FDA: Αλλάξει τις ετικέτες των τροφίμων - Δείτε τις αλλαγές
Πρόταση αλλαγής και ανανέωσης των ετικετών των τροφίμων,προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν πιο υγιεινέςεπιλογές, έκανε ο αμερικανικός FDA.
Πρόταση αλλαγής και ανανέωσης των ετικετών των τροφίμων,προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν πιο υγιεινέςεπιλογές, έκανε ο αμερικανικός FDA.
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, οι αλλαγές αυτές αναμένεται ναπεράσουν και στη χώρα μας.
Οι προτεινόμενες αλλαγές λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα γνώσηγια τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις χρόνιες νόσους όπως η παχυσαρκία, οδιαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δείτε ποια είναι τα κυριότερα σημεία των αλλαγών:
- Oιπληροφορίες για τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας θα είναι πιο ορατέςπάνω στη συσκευασία. Επίσης στα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα σεένα γεύμα θα αναγράφονται πληροφορίες για τις θερμίδες και τη διατροφική τουςαξία αναφορικά με όλη την ποσότητα (και όχι π.χ. μόνο για τα 100γρ).
- Τα πρόσθετα σάκχαρα θα αναγράφονται ξεχωριστά, προκειμένουνα μπορεί να διαχωρίζει ο καταναλωτής ανάμεσα στα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουνσε φρούτα και λαχανικά και σε εκείνα που προστίθενται σε ένα τρόφιμο.
- Θα αναγράφεται η περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη D πουσυμβάλλουν στην καταπολέμηση της υψηλής πίεσης και της οστικής απώλειαςαντίστοιχα. Όσον αφορά την αναφορά σε βιταμίνη C και A δεν θα είναι πλέονυποχρεωτική.
- Θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά ημερήσιας πρόσληψης όσον αφορά τοαλάτι, τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη D.
- Οι ενδείξεις «ολικό λίπος», «κορεσμένο λίπος» και «τρανςλιπαρά» θα παραμένουν αλλά όχι και οι θερμίδες από λιπαρά μια και ο τύπος τουλίπους θεωρείται πλέον πιο σημαντικός από την ποσότητα.