ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Jama Pediatrics: Ναι στους ξηρούς καρπούς από τις έγκυες

Να τρώνε ξηρούς καρπούς, διότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά, παροτρύνουν οι επιστήμονες, τις μέλλουσες μητέρες, εκτός εάν αυτές είναι αλλεργικές.

Jama Pediatrics: Ναι στους ξηρούς καρπούς από τις έγκυες

Να τρώνε ξηρούς καρπούς, διότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά, παροτρύνουν οι επιστήμονες, τις μέλλουσες μητέρες, εκτός εάν αυτές είναι αλλεργικές.

Στην τελευταία μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 8.205 παιδιών.

Από αυτά τα 308 παιδιά παρουσίαζαν γενικά κάποια τροφική αλλεργία, ενώ τα 140 ήταν αλλεργικά ειδικά στα φιστίκια, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα φουντούκια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τον μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είχαν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση έτρωγαν φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς πέντε φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Lindsay Frazier, δήλωσε: «Η μελέτη μας υποστηρίζει την υπόθεση ότι η πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα αυξάνει την πιθανότητα της ανοχής και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής τροφικής αλλεργίας».

Από την πλευρά της η Δρ Ruchi Gupta, από το Πανεπιστήμιο «Northwestern University Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο, τόνισε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: «Σίγουρα, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να συνεχίσουν να τους αποφεύγουν. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες γενικότερα δεν θα πρέπει να εξαλείψουν τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή τους. Για παράδειγμα τα φιστίκια αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ».