ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση με χυμούς: Τι μπορεί να προκαλέσει σε μόλις τρεις μέρες στην υγεία

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης με χυμούς είναι δημοφιλείς και πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να ωφελήσουν την υγεία.

Αποτοξίνωση με χυμούς: Τι μπορεί να προκαλέσει σε μόλις τρεις μέρες στην υγεία

Νέα μελέτη δείχνει ωστόσο, ότι κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής που βασίζεται στην κατανάλωση μόνο χυμών λαχανικών και φρούτων για τρεις ημέρες, προκάλεσε επιζήμιες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και του στόματος που συνδέονται με φλεγμονές, προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Το πώς ακριβώς η αποτοξίνωση με χυμούς προκαλεί τέτοιες αλλαγές, δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη φυτικών ινών στους χυμούς.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι οι χυμοί αποτελούν έναν υγιεινό τρόπο καθαρισμού του οργανισμού, αλλά αυτή η μελέτη ξεκαθαρίζει το τοπίο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Melinda Ring, διευθύντρια του Κέντρου Ολιστικής Υγείας Osher στη Σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.

«Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμών με λίγες φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, όπως φλεγμονή και άλλα προβλήματα στο έντερο», δήλωσε η ίδια.

Όταν από τα φρούτα και τα λαχανικά αφαιρείται ο χυμός, αφαιρείται και μεγάλο μέρος των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Χωρίς φυτικές ίνες, τα βακτήρια που αγαπούν τη ζάχαρη ή τα επιβλαβή βακτήρια, μπορούν να πολλαπλασιαστούν, διαταράσσοντας την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων -γνωστό ως μικροβίωμα- στο έντερο και το στόμα.

Για να δουν πώς επηρεάζει ο χυμός το μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος, οι ερευνητές μελέτησαν τρεις ομάδες υγιών ενηλίκων.

Τα μέλη της μίας ομάδας κατανάλωναν μόνο χυμό φρούτων και λαχανικών ψυχρής έκθλιψης, τα μέλη της δεύτερης ομάδας κατανάλωναν χυμό και ολόκληρες μη επεξεργασμένες τροφές, ενώ τα μέλη της τρίτης ομάδας έτρωγαν μόνο μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα σάλιου και κοπράνων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις δίαιτες για να αναλύσουν τυχόν αλλαγές στην ισορροπία των βακτηρίων.

Τα μέλη της ομάδας που κατανάλωναν μόνο χυμούς παρουσίασαν την πιο σημαντική αύξηση των βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τη διαπερατότητα του εντέρου ή το διαρρέον έντερο. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν ολόκληρες μη επεξεργασμένες τροφές φυτικής προέλευσης, σημείωσαν θετικές αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους.

Όσοι έπιναν χυμούς σε συνδυασμό με τροφές προκάλεσαν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους, οι οποίες ήταν λιγότερο σοβαρές από αυτές που παρατηρήθηκαν σε όσους έπιναν μόνο χυμούς.

Τα άτομα που κατανάλωναν μόνο χυμούς παρουσίασαν δραματικές αλλαγές στα βακτήρια του στόματός τους, συμπεριλαμβανομένων των ευεργετικών βακτηρίων Firmicutes και της αύξησης των Proteobacteria, μιας ομάδας βακτηρίων που συνδέονται με τη φλεγμονή.

«Αυτό υπογραμμίζει πόσο γρήγορα οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τους βακτηριακούς πληθυσμούς που σχετίζονται με την υγεία», εξήγησε η Ring.

«Το στοματικό μικροβίωμα φαίνεται να αποτελεί ένα γρήγορο βαρόμετρο των επιπτώσεων της διατροφής», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για ενδελεχή εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι χυμοί και άλλες δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα, ειδικά στα παιδιά που συχνά πίνουν χυμούς αντί να τρώνε φρούτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.