ΥΓΕΙΑ

Τι οφέλη και κινδύνους υγείας έχει το υδρομασάζ (τζακούζι)

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα υδρομασάζ ή τζακούζι (από το όνομα της πιο γνωστής σχετικής εταιρείας), έχουν συνδεθεί εδώ χρόνια με τη χαλάρωση και την πολυτέλεια.

Τι οφέλη και κινδύνους υγείας έχει το υδρομασάζ (τζακούζι)
Bigstock

Πέραν από την καταπραϋντική τους... γοητεία, προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πιθανοί κίνδυνοι, εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τα οφέλη για την υγεία, τις πιθανές παρενέργειες και ορισμένες συμβουλές ασφάλειας για τη χρήση ενός υδρομασάζ, διασφαλίζοντας ότι θα μεγιστοποιήσετε τα θετικά, ενώ ελαχιστοποιείτε τυχόν κινδύνους.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας από τη χρήση υδρομασάζ

Τα υδρομασάζ προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία που μπορούν να βελτιώσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική ευεξία:

  • Ανακούφιση από τον πόνο των μυών και των αρθρώσεων: Η θερμότητα και η άνωση του νερού βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και της πίεσης στις αρθρώσεις, παρέχοντας ανακούφιση σε άτομα με αρθρίτιδα ή μυϊκό πόνο.
  • Βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος: Η θερμότητα από το νερό προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και επιτρέποντας σε περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στους ιστούς.
  • Ανακούφιση από το άγχος: Η ηρεμιστική επίδραση του ζεστού νερού μπορεί να μειώσει το στρες και να προωθήσει τη χαλάρωση, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης.
  • Καλύτερος ύπνος: Η τακτική χρήση του υδρομασάζ πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Βελτιωμένη υγεία του δέρματος: Η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να προάγει πιο υγιές δέρμα, παρέχοντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος.
hot-tub-jakuzzi

Ποιες είναι οι αρνητικές παρενέργειες των υδρομασάζ

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη, τα υδρομασάζ ενέχουν επίσης πιθανούς κινδύνους, εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά:

  • Υπερθέρμανση και αφυδάτωση: Η παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό νερό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγώντας σε υπερθέρμανση, αφυδάτωση και -σε ορισμένες περιπτώσεις- θερμοπληξία.
  • Κίνδυνος μόλυνσης: Τα υδρομασάζ μπορεί να είναι τόπος αναπαραγωγής βακτηρίων, εάν δεν απολυμανθούν σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις όπως εξάνθημα (Pseudomonas folliculitis) ή νόσο των Λεγεωνάριων.
  • Επιδείνωση υφιστάμενων καταστάσεων υγείας: Άτομα με καρδιακές παθήσεις ή χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων στο υδρομασάζ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταπονήσουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Ζάλη ή λιποθυμία: Η παραμονή σε υδρομασάζ για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία λόγω της πτώσης της αρτηριακής πίεσης από τη ζέστη.
hot-tub-pool

Συμβουλές ασφαλείας για την καλύτερη χρήση ενός υδρομασάζ

Για να απολαύσετε τα οφέλη του υδρομασάζ, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές ασφαλείας:

  • Περιορισμός χρόνου στο υδρομασάζ: Στοχεύστε σε 15-30 λεπτά παραμονής στο υδρομασάζ, για να αποφύγετε την υπερθέρμανση. Εάν το νερό είναι ιδιαίτερα ζεστό (πάνω από 40°C), μειώστε περισσότερο τον χρόνο αυτό.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση του υδρομασάζ, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Πρακτικές σωστής υγιεινής: Βεβαιωθείτε ότι το υδρομασάζ καθαρίζεται τακτικά και υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάντε ντους πριν μπείτε, για να μειώσετε την εξάπλωση των μικροβίων.
  • Παρακολούθηση θερμοκρασίας νερού: Διατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού σε ασφαλές επίπεδο, ιδανικά μεταξύ 38°C και 40°C. Αποφύγετε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτή.
  • Συμβουλευτείτε γιατρό: Εάν έχετε οποιεσδήποτε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, ειδικά καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή υπόταση, συμβουλευτείτε γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε υδρομασάζ.

Σύνοψη

Τα υδρομασάζ μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία από τη βελτιωμένη κυκλοφορία έως την ανακούφιση από το στρες, αλλά ενέχουν επίσης πιθανούς κινδύνους, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιούνται με προσοχή. Ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές ασφαλείας -όπως ο περιορισμός του χρόνου στο νερό, η καλή ενυδάτωση και η διατήρηση της καθαριότητας- μπορείτε να απολαύσετε τα θεραπευτικά αποτελέσματα ενός υδρομασάζ, ελαχιστοποιώντας τα μειονεκτήματα.

Λάβετε πάντα υπόψη την ατομική σας κατάσταση της υγείας σας και -εάν χρειάζεται- συμβουλευτείτε γιατρό, πριν χρησιμοποιήσετε τακτικά ένα υδρομασάζ.

Πηγές: webmd.com, medicinenet.com, healthline.com