ΥΓΕΙΑ

Πώς φαίνεται ότι ο φούρνος μικροκυμάτων θέλει αλλαγή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν γίνει βασικό στοιχείο στις περισσότερες κουζίνες, προσφέροντας ευκολία στο μαγείρεμα και το ζέσταμα των φαγητών.

Πώς φαίνεται ότι ο φούρνος μικροκυμάτων θέλει αλλαγή
Bigstock

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται για την ασφάλεια αυτών των συσκευών, ειδικά όταν παρουσιάζουν σημάδια φθοράς ή ζημιάς.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το πώς λειτουργούν οι φούρνοι μικροκυμάτων, πώς να προσδιορίσετε πότε δεν είναι ασφαλείς, εάν ένας κατεστραμμένος φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να σας βλάψει και πότε πρέπει να σκεφτείτε να πετάξετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας για λόγους ασφαλείας.

Πώς λειτουργεί ένας φούρνος μικροκυμάτων

Ένας φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιεί ακτινοβολία μικροκυμάτων, ένα είδος μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, για να ζεστάνει τα τρόφιμα. Ακολουθεί μια ανάλυση του πώς λειτουργεί:

Η ακτινοβολία μικροκυμάτων παράγεται από ένα συστατικό που ονομάζεται μάγνητρο. Αυτή η ακτινοβολία διεγείρει τα μόρια του νερού στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να δονούνται και να παράγουν θερμότητα. Το φαγητό θερμαίνεται από μέσα προς τα έξω καθώς τα μόρια του νερού διανέμουν αυτήν τη θερμότητα.

Σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ ή οι ακτίνες Γ, η ακτινοβολία μικροκυμάτων δεν διασπά το DNA, ούτε προκαλεί καρκίνο. Απλώς προκαλεί μοριακή κίνηση, η οποία παράγει θερμότητα και μαγειρεύει το φαγητό.

Τα μικροκύματα περιορίζονται εντός του φούρνου από ένα μεταλλικό πλέγμα ενσωματωμένο στην πόρτα, το οποίο τα εμποδίζει να διαφύγουν, ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα.

Αυτή η μέθοδος ταχείας θέρμανσης καθιστά τα μικροκύματα αποτελεσματικά για το μαγείρεμα, την απόψυξη και το ζέσταμα των τροφίμων μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς ξέρετε πότε ένας φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι ασφαλής

Ένας φούρνος μικροκυμάτων που λειτουργεί σωστά είναι γενικά ασφαλής, αλλά ορισμένα σημάδια μπορεί να υποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει πια. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν λειτουργεί πλέον με ασφάλεια:

  1. Ορατή ζημιά στην πόρτα ή τις στεγανοποιήσεις: Η πόρτα μικροκυμάτων και οι στεγανοποιήσεις της είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Εάν η πόρτα δεν κλείνει σωστά ή οι τσιμούχες είναι κατεστραμμένες, ενδέχεται να διαρρεύσει ακτινοβολία.
  2. Σπινθήρες ή μυρωδιές καύσης: Εάν παρατηρήσετε σπινθήρες, ασυνήθιστες μυρωδιές καύσης ή ακούτε περίεργους θορύβους όταν χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων σας, μπορεί να υποδηλώνει ηλεκτρική δυσλειτουργία.
  3. Αναποτελεσματική θέρμανση: Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας δεν θερμαίνει πλέον ομοιόμορφα τα τρόφιμα ή διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με το μάγνητρο, ή με άλλα εσωτερικά εξαρτήματα.
  4. Λειτουργία με θόρυβο: Ένας φούρνος μικροκυμάτων που γίνεται υπερβολικά θορυβώδης ή κάνει ήχο σαν “κροτάλισμα” μπορεί να δείχνει σημάδια εσωτερικών προβλημάτων.
  5. Σκουριά ή διάβρωση στο εσωτερικό: Οποιαδήποτε σημάδια σκουριάς ή ξεφλούδισμα του χρώματος μέσα στην καμπίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόλυνση των τροφίμων και σε ηλεκτρικούς κινδύνους.
Microwave-Oven

Μπορεί ένας χαλασμένος φούρνος μικροκυμάτων να σας βλάψει;

Ναι, ένας χαλασμένος φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να σας βλάψει εάν δεν τον χειριστείτε σωστά. Ακολουθούν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι:

