ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα: Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» κάθε ποτήρι αλκοόλ

Το αλκοόλ φημίζεται για τον σοβαρό αντίκτυπο που έχει στο συκώτι, ωστόσο είναι εξίσου βλαβερό και για την καρδιά, τον εγκέφαλο και πολλά άλλα όργανα και συστήματα του σώματος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Νέα έρευνα: Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» κάθε ποτήρι αλκοόλ

Αν και επικίνδυνη για την υγεία θεωρείται κατ’ εξοχήν η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση «κόβει» χρόνια ζωής.

alkool

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, για κάθε επιπλέον ποτήρι κρασί ή μπίρα επάνω από το συνιστώμενο όριο μειώνει κατά 30 λεπτά το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής ενός μεσήλικα.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης είναι τα πέντε ποτήρια κρασί των 175 ml ή πέντε μισόλιτρα ποτήρια μπίρας την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 γραμμάρια ή 12,5 μονάδες καθαρού αλκοόλ. Ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού, θανατηφόρου ανευρύσματος, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου.

Όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, ένας 40χρονος που πίνει 100 έως 200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει έως έξι μήνες ζωής, με 200 έως 350 γραμμάρια αλκοόλ χάνει ένα έως δύο χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει τέσσερα έως πέντε χρόνια ζωής.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά το συνιστώμενο όριο είναι αντίστοιχοι με αυτούς που προκύπτουν λόγω του καπνίσματος, υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Η μελέτη εκτιμά πως ένας 40χρονος που καταναλώνει 4 μονάδες αλκοόλ επάνω από το συνιστώμενο όριο [ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια κρασί κάθε μέρα] έχει περίπου δύο χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (περίπου το 1/20 της υπόλοιπης ζωής του)».

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 600.000 ανθρώπους από 19 χώρες, δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Δείτε κι αυτό:

Αλκοόλ: Τι προκαλεί στην καρδιά και σε ποια ποσότητα

Πες μου πόσο αλκοόλ πίνεις, να σου πω πόσα κιλά θα πάρεις

Αλκοόλ: Ποια μόνιμη βλάβη προκαλεί στον εγκέφαλο & σε ποια ποσότητα

Κίρρωση ήπατος: Τα επικίνδυνα όρια κατανάλωσης αλκοόλ στους άνδρες