Μετρώντας τις τροφές με το... σπιρτόκουτο!
Πιστεύετε ότι οι ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε καθημερινά είναι φυσιολογικές και ενός των «ορίων»;
Πιστεύετε ότι οι ποσότητες του φαγητού που καταναλώνετε καθημερινά είναι φυσιολογικές και ενός των «ορίων»;
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η πλειοψηφία του κόσμου, καταναλώνει μερίδες πολύ μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, με ολέθριες συνέπειες τόσο για το βάρος όσο και για τη συνολική υγεία του οργανισμού.
Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι, ειδικά όταν τρώμε έξω, τείνουμε να ακολουθούμε τη νοοτροπία του «άδειου πιάτου».
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την εύκολη κατανόησή τους από το κοινό, η Εταιρεία προχώρησε στη σύγκριση των μεγεθών των επιτρεπόμενων μερίδων, με αντικείμενα που μας περιβάλλουν στην καθημερινή μας ζωή.
Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα και προσαρμόστε ανάλογα τη διατροφή σας!
- 30 γρ. κρέατος = όσο ένα σπιρτόκουτο
- 90 γρ. κρέατος = όσο μια τράπουλα ή μια μπάρα σαπουνιού και αποτελεί την ιδανική μερίδα κρέατος για ένα γεύμα
- 230 γρ. κρέατος = όσο ένα λεπτό χαρτόδετο βιβλίο
- 90 γρ. ψαριού = όσο ένα μπλοκ επιταγών
- 30 γρ. τυριού = όσο τέσσερα ζάρια
- Πατάτα μεσαίου μεγέθους = όσο ένα ποντίκι ηλ. υπολογιστή
- 2 κ.σ. μαρμελάδα = όσο ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ
- ½ φλ. ζυμαρικά = όσο ένα μπαλάκι του τένις
- Ψωμάκι (στρογγυλό) = όσο ένα πακ του χόκεϊ