ΥΓΕΙΑ

Τι σταματάει τη διάρροια γρήγορα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διάρροια είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών.

Τι σταματάει τη διάρροια γρήγορα
Bigstock

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις αιτίες της διάρροιας, τις θεραπείες για ενήλικες και παιδιά, ποιες τροφές και ποτά πρέπει να αποφεύγουν και πότε είναι ώρα να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Από τι προκαλείται η διάρροια

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς και παρασιτικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν τροφική δηλητηρίαση, νοροϊό και ροταϊό.
  • Τροφικές ευαισθησίες: Η κατανάλωση τροφών που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα, όπως η λακτόζη (δυσανεξία) και η γλουτένη (κοιλιοκάκη), μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε διάρροια.
  • Πεπτικές διαταραχές: Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα μπορούν να προκαλέσουν χρόνια διάρροια.
  • Στρες και άγχος: Το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να οδηγήσει σε κρίσεις διάρροιας σε μερικούς ανθρώπους.

Τι σταματά τη διάρροια γρήγορα στους ενήλικες

Όταν οι ενήλικες εμφανίζουν διάρροια, η γρήγορη ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με τις ακόλουθες μεθόδους:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι

Ένα από τα πιο κρίσιμα βήματα είναι να πίνετε πολλά υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να προκύψει από υπερβολική απώλεια υγρών, επομένως το πόσιμο νερό, ο καθαρός ζωμός (διαυγείς σούπες) ή τα από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης βοηθούν στην αντικατάσταση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά, τα ποτά με καφεΐνη και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

2. Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Φάρμακα όπως η λοπεραμίδη και το υποσαλικυλικό βισμούθιο μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Λειτουργούν επιβραδύνοντας τις κινήσεις του εντέρου και ηρεμώντας το πεπτικό σύστημα. Αυτά τα φάρμακα είναι γενικά ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση, αλλά πρέπει να μην χρησιμοποιούνται εάν υποψιάζεστε, ότι η διάρροια οφείλεται σε λοίμωξη, καθώς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

3. Ακολουθήστε τη δίαιτα BRAT

Η δίαιτα BRAT (μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και φρυγανισμένο ψωμί) μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη των κοπράνων και στην ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας. Αυτές οι τροφές είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και εύκολες στο στομάχι, καθιστώντας τις ιδανικές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης διάρροιας. Άλλα χρήσιμα τρόφιμα είναι οι βραστές πατάτες, τα απλά κράκερ και τα βραστά καρότα.

4. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του εντέρου. Το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες ή τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην μείωση της διάρκειας της διάρροιας, ειδικά μετά τη χρήση αντιβιοτικών.

Diarrhea-Toilet-Paper

Τι σταματά τη διάρροια γρήγορα σε βρέφη και παιδιά

Η διάρροια σε βρέφη και παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται προσεκτικά, καθώς είναι άτομα πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση. Εδώ είναι τα πιο αποτελεσματικά βήματα:

1. Από του στόματος διαλύματα ενυδάτωσης

Αυτά είναι απαραίτητα για τα βρέφη και τα παιδιά για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Περιέχουν ένα μείγμα νερού, αλάτων και σακχάρων, που βοηθούν στην αποκατάσταση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών. Είναι σημαντικό να δίνετε στα παιδιά μικρές, συχνές γουλιές.

2. Αποφύγετε ζαχαρούχα ποτά και χυμούς

Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και χυμοί φρούτων, μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια και να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Επιμείνετε σα διαλύματα και το νερό για ενυδάτωση.

3. Συνεχίστε το τάισμα

Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται (εάν το βρέφος θηλάζει) καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, τα ήπια τρόφιμα όπως οι μπανάνες, το ρύζι και το φρυγανισμένο ψωμί μπορεί να βοηθήσουν στη στερεοποίηση των κοπράνων.

4. Συμβουλευτείτε γιατρό

Εάν το παιδί έχει επίμονη διάρροια, αιματηρές κενώσεις, υψηλό πυρετό ή σημάδια αφυδάτωσης (όπως ξηροστομία, βυθισμένα μάτια ή λήθαργο), αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διάρροια

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης διάρροιας, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και πρέπει να αποφεύγονται:

  • Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα: Είναι πιο δύσκολα στην πέψη και μπορεί να αυξήσουν την εντερική δυσφορία.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, τα γαλακτοκομικά μπορούν να επιδεινώσουν τη διάρροια. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν δυσανεξία μπορεί να διαπιστώσουν, ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Τροφές όπως τα φασόλια, το λάχανο και το μπρόκολο, μπορούν να διεγείρουν τις κινήσεις του εντέρου και θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να υποχωρήσει η διάρροια.
  • Καφεΐνη και αλκοόλ: Και τα δύο μπορεί να αφυδατώσουν και να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα, επομένως είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε όταν αντιμετωπίζετε διάρροια.
Belly-abdomen-pain

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Συνήθως η διάρροια υποχωρεί φυσικά μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται ιατρική φροντίδα:

  • Επίμονη διάρροια: Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερες από 2 μέρες για τους ενήλικες ή πάνω από 1 ημέρα για τα παιδιά, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε γιατρό.
  • Σοβαρά συμπτώματα: Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν υπάρχουν σημάδια αφυδάτωσης, επίμονος έμετος, υψηλός πυρετός, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα ή έντονο κοιλιακό άλγος.
  • Υποκείμενες καταστάσεις υγείας: Άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να επισκεφτούν γιατρό, εάν εμφανίσουν διάρροια, καθώς μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε επιπλοκές.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς επέρχεται αφυδάτωση λόγω διάρροιας και γιατί είναι επικίνδυνη;”

Η αφυδάτωση συμβαίνει επειδή η διάρροια κάνει το σώμα να χάσει μεγάλες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ζάλη, ξηροστομία και αδυναμία. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει διάρροια;”

Ναι, το στρες μπορεί να διαταράξει την κανονική πέψη, οδηγώντας σε διάρροια σε ορισμένα άτομα. Τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων.

“Κάνει να παίρνω αντιδιαρροϊκά φάρμακα κάθε φορά που έχω διάρροια;”

Είναι γενικά ασφαλές να χρησιμοποιείτε περιστασιακά αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αλλά είναι καλό να μην χρησιμοποιούνται τακτικά. Η συχνή χρήση μπορεί να καλύψει υποκείμενα προβλήματα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, εάν η διάρροια προκαλείται από λοίμωξη, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σύνοψη

Η διάρροια μπορεί να είναι άβολη, αλλά η κατανόηση του πώς να τη διαχειριστείτε γρήγορα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να αποτρέψει τις επιπλοκές. Η καλή ενυδάτωση, η κατανάλωση των σωστών τροφών και η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για τους ενήλικες, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη θεραπεία των παιδιών.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, carehospitals.com