  1. Διαρροή ακτινοβολίας μικροκυμάτων: Εάν η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων είναι κατεστραμμένη ή η στεγανοποίηση έχει υποστεί βλάβη, υπάρχει πιθανότητα να διαφύγουν μικρές ποσότητες ακτινοβολίας μικροκυμάτων. Ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας θα ήταν γενικά χαμηλά, η μακροχρόνια έκθεση θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, ειδικά εάν στέκεστε κοντά στη συσκευή, ενώ χρησιμοποιείται.
  2. Ηλεκτρικοί κίνδυνοι: Εσωτερική βλάβη στα ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως το μάγνητρο ή η καλωδίωση, μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρικά βραχυκυκλώματα ή πυρκαγιές. Οι σπινθήρες ή οι ασυνήθιστες μυρωδιές είναι σημάδια ότι ο φούρνος είναι επικίνδυνος.
  3. Κίνδυνοι εγκαυμάτων: Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων δεν λειτουργεί σωστά, τα τρόφιμα ενδέχεται να θερμανθούν ανομοιόμορφα, οδηγώντας σε περιοχές με υπερβολική ζέστη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκαύματα όταν αγγίζονται.

Πότε πρέπει να πετάξετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας

Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι σώφρον να πετάξετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας:

  1. Σοβαρή ορατή βλάβη: Εάν η πόρτα, οι μεντεσέδες ή τα στεγανοποιητικά του φούρνου μικροκυμάτων έχουν υποστεί ζημιά ή δεν κλείνουν σωστά, ήρθε η ώρα να τον αντικαταστήσετε. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για τον ασφαλή περιορισμό της ακτινοβολίας μικροκυμάτων.
  2. Αναποτελεσματική απόδοση: Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων δεν θερμαίνει πλέον ομοιόμορφα το φαγητό ή χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο, μπορεί να υποδηλώνει ότι τα εσωτερικά εξαρτήματα, όπως το μάγνητρο, έχουν φθαρεί.
  3. Συχνές δυσλειτουργίες: Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σπινθηρίζει συχνά, εκπέμπει οσμές καύσης ή κάνει ασυνήθιστους θορύβους, είναι σημάδι σημαντικών εσωτερικών προβλημάτων. Αυτές είναι ισχυρές ενδείξεις ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είναι πλέον ασφαλής στη χρήση.
  4. Έτη λειτουργίας: Οι φούρνοι μικροκυμάτων συνήθως έχουν διάρκεια ζωής περίπου 9-10 χρόνια. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σας πλησιάζει ή έχει περάσει αυτή την ηλικία και παρουσιάζει σημάδια φθοράς, είναι σώφρον να τον αντικαταστήσετε για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
microwave-oven

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι ασφαλές να στέκεσαι μπροστά σε φούρνο μικροκυμάτων;”

Ναι, είναι ασφαλές να στέκεστε μπροστά από έναν φούρνο μικροκυμάτων που λειτουργεί σωστά. Ο φούρνος είναι σχεδιασμένος να περιέχει ακτινοβολία μικροκυμάτων μόνο μέσα στη συσκευή. Η πόρτα και οι στεγανοποιήσεις της εμποδίζουν τη διαφυγή της ακτινοβολίας, καθιστώντας την ασφαλή να στέκεστε κοντά της.

“Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να προκαλέσει καρκίνο;”

Όχι, οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν προκαλεί καρκίνο. Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας απλώς θερμαίνει τα τρόφιμα προκαλώντας δόνηση μορίων νερού. Σε αντίθεση με την ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ. ακτίνες Χ), τα μικροκύματα δεν καταστρέφουν το DNA ή τα κύτταρα.

“Τι θα συμβεί αν βάλω κάτι μεταλλικό στον φούρνο μικροκυμάτων;”

Η τοποθέτηση μετάλλου σε φούρνο μικροκυμάτων είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να προκαλέσει σπινθήρες, να οδηγήσει σε πυρκαγιά ή να τον καταστρέψει. Το μέταλλο ανακλά την ακτινοβολία μικροκυμάτων, προκαλώντας ηλεκτρικό τόξο που μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά εξαρτήματα του φούρνου ή να προκαλέσει πυρκαγιά.

Σύνοψη

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια βολική και ασφαλής συσκευή, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε γίνεται μη ασφαλής λόγω ζημιάς ή φθοράς. Να ελέγχετε πάντα για σημάδια ορατής φυσικής φθοράς, όπως σπασμένες πόρτες, σπινθήρες ή ανεπαρκή απόδοση, για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί με ασφάλεια.

Εάν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε έναν φούρνο μικροκυμάτων που δεν λειτουργεί ή έχει υποστεί βλάβη, για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας και όχι μόνο.

Πηγές: healthline.com, webmd.com, fda.gov, epa.gov, fsis.usda.gov