Αυγό: Η πολυβιταμίνη της φύσης!
Ανανεώθηκε:
Το αυγό είναι τόσο θρεπτικό και έχει τόσα οφέλη για την υγεία που θα πρέπει να... συνταγογραφείται και μάλιστα διά πάσαν νόσον!
Την άποψη αυτή υποστηρίζει –και μάλιστα ένθερμα– η διατροφολόγος Δρ Κάρι Ράξτον σε ερευνητική έκθεση που εκπόνησε με σκοπό να παράσχει συμβουλευτικές συστάσεις σε συναδέλφους της.
Σύμφωνα με τη Ράξτον, το αυγό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τεράστιου αριθμού προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη μέχρι την απώλεια μυϊκού τόνου και την εξασθένηση της μνήμης.
Αυτό που κάνει το αυγό να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες κατά γενική ομολογία υγιεινές και θρεπτικές τροφές είναι ότι, εκτός από ποιοτικές πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά, περικλείει στο μικρό του μέγεθος πληθώρα σημαντικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, το ιώδιο και η χολίνη.
Το αυγό είχε «δαιμονοποιηθεί» για αρκετές δεκαετίες λόγω της χοληστερόλης που περιέχει ο κρόκος του, ωστόσο ο μύθος ότι η πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της διατροφής συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιοπάθειας τείνει να εξαλειφθεί κι έτσι το αυγό επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο!
Όπως δηλώνει η Δρ Ράξτον, «τα τελευταία χρόνια τα αυγά έχουν ανακτήσει τη δημοτικότητά τους μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, αφού πια έχει ανατραπεί η παρωχημένη συμβουλή να περιορίζεται η κατανάλωση αυγού λόγω φόβων που αφορούν τη χοληστερόλη του». Η ειδικός συμπληρώνει πως «αποδεικνύεται με επιστημονικές μελέτες ότι η χοληστερόλη που λαμβάνεται μέσω των τροφών, π.χ. από τις γαρίδες ή τα αυγά, δεν επιδρά σημαντικά στη χοληστερόλη του αίματος αλλά ούτε και στον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας».
«Τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο του αυγού στην υγεία και αυτός είναι ότι δρα ως η πολυβιταμίνη της φύσης» δηλώνει χαρακτηριστικά η Δρ Ράξτον «κάτι που σημαίνει ενδεχομένως ότι οι επαγγελματίες υγείας δικαιολογείται να ενθαρρύνουν την κατανάλωσή του».
Μελέτες σχετικά με τον ρόλο του αυγού σε συγκεκριμένες παθήσεις έχουν υποδείξει, μεταξύ άλλων, ότι παρέχει προστασία ενάντια στην παχυσαρκία, στον διαβήτη τύπου 2, στην υπέρταση, στο εγκεφαλικό και στην άνοια.
Δείτε κι αυτό:
Αυγό: Θερμίδες και διατροφική αξία στον κρόκο και το ασπράδι (πίνακας)
Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια την εβδομάδα
Γιατί πρέπει να τρώτε τα αυγά ολόκληρα
Ποια είναι τα πιο υγιεινά αυγά και γιατί
Αυγό: Διαφέρει η διατροφική του αξία ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος;
Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει – Το τεστ των 5’’