ερώτημα λοιπόν «κουλούρια ή τσουρέκι», απαντάμε ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στον τρόπο κατανάλωσης αυτών των γλυκισμάτων, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Γι'αυτό λοιπόν καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Αθηνά Ρούντου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr.