Το ιδανικό οικολογικό πιάτο περιέχει…
Το οικολογικό αποτύπωμα δεν είναι ένας όρος της μόδας. Αν και υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για τον όρο «οικολογικό αποτύπωμα», ο πιο κοινός εκφράζει τον βαθμό κατανάλωσης των πόρων της Γης σε εκτάρια παραγωγικής γης από τους ανθρώπους.
Με απλά λόγια, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μετρά την επίπτωση του καθενός στη γη βάσει του τρόπου χρήσης των πόρων της (έδαφος, αέρας, νερό, ενέργεια) στην καθημερινή ζωή (τροφή, μετακίνηση, ένδυση, κατοικία, απορρίμματα κ.ά.).
Συγκεκριμένα, η τροφή ευθύνεται για το 22-30% του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος.
Ποιες είναι όμως οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις /συστάσεις που προτείνονται στο πλαίσιο μιας πιο οικολογικής διατροφής;
Τι πρέπει να κάνετε εσείς τελικά για έχει το πιάτο σας μικρό οικολογικό αποτύπωμα;
Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και συγκεκριμένα:
--αυξήστε την κατανάλωση τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών,
--περιορίστε την κατανάλωση κρέατος ως κύριο πιάτο,
--μειώστε την κατανάλωση των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι,
--ελαττώστε το ποσοστό φαγητού που καταλήγει στα σκουπίδια
--τέλος, υποστηρίξτε το δίκαιο εμπόριο των τροφίμων.
Στην πραγματικότητα αυτό που βάζετε στο πιάτο σας είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αποφασίσετε και να καταφέρετε να μειώσετε το προσωπικό σας οικολογικό αποτύπωμα!
Βαραγιάννης Παναγιώτης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.