ΥΓΕΙΑ

Τα διαφορετικά συμπτώματα εμφράγματος στις γυναίκες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι καρδιακές προσβολές είναι πάντα απειλητικά για τη ζωή γεγονότα, που συμβαίνουν όταν εμποδίζεται η παροχή αίματος στην καρδιά.

Τα διαφορετικά συμπτώματα εμφράγματος στις γυναίκες
Bigstock

Αν και τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ευρέως γνωστά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τρόπο με τον οποίο αυτά εκδηλώνονται. Για πολλές γυναίκες, τα σημάδια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι πιο διακριτικά, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την κρίσιμη παροχή ιατρικής βοήθειας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα γενικά συμπτώματα εμφράγματος, εξηγεί τις διαφορές που αφορούν ειδικά τις γυναίκες και παρέχει τρόπους μείωσης του κινδύνου.

Έμφραγμα: Γενικά συμπτώματα για όλους

Τα κλασικά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι παρόμοια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αυτά τα σημάδια συνήθως είναι:

  1. Πόνος ή δυσφορία στο στήθος: Συχνά περιγράφεται ως σφίξιμο, πίεση ή αίσθημα συμπίεσης στο στήθος. Μπορεί να “έρθει και να φύγει” ή να επιμείνει για αρκετά λεπτά.
  2. Πόνος σε άλλες περιοχές του σώματος: Ο πόνος μπορεί να “ακτινοβολεί” από το στήθος σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια, η πλάτη, ο λαιμός, το σαγόνι και το στομάχι.
  3. Δύσπνοια: Η δυσκολία στην αναπνοή συχνά συνοδεύει τον πόνο στο στήθος, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί πριν από τη δυσφορία στο στήθος.
  4. Κρύος ιδρώτας: Η ανεξήγητη κρύα εφίδρωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.
  5. Ναυτία ή έμετος: Μερικά άτομα μπορεί να αισθάνονται ναυτία ή εμετό κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.
  6. Ζαλάδα: Το αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης μπορεί να είναι άλλη μια ένδειξη εμφράγματος.

Αυτά τα συμπτώματα συνδέονται συνήθως με καρδιακές προσβολές, αλλά μπορεί να μην εμφανίζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Chest-Heart-Pain

Έμφραγμα: Διαφορές στα συμπτώματα των γυναικών

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο διακριτικά και πιο δύσκολα αναγνωρίσιμα από εκείνα στους άνδρες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη θεραπεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν τον “κλασικό” πόνο στο στήθος και, αντίθετα, μπορεί να έχουν μια ποικιλία άλλων συμπτωμάτων που συχνά παραβλέπονται.

Μερικά συμπτώματα εμφράγματος που αφορούν ειδικά τις γυναίκες είναι:

  1. Ανεξήγητη κόπωση: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται υπερβολική κούραση ή κόπωση, που δεν σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ημέρες ή και εβδομάδες πριν από την καθαυτή καρδιακή προσβολή.
  2. Δύσπνοια χωρίς πόνο στο στήθος: Πολλές γυναίκες αναφέρουν δυσκολία στην αναπνοή ή αίσθημα να μην παίρνουν καλές ανάσες, ακόμη και χωρίς δυσφορία στο στήθος.
  3. Πόνος σε άλλα σημεία: Αντί για τον πόνο στο στήθος, που συνήθως βιώνουν οι άνδρες, οι γυναίκες συχνά αισθάνονται πόνο σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον λαιμό, στη γνάθο, στον ώμο, στο άνω μέρος της πλάτης και στην κοιλιά.
  4. Ναυτία ή δυσπεψία: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και πεπτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια εμφράγματος. Αυτό μερικές φορές μπορεί λανθασμένα να εκληφθεί σαν καούρα ή γαστρεντερικά προβλήματα.
  5. Ζάλη: Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ζάλη ή λιποθυμία κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.
  6. Κρύος ιδρώτας: Η έντονη εφίδρωση, ιδιαίτερα όταν δεν σχετίζεται με σωματική άσκηση, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής.

Η αναγνώριση αυτών των λεπτών συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Πολλές γυναίκες καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια, επειδή δεν συσχετίζουν αυτά τα συμπτώματα με έμφραγμα.

Weight-Scales-Heart-zygaria-varos-kardia

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακά επεισόδια -όπως η ηλικία και η γενετική- είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Αλλά υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να μειώσετε την πιθανότητα εμφράγματος. Ακολουθούν μερικές βασικές στρατηγικές:

  1. Υγιεινή διατροφή: Μια χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι) δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας. Εστιάστε στην ενσωμάτωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άπαχων πρωτεϊνών στα γεύματά σας.
  2. Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει την κυκλοφορία. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης, όπως περπάτημα ή κολύμπι, την εβδομάδα.
  3. Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου.
  4. Διαχειριστείτε το άγχος: Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως διαλογισμός, γιόγκα ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.
  5. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις μέσω φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής.
  6. Υγιές βάρος: Τα (πολλά) περιττά κιλά επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς. Στόχος είναι να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος μέσω ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο -ή και καθόλου αν είναι εφικτό- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε ένα ποτό την ημέρα το πολύ.
heart attack outdoors

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποια ηλικιακή ομάδα γυναικών κινδυνεύει περισσότερο από έμφραγμα;”

Ένα έμφραγμα μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι γυναίκες άνω των 55 ετών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα προστατευτικά αποτελέσματα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται.

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει έμφραγμα στις γυναίκες;”

Ναι, το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και καταστρέφοντας τις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, ειδικά σε γυναίκες που έχουν ήδη άλλους παράγοντες κινδύνου.

“Πώς μπορούν οι γυναίκες να ξεχωρίσουν την καούρα από το έμφραγμα;”

Η καούρα συνήθως είναι σαν αίσθημα καύσου στο στήθος, ενώ μια καρδιακή προσβολή συχνά περιλαμβάνει πίεση ή σφίξιμο που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, όπως τα χέρια ή το σαγόνι. Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι πάντα ασφαλέστερο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σύνοψη

Οι καρδιακές προσβολές εμφανίζονται διαφορετικά στις γυναίκες, με συμπτώματα που είναι συχνά λιγότερο εμφανή απ' ό,τι στους άνδρες. Έχοντας επίγνωση αυτών των διαφορών, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν καλύτερα τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια και να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και η κατανόηση των λεπτών συμπτωμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει ζωές.

Θυμηθείτε: εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε εμφανίσει ασυνήθιστα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με γιατρό.

Πηγές: bhf.org.uk, heart.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org