Οι χημικές ουσίες που συντελούν στην παχυσαρκία
Το περιττό βάρος δεν οφείλεταιαποκλειστικά στην κακή διατροφή και την καθιστική ζωή. Η ζάχαρη και ταγλυκαντικά σε συνδυασμό με την αποχή από τη γυμναστική είναι βεβαίως βασικέςαιτίες, ωστόσο έρευνα που διεξήχθη το 2002 απέδειξε ότι οι βιομηχανικές χημικέςουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ηέκθεση σε χημικούς ενδοκρινικούς διαταράκτες μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετοβάρος, διαβήτη και άλλα συναφή προβλήματα.
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η έκθεσησε ορισμένες ουσίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου ή στα πρώταστάδια της ζωής μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ανάπτυξη του ορμονικούσυστήματος, εντείνοντας τη δημιουργία λιποκυττάρων και εμποδίζοντας το σώμα νααποστέλλει και να λαμβάνει τα σωστά σήματα που θα του επιτρέψουν να λειτουργείφυσιολογικά. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών,όπως ο διαβήτης, και παχυσαρκίας.
Ποικίλες χημικές ουσίεςεπηρεάζουν τον εγκέφαλο, το πάγκρεας, το συκώτι ή τα λιποκύτταρα, οδηγώντας εντέλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας.
Παλαιότερες έρευνες είχανυποδείξει αυξημένα ποσοστά διαβήτη σε καλλιεργητές και σε άτομα που έρχονται σεεπαφή με παρασιτοκτόνα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι μικρές ποσότητες με τιςοποίες έρχεται σε επαφή ο γενικός πληθυσμός επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα.Απαγορευμένα οργανοχλωριούχα παρασιτοκτόνα, όπως το DDT, εντοπίζονται στηντροφική αλυσίδα και σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία. Το ίδιο ισχύει και γιατα οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά παρασιτοκτόνα. Τα παρασιτοκτόνα είναισχεδιασμένα ώστε να επεμβαίνουν στις ορμονικές διαδικασίες των εντόμων, δεναφήνουν όμως ανεπηρέαστους και όλους εμάς. Έχει αποδειχθεί ότι οι οργανικέςτροφές βοηθούν τον οργανισμό να απαλλαχθεί από όλα σχεδόν τα υπολείμματα παρασιτοκτόνων.Πέραν της παχυσαρκίας, πολλά παρασιτοκτόνα σχετίζονται με τον καρκίνο, τιςμαθησιακές διαταραχές, τον αυτισμό, τη νόσο Πάρκινσον, καθώς και άλλεςπαθήσεις. Αντί να χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τηνυγεία, μπορείτε να καταφύγετε σε φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από τουςανεπιθύμητους επισκέπτες.
Εργαστηριακές μελέτες έχουναποδείξει ότι η δισφαινόλη Α (BPA) επιταχύνει τη διαφοροποίηση τωνλιποκυττάρων, διαταράσσει τη λειτουργία του παγκρέατος και προκαλεί αντίσταση στηνινσουλίνη, οδηγώντας σε προβλήματα παχυσαρκίας. Επίσης, μελέτες συσχετίζουν τηνέκθεση στη δισφαινόλη Α με προβλήματα στη νευρολογική ανάπτυξη του ατόμου,καθώς και προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. Η δισφαινόλη Α παράγεται σεμεγάλες ποσότητες και επομένως βρίσκεται σχεδόν παντού. Ένας τρόπος ναπεριορίσουμε την έκθεση στην ουσία αυτή είναι να επιλέγουμε φρέσκες ήκατεψυγμένες τροφές σε γυάλινες συσκευασίες, καθώς η πλειονότητα των δοχείωναπό αλουμίνιο περιέχει ποσότητες δισφαινόλης Α.
