Αντβαντάμη: Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες
Πρόκειται για τη νέα γλυκαντική ουσία, η οποία παίρνει το "πράσινο φως" για να κυκλοφορήσει πλέον και στην Ευρώπη.
Μια ευρύτερη γκάμα επιλογών θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους όσοι Ευρωπαίοι αγαπούν τη γλυκιά γεύση, αλλά θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν ή ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων, μετά από το "πράσινο φως" των Κοινοτικών Αρχών για εμπορική κυκλοφορία μίας νέας γλυκαντικής ουσίας, της αντβαντάμης.
Η προσθήκη της αντβαντάμης στην γκάμα των γλυκαντικών ουσιών έρχεται να διευρύνει τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, στην οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ευρύτερη γκάμα ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ουσιών, με την αντβαντάμη να αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας των γλυκαντικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες.
Η αντβαντάμη (advantame) είναι μια καινούρια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη, που παρασκευάζεται από μείγμα ασπαρτάμης και βανιλλίνης -ένα συστατικό της βανίλιας. Η ασπαρτάμη, από την πλευρά της, είναι μία γλυκαντική ουσία χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, που περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και ποτά ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Και στις ΗΠΑ
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για την ασφάλειά της και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια αφενός ως γλυκαντικό γενικής χρήσης και αφετέρου ως ενισχυτικό γεύσης σε τρόφιμα, με εξαίρεση το κρέας και τα πουλερικά.
Μπορεί, ακόμα, να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο γλυκαντικό ή ως πρόσθετο σε ψημένα προϊόντα, σε μη αλκοολούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά, σε κατεψυγμένα επιδόρπια, μαρμελάδες, ζελέδες, τσίχλες και άλλα τρόφιμα.
Ήδη η αντβαντάμη είχε κριθεί ως ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) από τον Ιούλιο του 2013, ενώ στις ΗΠΑ είναι το έκτο γλυκαντικό, που εγκρίθηκε προς χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η ίδια ανάγκη έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων στην αναζήτηση γλυκαντικών υλών που δεν αποδίδουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα, ώστε να μπορούν να καταναλώνονται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή γενικά να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν, από άτομα με διαβήτη κ.α.