ΥΓΕΙΑ

Τι να κάνετε αν σας πιάσει ίλιγγος στο σπίτι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ίλιγγος είναι μια αίσθηση ζάλης ή περιστροφής, που σας κάνει να νιώθετε ότι “γυρίζουν τα πάντα γύρω σας”.

Τι να κάνετε αν σας πιάσει ίλιγγος στο σπίτι
Bigstock

Αυτή η αποπροσανατολιστική κατάσταση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή.

Είτε προκαλείται από μια ξαφνική κίνηση, είτε από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, η κατανόηση των αιτιών και των συμπτωμάτων του ιλίγγου, μαζί με τη γνώση αποτελεσματικών θεραπειών στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης.

Αιτίες και συμπτώματα του ιλίγγου

Ο ίλιγγος μπορεί να προκύψει από διάφορα προβλήματα, αλλά κατά κανόνα προέρχεται από προβλήματα στο εσωτερικό αυτί, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία.

Μερικές κοινές αιτίες είναι:

  • Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV): Αυτό συμβαίνει όταν μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτί, διαταράσσοντας τα σήματα ισορροπίας στον εγκέφαλο.
  • Νόσος Meniere: Μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζάλη, βουητό στα αυτιά και απώλεια ακοής.
  • Αιθουσαία νευρίτιδα ή λαβυρινθίτιδα: Τυχόν φλεγμονή του εσωτερικού αυτιού, συχνά λόγω μόλυνσης, μπορεί να οδηγήσει σε ίλιγγο.

Τι πυροδοτεί ένα επεισόδιο ιλίγγου:

  • Γρήγορες κινήσεις του κεφαλιού
  • Απότομη μετάβαση από καθιστή/οριζόντια σε όρθια θέση
  • Κοιτάζοντας ξαφνικά πάνω ή κάτω
  • Αυξημένο στρες ή άγχος

Συμπτώματα ιλίγγου:

Τα συμπτώματα του ιλίγγου μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση, αλλά συνήθως είναι:

  • Αίσθηση περιστροφής ή κίνησης
  • Ναυτία ή έμετος
  • Απώλεια ισορροπίας
  • Πονοκέφαλος
  • Μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών (νυσταγμός)
  • Εφίδρωση ή αίσθημα ζάλης

Αν και ο ίλιγγος είναι άβολος, οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τις σωστές θεραπείες.

Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τον ίλιγγο

Η διαχείριση του ιλίγγου στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνει απλές ασκήσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Εδώ είναι μερικές αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι:

  • Ελιγμός Epley: Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις κεφαλιού και σώματος, που έχουν σχεδιαστεί, για να μετακινούν τις εναποθέσεις ασβεστίου έξω από τον έσω ακουστικό πόρο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον BPPV. Ξεκινήστε καθισμένοι στο κρεβάτι σας και μετά ξαπλώστε με το κεφάλι σας γυρισμένο κατά 45 μοίρες. Μείνετε για 30 δευτερόλεπτα πριν γυρίσετε το κεφάλι σας στην αντίθετη πλευρά και κυλήσετε στο πλάι. Καθίστε αργά και επαναλάβετε όσο χρειάζεται.

  • Ασκήσεις Brandt-Daroff: Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου και τα συστήματα ισορροπίας. Καθίστε στην άκρη ενός κρεβατιού και στη συνέχεια ξαπλώστε γρήγορα στην μία πλευρά με το κεφάλι σας στραμμένο προς τα πάνω σε γωνία 45 μοιρών. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και μετά καθίστε ανάσκελα. Επαναλάβετε στην αντίθετη πλευρά.
  • Τσάι τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ανακούφιση της ναυτίας, ένα κοινό σύμπτωμα του ιλίγγου. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ζάλης και της αδιαθεσίας.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ιλίγγου. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα.
  • Βιταμίνη D: Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στον BPPV, μια από τις πιο κοινές αιτίες ιλίγγου. Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D (όπως ψάρια, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά ή συμπληρώματα) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ιλίγγου.
  • Acupressure: Η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως το σημείο P6 στο εσωτερικό του καρπού, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της ζάλης και της ναυτίας.
  • Αποφύγετε τις ξαφνικές κινήσεις: Ελαχιστοποιήστε τις κινήσεις του κεφαλιού ή τις γρήγορες αλλαγές θέσης που μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο.
  • Επαρκής ανάπαυση: Η κόπωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του ιλίγγου. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και ξεκουράζεστε όταν αισθάνεστε ζάλη.
Vertigo

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Ο ίλιγγος μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, αλλά ορισμένες καταστάσεις απαιτούν την προσοχή ενός γιατρού. Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν προσέξετε τα εξής:

  • Αντιμετωπίζετε σοβαρό ή παρατεταμένο ίλιγγο, που δεν βελτιώνεται με τις παραπάνω οικιακές θεραπείες.
  • Ο ίλιγγος συνοδεύεται από ξαφνικούς και έντονους πονοκεφάλους, διπλή όραση, απώλεια ακοής, δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια.
  • Είχατε επανειλημμένες πτώσεις ή τραυματισμούς λόγω ζάλης.
  • Ο ίλιγγος συνδυάζεται με πυρετό, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πιο σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο στον εγκέφαλο, και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Συχνές Ερωτήσεις

“Πόσο διαρκεί ένα επεισόδιο ιλίγγου;”

Τα επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες, ανάλογα με την αιτία. Για τους πάσχοντες από χρόνιο ίλιγγο, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μέρες ή εβδομάδες, απαιτώντας μακροπρόθεσμες στρατηγικές διαχείρισης.

“Υπάρχουν μακροχρόνιες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του χρόνιου ιλίγγου;”

Ναι, σε περιπτώσεις χρόνιου ιλίγγου, μπορεί να συνιστώνται θεραπείες όπως η θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης (VRT). Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει συγκεκριμένες ασκήσεις, που βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας και στηn μείωση της ζάλης με την πάροδο του χρόνου.

“Μπορούν ορισμένα φάρμακα να προκαλέσουν ίλιγγο;”

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά ή τα διουρητικά, μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή ίλιγγο ως παρενέργεια. Εάν εμφανίσετε ίλιγγο μετά την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τοn γιατρό σας.

“Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω εάν έχω ιλλίγους;”

Για άτομα με παθήσεις όπως η νόσος του Meniere, μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (αλάτι) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ιλίγγου. Άλλοι παράγοντες ενεργοποίησης, όπως η καφεΐνη ή το αλκοόλ, μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύνοψη

Ο ίλιγγος είναι μια δυσάρεστη και μερικές φορές εξοντωτική κατάσταση, αλλά με τις σωστές θεραπείες στο σπίτι, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Εφαρμόζοντας ασκήσεις όπως ο ελιγμός Epley, με καλή ενυδάτωση και με διαχείριση του στρες ή των επιπέδων βιταμίνης D, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να βρουν ανακούφιση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα του ιλίγγου επιμείνουν ή επιδεινωθούν.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, pennmedicine.org