ΥΓΕΙΑ

Ποια σημάδια δείχνουν απόστημα πνεύμονα – Τι πρέπει να γίνει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το απόστημα πνεύμονα είναι μια σοβαρή κατάσταση. Προκύπτει από βακτηριακή λοίμωξη στον πνεύμονα, που οδηγεί στον σχηματισμό ενός θύλακα πύου στον ιστό.

Ποια σημάδια δείχνουν απόστημα πνεύμονα – Τι πρέπει να γίνει
Bigstock

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τις κύριες αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τα αποστήματα πνευμόνων, μαζί με πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό επιβίωσης και την πιθανή τους σύνδεση με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Αιτίες πνευμονικού αποστήματος

Ένα απόστημα πνεύμονα εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, συνήθως μετά από πνευμονία από εισρόφηση. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν εισπνέονται τρόφιμα, σάλιο ή άλλες ουσίες στους πνεύμονες, οδηγώντας σε μόλυνση. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  1. Βακτηριακές λοιμώξεις: Ο στρεπτόκοκκος, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και τα αναερόβια βακτήρια είναι συχνοί “ένοχοι”.
  2. Απόφραξη των αεραγωγών: Καταστάσεις όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η βρογχική απόφραξη μπορεί να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς και να οδηγήσουν σε απόστημα πνεύμονα.
  3. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονικά αποστήματα.
  4. Αλκοολισμός και χρήση ναρκωτικών: Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εισρόφησης και επακόλουθης μόλυνσης.

Συμπτώματα πνευμονικού αποστήματος

Τα συμπτώματα ενός πνευμονικού αποστήματος μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη διάρκειά του. Τα πιο κοινά εξ αυτών είναι:

  1. Πυρετός και ρίγη
  2. Επίμονος βήχας με δύσοσμα πτύελα (που μπορεί να περιέχουν αίμα ή πύον)
  3. Πόνος στο στήθος (ειδικά κατά την αναπνοή ή τον βήχα)
  4. Δύσπνοια
  5. Κούραση και απώλεια βάρους

Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις και απώλεια όρεξης. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή σηψαιμία.

Lung-Disease

Θεραπεία πνευμονικού αποστήματος

Η θεραπεία ενός αποστήματος πνεύμονα περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης και την αποστράγγιση του πύου. Οι ακόλουθες μέθοδοι χρησιμοποιούνται συνήθως:

  • Αντιβιοτικά: Αυτά είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας. Αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, όπως η πενικιλλίνη και η κλινδαμυκίνη, συνταγογραφούνται συνήθως για τη θεραπεία της βακτηριακής λοίμωξης.
  • Διαδερμική παροχέτευση: Σε περιπτώσεις όπου το απόστημα είναι μεγάλο ή δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βελόνα ή καθετήρας για την παροχέτευσή του.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες και σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αποστήματος ή του κατεστραμμένου πνευμονικού ιστού.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για το πνευμονικό απόστημα

Το ποσοστό επιβίωσης για τα αποστήματα των πνευμόνων έχει βελτιωθεί σημαντικά με την πρόοδο στις θεραπείες με αντιβιοτικά. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, την έγκαιρη θεραπεία και τη σοβαρότητα του αποστήματος.

Σύμφωνα με έρευνες, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για τα αποστήματα των πνευμόνων κυμαίνεται από 2% έως 5%, όταν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με αντιβιοτικά. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου εμφανίζονται επιπλοκές, όπως σήψη, υπεζωκοτικό εμπύημα ή πολυοργανική ανεπάρκεια, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί σε έως και 15%. Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθυστερημένη θεραπεία ή άλλες υποκείμενες παθήσεις, όπως καρκίνος πνεύμονα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου.

Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, η αποτελεσματική αντιβιοτική θεραπεία και η σωστή παροχέτευση του αποστήματος συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση της θνησιμότητας και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων ανάρρωσης.

Tuberculosis Lung nodule

Μπορεί ένα απόστημα πνεύμονα να είναι καρκινικό;

Το καθαυτό απόστημα πνεύμονα δεν είναι καρκινικό, αλλά μερικές φορές μπορεί να συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα.

Οι όγκοι από τον καρκίνο μπορεί να φράξουν τους αεραγωγούς, οδηγώντας σε λοιμώξεις και, στη συνέχεια, σε σχηματισμό αποστήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το απόστημα είναι δευτερογενές σε σχέση με τον καρκίνο και η αντιμετώπιση του υποκείμενου καρκίνου καθίσταται κρίσιμη για τη θεραπεία. Επομένως, είναι απαραίτητη μια διεξοδική αξιολόγηση, για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου σε ασθενείς με πνευμονικό απόστημα, ιδιαίτερα σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, όπως το κάπνισμα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πώς γίνεται η διάγνωση του πνευμονικού αποστήματος;”

Τα αποστήματα των πνευμόνων συνήθως διαγιγνώσκονται με απεικονιστικές τεχνικές -όπως ακτινογραφίες θώρακα ή αξονική τομογραφία- μαζί με εργαστηριακές εξετάσεις για τον εντοπισμό των βακτηρίων που προκαλούν την μόλυνση. Μπορεί, επίσης, να γίνει ανάλυση πτυέλων και εξετάσεις αίματος, για να βοηθήσουν στη διάγνωση.

“Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές των αποστημάτων πνευμόνων;”

Τα αποστήματα πνευμόνων που δεν θεραπεύονται μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως σήψη, εμπύημα (πύον στην υπεζωκοτική κοιλότητα), αναπνευστική ανεπάρκεια και εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Σύνοψη

Το απόστημα πνεύμονα είναι σοβαρή λοίμωξη, που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση και ανάρρωση.

Αν και η πάθηση είναι θεραπεύσιμη, ειδικά με αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα, όπως βήχα με αίμα ή πόνο στο στήθος. Η έγκαιρη παρέμβαση βελτιώνει τις πιθανότητες αποκατάστασης και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγές: ncbi.nlm.nih.gov, msdmanuals.com, healthline.com, atm.amegroups.org, sciencedirect.com