Οι φθαλικές ενώσεις (phthalates)είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα και συνδέονται άμεσαμε την παχυσαρκία. Εντοπίζονται σε πολυάριθμα προϊόντα ομορφιάς λόγω της χρήσηςτων χημικών σε συνθετικά αρωματικά προϊόντα. Για να αποφύγουμε τις συνέπειεςαυτών των χημικών ουσιών θα πρέπει να αποφεύγουμε προϊόντα ομορφιάς με τηνένδειξη “άρωμα” στα συστατικά τους, καθώς και αρωματικά χώρου και αρωματικάκεριά, καθώς πιθανότατα περιέχουν φθαλικές ενώσεις και άλλες επιβλαβείς ουσίες.
Οι χημικές ουσίες στα πλαστικάαπό χλωριούχο βινύλιο (PVC) που ονομάζονται οργανοκασσιτερικές ενώσειςπαραμένουν στο περιβάλλον και συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία. Τα πλαστικάPVC, όπως σωληνώσεις, πατώματα βινυλίου κ.α. περιέχουν διοκτυλοκασσίτερο, μιαοργανοκασσιτερική ένωση. Επιπλέον, τα προϊόντα βινυλίου περιέχουν φθαλικέςενώσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε τη χρήση προϊόντων βινυλίου στο σπίτι καινα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθαριότητα, καθώς το PVC διαλύεται καιμπορεί να βρίσκεται ακόμη και στη σκόνη που υπάρχει στο χώρο μας.
Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2010,το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) συνδέεται επίσης με την παχυσαρκία. Η ουσίααυτή, ευρύτερα γνωστή ως τεφλόν, χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά σκεύη καισυσκευές, στην αδιαβροχοποιητική επίστρωση επίπλων, σε συσκευασίες τροφίμων, σεαδιάβροχα υλικά και σε συσκευασίες κατάλληλες για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.Εάν διαθέτετε αντικολλητικές συσκευές, αντικαταστήστε τις αμέσως μόλιςεντοπίσετε τα πρώτα σημάδια φθοράς, όπως γρατζουνιές και θραύσματα. Μπορείτε νατις αντικαταστήσετε με υλικά όπως ο χυτοσίδηρος ή ο ανοξείδωτος χάλυβας.
Το πολυβρομιωμένο διφαινύλιο(PCB) χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως αντιπυρικό υλικό, ωστόσο απαγορεύτηκε λόγωτων επιπτώσεων που έχει στην υγεία και στο περιβάλλον. Οι μηχανισμοίλειτουργίας του PCB σε σχέση με την παχυσαρκία είναι όμοιοι με αυτούς του BPAκαι ορισμένων παρασιτοκτόνων, καθώς επεμβαίνει στη λειτουργία των υποδοχέων τουοιστρογόνου. Το PCB εισέρχεται στον οργανισμό με την κατανάλωση ψαριού, κρέατοςκαι γαλακτοκομικών προϊόντων, οπότε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικάμπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό ενάντια στη βλαβερή αυτή ουσία.
Η σόγια έχει χαμηλά λιπαρά αλλάανήκει στην κατηγορία των ισοφλαβονοειδών, δηλαδή διαθέτει φυτικές οιστρογενείςιδιότητες. Η κατανάλωση σόγιας σε μεγάλες δόσεις έχει αποδειχθεί πως συνδέεταιμε τη δημιουργία λιποκυττάρων. Ειδικότερα όσον αφορά τα μικρά παιδιά,αναφέρεται πως η κατανάλωση προϊόντων σόγιας σχετίζεται άμεσα με το επιπρόσθετοβάρος. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τηνκατανάλωση σόγιας. Αντί των βρεφικών τροφών, ενδείκνυται ο θηλασμός και μιαδιατροφή απαλλαγμένη από σόγια.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια τηςεγκυμοσύνης οδηγεί σε πρόωρους τοκετούς και λιποβαρή νεογνά. Ωστόσο, έρευνεςαπέδειξαν ότι το κάπνισμα επηρεάζει και το βάρος του νεογέννητου στη μετέπειταζωή του. Η νικοτίνη (σε συνδυασμό με άλλες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό τουτσιγάρου) επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό του παιδιού. Το κάπνισμα είναιαπαγορευτικό στην εγκυμοσύνη, ενώ πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή μετον καπνό, όπως το παθητικό κάπνισμα.