Γ. Μπασκόζος: Απόδειξη ανάκτησης κύρους η ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα
Στις 20 Ιουνίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, από τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, δρ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγιέσους, και, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, η παρουσία του δρ. Τέντρος στην Αθήνα σηματοδοτεί τη μεγάλη σημασία που δίνει ο ΠΟΥ στο γραφείο της Αθήνας.
«Δεν πάει ο Γενικός Διευθυντής σε όλο τον κόσμο. Έρχεται στην Ελλάδα ειδικά για τα εγκαίνια» υπογραμμίζει ο κ. Μπασκόζος.
Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας εκφράζει παράλληλα την ικανοποίησή του για τη «σχεδόν καθολική» κύρωση από την Βουλή του νόμου για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα και σημειώνει τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η λειτουργία του, τονίζοντας ότι είναι «απόδειξη ανάκτησης κύρους αυτό που γίνεται. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια, αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα».
Ο κ. Μπασκόζος υπογραμμίζει επίσης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας του ΠΟΥ με την Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την επιρροή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, κάνει δε λόγο για «διεθνή προβολή» και για «διπλωματία της υγείας». Με την ιδιότητα μάλιστα του μέλους της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, σχολιάζει και την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της για να μπορέσει ενώπιον του λαού να δοκιμαστεί το σχέδιό της για έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία και οι δυνατότητες παραγωγικής και πρωτίστως κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας».
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μπασκόζου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Έφη Φουσέκη:
Ερ.: Πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την ίδρυση του γραφείου;
Απ.: Πριν από 10 χρόνια, το 2011, ψηφίστηκε στη Βουλή μια συμφωνία για την ίδρυση γραφείου μη μεταδοτικών νοσημάτων. Αυτό το γραφείο δεν ενεργοποιήθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών, διότι προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα δίνει 2,5 εκ. ευρώ τον χρόνο για τη λειτουργία του. Εμείς, από τη στιγμή που ανέλαβα γ.γ. Δημόσιας Υγείας, με συνεχή παρουσία στα όργανα του διεθνούς οργανισμού, αναβαθμίσαμε την θέση της χώρας στον ΠΟΥ, καταλάβαμε τιμητικά αξιώματα, όπως αυτό του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ και του προέδρου της υποεπιτροπής για τα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές νοσήματα. Καταφέραμε, με τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με την ηγεσία του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, να διαμορφώσουμε μια συμφωνία καινούρια ουσιαστικά, αλλά στη Βουλή ήρθε σαν τροποποίηση της παλιάς, για τη δημιουργία γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, χωρίς κόστος για την ελληνική πλευρά, εκτός από τη φιλοξενία των γραφείων.
Η επιτυχία της χώρας με την ανάδειξη στα ανώτατα όργανα διοίκησης του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, η δημιουργία του γραφείου, αλλά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί, νομίζω ότι είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα διεθνούς διπλωματίας υγείας. Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να αξιοποιούνται και να έχουν συνέχεια, να μην εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις.
Ερ.: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι επικυρώθηκε με ευρεία συναίνεση η απόφαση για τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα;
Απ.: Η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε, η συμφωνία έγινε, και είναι πολύ ευχάριστο ότι στη Βουλή είχαμε το πρωτοφανές, μπορώ να πω, φαινόμενο να αρθούν τα κόμματα πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, να κατανοήσουν τη σημασία της ίδρυσης του γραφείου για τη διεθνή θέση της χώρας μας και ουσιαστικά χωρίς αντιρρήσεις να αποδεχθούν την κύρωση του νόμου και μάλιστα σε ορισμένα σημεία –και αυτό μου προξενεί ιδιαιτέρα ευτυχή ικανοποίηση– και μετ' επαίνων. Και για το ότι γλιτώσαμε χρήματα και το ότι έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες θεσμικές ρυθμίσεις ακόμα και για τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών που θα γίνονται από τον ΠΟΥ.. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη βοήθεια και την τεχνογνωσία που μας δίνει ο ΠΟΥ, την οποία εμείς, με την έγκριση και τη βοήθεια του ΠΟΥ φιλοδοξούμε να την κάνουμε και εξαγώγιμο προϊόν.
Ερ.: Ποιοι είναι οι λόγοι που ο ΠΟΥ δίνει μεγάλη σημασία στο γραφείο του στην Αθήνα;
Απ.: Οι λόγοι που δίνουν μεγάλη σημασία είναι η πρότυπη δράση της κυβέρνησης στην προσπάθεια για καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού και η πρότυπη δράση στο θέμα της υγείας προσφύγων και μεταναστών. Αυτά τα θεωρεί ο ΠΟΥ σημαντικούς στόχους και τα προωθεί.
Ερ.: Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του γραφείου;
Απ.: Το γραφείο της Αθήνας θα έχει ευρύτερη αρμοδιότητα και δράση στην περιοχή μας –Βαλκάνια, Νοτιανατολική Μεσόγειος– ειδικά σε θέματα υγείας προσφύγων μεταναστών, υγιούς γήρανσης, αλλά και των νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε τεχνογνωσία και να τη μεταδώσουμε στις γύρω χώρες.
