ΥΓΕΙΑ

Ιός Marburg: Ακόμα 6 νεκροί – Θυμηθείτε τα συμπτώματα της μόλυνσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ιός Marburg είναι και πάλι στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας, καθώς συνεχίζεται η έξαρση κρουσμάτων στη Ρουάντα, με αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους και ανησυχίες για τη δημόσια υγεία.

Ιός Marburg: Ακόμα 6 νεκροί – Θυμηθείτε τα συμπτώματα της μόλυνσης
Bigstock

Γνωστός για την πρόκληση σοβαρού αιμορραγικού πυρετού παρόμοιο με τον ιό Εμπόλα, ο ιός Marburg είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα αποτελέσματα.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με το ξέσπασμα του ιού Marburg στη Ρουάντα

Σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, ακόμα 6 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό, φτάνοντας τους 8 συνολικά, ενώ αρκετοί ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση ή θεραπεία. Αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη επιδημία στη Ρουάντα, προκαλώντας ευρεία ανησυχία λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας του ιού, που μπορεί να φτάσει έως και το 88% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βασικές εξελίξεις:

  • Μέτρα περιορισμού: Η κυβέρνηση της Ρουάντα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχει συστήσει ομάδες ταχείας αντίδρασης για τον εντοπισμό επαφών και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
  • Περιορισμοί ταξιδιών: Η Ρουάντα έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς τις πληγείσες περιοχές, για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
  • Επιτήρηση: Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις προσπάθειες επιτήρησης και τα τεστ στις πληγείσες περιοχές. Έχουν δημιουργηθεί Κέντρα απομόνωσης για τη θεραπεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • Συμβουλές προς το κοινό: Συνιστάται σε όλους να αποφεύγουν την επαφή με μολυσμένα άτομα και ζώα, να εφαρμόζουν πρακτικές καλής προσωπικής υγιεινής και να αναφέρουν τυχόν ύποπτα συμπτώματα στις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Το ξέσπασμα έχει οδηγήσει σε μια αυξημένη αίσθηση επείγοντος, με τις ιατρικές ομάδες να αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο, για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού πέρα από το τρέχον επίκεντρο. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τη δυνατότητα μετάδοσης του από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σωματικών υγρών.

Marburg-Virus

Συμπτώματα και θεραπεία για τον ιό Marburg

Ο ιός Marburg μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, συχνά με θανατηφόρα αποτελέσματα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα, ιδιαίτερα με νυχτερίδες, και εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω άμεσης επαφής με το αίμα, τις εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ιού Marburg εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 2 και 21 ημερών μετά την έκθεση. Τα πρώιμα συμπτώματα είναι μη ειδικά και εσφαλμένα μπορεί να μπερδευτούν με άλλες ασθένειες, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση δύσκολη. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Σοβαρός πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι και αδυναμία
  • Ναυτία και έμετος
  • Διάρροια
  • Πόνος στην κοιλιά

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναπτύσσονται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Αιμορραγία (από μάτια, αυτιά, μύτη κ.α.)
  • Σοκ
  • Οργανική ανεπάρκεια
  • Πολυοργανική δυσλειτουργία

Θεραπεία

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό Marburg. Η διαχείριση της νόσου επικεντρώνεται στην υποστηρικτική φροντίδα, που περιλαμβάνει:

  • Επανυδάτωση: Διασφάλιση της ενυδάτωσης του ασθενούς με από του στόματος λήψη αλάτων επανυδάτωσης ή ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών.
  • Σταθεροποίηση αρτηριακής πίεσης: Χορήγηση φαρμάκων για τη διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση του σοκ.
  • Διαχείριση συμπτωμάτων: Παροχή θεραπειών για τη διαχείριση συμπτωμάτων, όπως ο πόνος και ο πυρετός.
  • Έλεγχος λοιμώξεων: Απομόνωση μολυσμένων ατόμων για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.

Πειραματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, δοκιμάζονται αλλά δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμες. Η εστίαση παραμένει στην έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης.

Marburg-Test-Blood

Συχνές Ερωτήσεις

“Τι πρέπει να κάνω εάν νομίζω ότι κόλλησα τον ιό Marburg;”

Εάν υποψιάζεστε μόλυνση, είναι σημαντικό να απομονωθείτε και να επικοινωνήσετε αμέσως με τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η έγκαιρη θεραπεία με υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και η απομόνωση πιθανών περιπτώσεων βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

“Σε τι διαφέρει ο ιός Marburg από τον Εμπόλα;”

Και οι δύο ιοί Marburg και Ebola ανήκουν στην οικογένεια Filoviridae και προκαλούν παρόμοια νοσηρότητα με αιμορραγικό πυρετό. Ωστόσο, προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς, με τον ιό Marburg να είναι γενικά λιγότερο γνωστός, αλλά εξίσου θανατηφόρος όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας.

“Μπορεί να προληφθεί ο ιός Marburg;”

Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο, τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την αποφυγή επαφής με νυχτερίδες και μολυσμένα άτομα, την τήρηση της καλής υγιεινής και την τήρηση των συμβουλών για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες περιοχές.

Σύνοψη

Η τρέχουσα επιδημία του ιού Marburg στη Ρουάντα προκαλεί σοβαρή ανησυχία, με 8 θανάτους να έχουν αναφερθεί επισήμως και συνεχείς προσπάθειες περιορισμού. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και της κρίσιμης ανάγκης για ταχεία θεραπεία και απομόνωση είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του επικίνδυνου ιού.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό Marburg, η έγκαιρη ανίχνευση και η υποστηρικτική φροντίδα μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, ενώ τα προληπτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση.

Πηγές: medicaldaily.com, who.int/health-topics, cdc.gov, bbc.com (1), bbc.com (2) cnn.com