Πέντε τροφές «πλούσιες» σε τοξίνες και χημικά
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά λίπη και τη ζάχαρη. Ακόμη και η ισορροπημένη διατροφή όμως κρύβει επικίνδυνες παγίδες…
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε τα ανθυγιεινά λίπη και τη ζάχαρη. Ακόμη και η ισορροπημένη διατροφή όμως κρύβει επικίνδυνες παγίδες…
1. Τομάτα σε κονσέρβα
Τα περισσότερα τενεκεδάκια κονσέρβας περιέχουν ένα επικίνδυνο χημικό που ονομάζεται δισφαινόλη Α – γνωστό και ως BPA. Πρόκειται για ένα συνθετικό οιστρογόνο που συνδέεται με αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η υπογονιμότητα, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Η οξύτητα της τομάτας επιτρέπει στο BPA να εισχωρεί με ευκολία στο προϊόν.
2. Ποπ κορν μικροκυμάτων
Οι συσκευασίες περιέχουν χημικά όπως το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Τέτοιες σύνθετες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι τα χημικά αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου στο συκώτι ή το πάγκρεας. Τα μικροκύματα κάνουν αυτές τις ουσίες να εξατμίζονται κι έτσι απορροφώνται από τους σπόρους του καλαμποκιού.
3. Πατάτες συμβατικής καλλιέργειας
Τα λαχανικά με βρώσιμη ρίζα όπως η πατάτα απορροφούν όλα τα φυτοφάρμακα, τα παρασιτοκτόνα και τα μυκητοκτόνα που καταλήγουν στο έδαφος. Προτιμήστε λοιπόν τις οργανικές πατάτες.
4. Σολομός ιχθυοτροφείου
Ο σολομός είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό ψάρι, πλούσιο σε ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει μικρότερες ποσότητες βιταμίνης D και τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων χημικών και καρκινογόνων ουσιών.
5. Γάλα που περιέχει τεχνητές ορμόνες
Οι ορμόνες rBGH και rBST χορηγούνται στις αγελάδες ώστε να παράγουν περισσότερο γάλα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλές να καταναλώνουμε αυτές τις ουσίες, οπότε καλό είναι να προτιμούμε το οργανικό γάλα.
Διαβάστε επίσης:
Τρώμε καθημερινά καρκίνο: Τι δεν πρέπει να ξαναβάλετε στο στόμα σας