Ως μέλος της διοίκησης του ΠΟΥ είχα την τύχη να επισκεφθώ γραφεία του Οργανισμού σε άλλες χώρες. Το τελευταίο που επισκέφθηκα ήταν το γραφείο στη Μόσχα. Μέσω αυτών των επαφών, κατάλαβα τι σημαίνει η βοήθεια του ΠΟΥ για την εφαρμογή εθνικών πολιτικών, όπως για την καταπολέμηση του καπνίσματος, για την αντιμετώπιση παθήσεων δημόσιας υγείας (AIDS), για την αντιμετώπιση μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Η ανάπτυξη πολιτικών γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία με τη βοήθεια του ΠΟΥ, γιατί έχει την παγκόσμια τεχνογνωσία και σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της χώρας εκπονούνται προγράμματα.
Ερ.: Η δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ θα συνοδεύεται από κάποιες εκδηλώσεις στην Αθήνα;
Η καλή συνεργασία που έχουμε με τον ΠΟΥ φαίνεται και από δύο σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στην Αθήνα και οι οποίες σηματοδοτούν το έργο του γραφείου, αλλά αποτελούν και ένα δείγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η συνεργασία.
Στις 7-8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στελεχών Υγείας από την Ευρώπη με αντικείμενο τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, που προβλέπει τη λήψη μέτρων προστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και περιορισμό της εξάπλωσης των νοσημάτων.
Η διημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΠΟΥ. Καταλαβαίνετε ότι για τη χώρα μας, που είναι χώρα μετακίνησης πληθυσμών, προσφύγων και μεταναστών, αλλά και εκατομμυρίων τουριστών, η εφαρμογή του υγειονομικού κανονισμού, ο τρόπος δηλαδή που θα γίνονται οι έλεγχοι, ο τρόπος που θα προστατευόμαστε από συμβάντα δημόσιας υγείας διασυνοριακά, είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα.
Το δεύτερο για το οποίο και προσωπικά είμαι ικανοποιημένος είναι το workshop για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των διαβιβαστών, που θα γίνει στις 14 και 15 Ιουνίου, πάλι στην Αθήνα, με επιστήμονες διεθνούς κύρους στο θέμα του ελέγχου των εντόμων και των μεταβιβαστών, προκειμένου να εκδώσουμε οδηγίες για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εντόμων πανευρωπαϊκά. Μην ξεχνάμε ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης νομίζανε ότι είναι έξω από το πρόβλημα των κουνουπιών και θεωρούσαν ότι δεν είναι σημαντικό. Εμείς πάμε να το αναδείξουμε σε μεγάλο θέμα, με την επισήμανση ότι αν δεν προσέξουμε όλοι μαζί, τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα. Πρόκειται για δύο σημαντικές εκδηλώσεις σε διάστημα δέκα ημερών, με τη συμμετοχή υψηλού επιπέδου στελεχών Υγείας, που θα προβάλουν διεθνώς την Ελλάδα.
Ερ.: Με ποια κριτήρια θα γίνει η στελέχωση του γραφείου;
Απ.: Το ποια θα είναι η σύνθεση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ και το πόσα μέλη θα έχει θα εξαρτάται από την ανάπτυξη των εργασιών του. Αρχικά θα στελεχωθεί από λίγα άτομα. Επικεφαλής έχει διοριστεί η Μαριάννα Τρίας, διεθνούς κύρους επιστήμονας από την Φινλανδία.
Ας μη σπεύσουν κάποιοι να πούνε ότι θα μοιράζουμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Θα έρθουν στελέχη του ΠΟΥ από το εξωτερικό και θα προσληφθούν και από την Ελλάδα λίγα πρόσωπα, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού και με τα κριτήρια που βάζει ο ΠΟΥ.
Ερ.: Εκτός από γ.γ. Δημόσιας Υγείας είστε και μέλος της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος. Πώς βλέπετε την κατάσταση ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της προοπτικής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο, στο ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον;
Απ.: Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την θητεία της για να μπορέσει ενώπιον του λαού να δοκιμαστεί το σχέδιό της για έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία και οι δυνατότητες παραγωγικής και πρωτίστως κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι συμμαχίες της επόμενης μέρας αντικειμενικά θα αντιστοιχούνται με αυτές τις προτεραιότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα οφείλει να ξεκαθαρίσει πως τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τη χώρα και πως δεν ενσωματώνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις που προέκυψαν από τον συμβιβασμό του 2015 σαν δική του πολιτική επιλογή. Δεν αποτελεί υπέρτατο κριτήριο η επιτυχία των στόχων του μνημονίου. Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για να θεμελιώσουμε το δικαίωμα χάραξης ανεξάρτητης πολικής. Και όσον αφορά την Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποτελεί τη μαχητική πρωτοπορία για αλλαγή της Ευρώπης. Οφείλουμε να επεξεργαστούμε λύσεις, προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της προστασίας των εισοδημάτων και των συντάξεων, του κοινωνικού κράτους και της ειρήνης . Μόνο μέσα σε αυτή την πορεία υπάρχει ελπίδα υλοποίησης των προγραμματικών και ταυτοτικών συντεταγμένων της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Στο θέμα της Υγείας, μόνο αν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια, πάντα σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και το δημόσιο χρήμα και αν επεξεργαστούμε προτεραιότητες με βάση την υγεία του κόσμου, την καθολική κάλυψη και την προστασία της δημόσιας υγείας θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Με κομματική συναίνεση επικυρώνεται από τη Βουλή το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα
Το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ιδρύει γραφείο στην Αθήνα - Έπεσαν οι υπογραφές