Βιταμίνη Κ: Πολύτιμη και άγνωστη
Μια εξαιρετικά ευεργετική αλλά σχεδόν. άγνωστη βιταμίνη θα λέγαμε ότι είναι η Κ, η συμβολή της οποίας στον οργανισμό μας είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη.
Η σημαντικότερη δράση της είναι η συμμετοχή της στην πήξη του αίματος, καθώς χωρίς την βιταμίνη Κ, το αίμα δεν πήζει και γι’ αυτό η έλλειψή της σχετίζεται με αιμορραγίες. Η βιταμίνη Κ ακόμη, σχετίζεται και με το μεταβολισμό του ασβεστίου και την μεταφορά του από και προς τα οστά μας, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην καλή σκελετική υγεία.
Τη βιταμίνη Κ μπορούμε να την βρούμε τόσο στα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, αλλά και στο κρέας όπως το συκώτι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία, καλό είναι να διατηρείται σταθερή η ποσότητα των τροφών που περιέχουν βιταμίνη Κ (η οποία λειτουργεί αντίστροφα στη θεραπεία), έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός να προσαρμόσει ανάλογα την δόση της αγωγής.