ΥΓΕΙΑ

Πότε ο πόνος στην πλάτη είναι καρκίνος πνευμόνων – Τα σημάδια

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος του πνεύμονα θεωρείται συχνά μια “σιωπηλή νόσος”, επειδή τα αρχικά της στάδια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.

Πότε ο πόνος στην πλάτη είναι καρκίνος πνευμόνων – Τα σημάδια
Bigstock

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στην πλάτη, μπορεί να είναι ενδεικτικά του καρκίνου του πνεύμονα σε πιο προχωρημένα στάδια.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, γιατί μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα που πρέπει να είναι “καμπανάκια” εγρήγορσης.

Συνήθη συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μην προκαλεί αισθητά συμπτώματα, αλλά καθώς εξελίσσεται, εμφανίζονται αρκετά κοινά συμπτώματα:

  1. Επίμονος βήχας: Ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο επίμονος βήχας που δεν υποχωρεί. Ένας βήχας που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή παράγει αίμα (αιμόπτυση) θα πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό.
  2. Δύσπνοια: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς ή να πιέσει τα νεύρα που επηρεάζουν την αναπνοή, οδηγώντας σε δύσπνοια ή συριγμό. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα ή και σε κατάσταση ηρεμίας.
  3. Πόνος στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, που εμφανίζεται συχνά, όταν ο όγκος πιέζει τους περιβάλλοντες ιστούς, τα νεύρα ή τα πλευρά. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με βαθιές αναπνοές, βήχα ή γέλιο.
  4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η ακούσια και γρήγορη απώλεια βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, για να καταπολεμήσει την ασθένεια ή ως αποτέλεσμα της απώλειας της όρεξης, που προκαλείται από τον καρκίνο.
  5. Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα καθώς ο καρκίνος εξαπλώνεται, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να λειτουργεί κανονικά. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι και να στερούνται ενέργειας ακόμα και μετά από ανάπαυση.
X-ray-Chest-Back

Γιατί ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί πόνο στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη δεν συνδέεται συχνά με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημάδι, ιδιαίτερα σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Δείτε πώς ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη:

  • Εξάπλωση όγκου (μετάσταση): Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να δώσει μετάσταση ή να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οστών της σπονδυλικής στήλης. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στους σπονδύλους, μπορεί να προκληθεί επίμονος πόνος στην πλάτη που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Ανάπτυξη όγκου στους πνεύμονες: Καθώς ένας όγκος του πνεύμονα μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα ή τα οστά στο στήθος και την πλάτη, οδηγώντας σε πόνο. Οι όγκοι που βρίσκονται στα ανώτερα μέρη των πνευμόνων είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη ή στον ώμο καθώς πιέζουν τις κοντινές δομές.
  • Εμπλοκή του νευρικού συστήματος: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εισβάλει ή να συμπιέσει τα νεύρα στο στήθος ή τη σπονδυλική στήλη, οδηγώντας σε πόνο που “ακτινοβολεί” στην πλάτη ή στους ώμους. Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει πιο σοβαρός εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί στον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας του συμπίεση.
  • Υπεζωκοτική συλλογή υγρού: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει υπεζωκοτική συλλογή, η οποία είναι η συσσώρευση υγρού ανάμεσα στα στρώματα του ιστού που περιβάλλουν τους πνεύμονες. Αυτή η συσσώρευση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη καθώς και σε πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Ο πόνος στην πλάτη που προκαλείται από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι τυπικά επίμονος και δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητο πόνο στην πλάτη μαζί με άλλα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Chest-Pain-ponos-stithos

Άλλα λιγότερο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα

Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα συχνά περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα και πόνο στο στήθος, αλλά ορισμένα λιγότερο κοινά συμπτώματα μπορεί επίσης να υποδηλώνουν πρόβλημα:

  1. Βραχνάδα ή αλλαγές φωνής: Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να επηρεάσει το λαρυγγικό νεύρο, οδηγώντας σε βραχνάδα ή αλλαγές στη φωνή. Εάν η βραχνάδα επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να σας δει γιατρός.
  2. Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στον λαιμό: Το σύνδρομο της άνω κοίλης φλέβας εμφανίζεται, όταν ένας όγκος του πνεύμονα πιέζει την μεγάλη φλέβα, που επιστρέφει αίμα από το πάνω μέρος του σώματος στην καρδιά, προκαλώντας πρήξιμο στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια.
  3. Πόνος στα οστά: Σε προχωρημένα στάδια, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εξαπλωθεί στα οστά, προκαλώντας πόνο σε περιοχές όπως τα πλευρά, η σπονδυλική στήλη ή τα ισχία. Αυτός ο πόνος στα οστά μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
  4. Πονοκέφαλοι ή ζάλη: Η μετάσταση στον εγκέφαλο είναι μια πιθανότητα σε προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ζάλη ή ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Αυτά τα λιγότερο κοινά συμπτώματα συχνά υποδεικνύουν πιο προχωρημένα στάδια καρκίνου του πνεύμονα και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

upper-back-pain

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί ο πόνος στην πλάτη να είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα;”

Ναι, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στη σπονδυλική στήλη ή πιέζει τα νεύρα. Ωστόσο, είναι πιο συχνό σύμπτωμα σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

“Είναι σταθερός ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα;”

Ο πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι συχνά επίμονος και δεν βελτιώνεται με ανάπαυση ή τυπικά αναλγητικά. Μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο όγκος μεγαλώνει ή δίνει μεταστάσεις.

“Πώς θα καταλάβω εάν ο πόνος στην πλάτη σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα;”

Εάν ο πόνος στην πλάτη συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα, όπως επίμονο βήχα, δύσπνοια ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να πάτε άμεσα για εξετάσεις. Οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, τομογραφίες) μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου στην πλάτη.

“Μπορεί ο καρκίνος του πνεύμονα να προκαλέσει πόνο στον ώμο;”

Ναι, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει αναφερόμενο πόνο στους ώμους, ιδιαίτερα όταν οι όγκοι βρίσκονται στους άνω λοβούς των πνευμόνων και πιέζουν τα νεύρα που οδηγούν στους ώμους και στο άνω μέρος της πλάτης.

Σύνοψη

Ο πόνος στην πλάτη δεν είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά σε μεταγενέστερα στάδια. Η κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ του πόνου στην πλάτη και του καρκίνου του πνεύμονα, μαζί με την αναγνώριση άλλων συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας.

Εάν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στην πλάτη μαζί με οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Πηγές: webmd.com, health.com, verywellhealth.com, americanoncology.com, cancercenter.com