ΥΓΕΙΑ

Σε τι βοηθάει η βαζελίνη: Όλα τα οφέλη και οι χρήσεις

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βαζελίνη είναι ένα ευέλικτο προϊόν, γνωστό για το ευρύ φάσμα χρήσεων του.

Σε τι βοηθάει η βαζελίνη: Όλα τα οφέλη και οι χρήσεις
Bigstock

Αυτό το άρθρο εστιάζει το τι ακριβώς είναι η βαζελίνη, τα πολυάριθμα οφέλη της, πώς να τη χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά, πότε να την αποφύγετε και τυχόν πιθανά μειονεκτήματα.

Από τι παρασκευάζεται η βαζελίνη

Η βαζελίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου, γι' αυτό και η ονομασία της είναι petroleum jelly (τζελ πετρελαίου). Αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως βαζελίνη δεν είναι παρά η εμπορική ονομασία του πιο γνωστού σχετικού προϊόντος στο εμπόριο εδώ και δεκαετίες.

Η βαζελίνη αποτελείται από ένα μείγμα ορυκτελαίων και κεριών, τα οποία σχηματίζουν μια ημιστερεή ουσία που μοιάζει με τζελ. Αυτό το προϊόν ανακαλύφθηκε αρχικά στα τέλη του 1800 και έκτοτε έχει εξευγενιστεί για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς.

Χρήσεις και οφέλη της βαζελίνης

Η βαζελίνη προσφέρει πολλά οφέλη, λόγω των αποφρακτικών ιδιοτήτων της, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα. Ακολουθεί μια πλήρης λίστα με τις χρήσεις της:

  1. Ενυδάτωση ξηρού δέρματος: Βοηθά στην αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος στα χέρια, τα πόδια και τους αγκώνες, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα.
  2. Επούλωση μικροτραυμάτων και εγκαυμάτων: Η βαζελίνη επιταχύνει την επούλωση, διατηρώντας το τραύμα υγρό και προστατεύοντάς το από την έκθεση στον αέρα.
  3. Περιποίηση χειλιών: Αποτρέπει τα σκασμένα χείλη, “κλειδώνοντας” μέσα την υγρασία.
  4. Πρόληψη από το εξάνθημα της πάνας: Η εφαρμογή της στο δέρμα του μωρού μπορεί να το προστατεύσει από εξάνθημα λόγω της χρήσης πάνας, κρατώντας την υγρασία μακριά.
  5. Αφαίρεση μακιγιάζ: Διασπά αποτελεσματικά τις ουσίες των προϊόντων μακιγιάζ χωρίς να ερεθίζει το ευαίσθητο δέρμα.
  6. Πρόληψη της τριβής του δέρματος: Οι αθλητές χρησιμοποιούν βαζελίνη, για να μειώσουν την τριβή δέρμα-με-δέρμα ή ρούχο-με-δέρμα.
  7. Προστασία και περιποίηση των μαλλιών: Μια μικρή ποσότητα μπορεί να εφαρμοστεί στα μαλλιά για τη διαχείριση των σπασμένων άκρων.
  8. Φροντίδα κατοικίδιων ζώων: Βοηθά στην επούλωση δερματικών μικροπροβλημάτων σε κατοικίδια.

Πώς να εφαρμόσετε τη βαζελίνη

  • Για ξηρό δέρμα: Μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε μια λεπτή στρώση βαζελίνης, για να “κλειδώσετε” την υγρασία. Εστιάστε σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ξηρότητα, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα.
  • Για μικρά κοψίματα κι εγκαύματα: Καθαρίστε την πληγείσα περιοχή και, στη συνέχεια, εφαρμόστε βαζελίνη, για να προωθήσετε την επούλωση, διατηρώντας την υγρασία.
  • Για τα χείλη: Ταμπονάρετε μια μικρή ποσότητα στα χείλη, για να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε το σκάσιμο, ειδικά τον χειμώνα.
  • Για το εξάνθημα της πάνας: Καθαρίστε και στεγνώστε τον πωπό του μωρού. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης, για να σχηματίσετε ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και της υγρασίας.
  • Για τριβή: Εφαρμόστε βαζελίνη σε περιοχές όπου δύο μέρη δέρματος τρίβονται μεταξύ τους, όπως ψηλά στους μηρούς ή στις μασχάλες.

Πότε πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε βαζελίνη

Αν και η βαζελίνη είναι γενικά ασφαλής, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου είναι καλύτερο να αποφεύγεται:

  • Σε βαθιές πληγές: Η βαζελίνη δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε βαθιά τραύματα, καθώς μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια και να εμποδίσει τη σωστή επούλωση.
  • Ως μακροχρόνια ενυδατική κρέμα: Η υπερβολική χρήση μπορεί να φράξει τους πόρους στις επιρρεπείς σε ακμή περιοχές, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής.
  • Στους βλεννογόνους: Η εφαρμογή βαζελίνης στο εσωτερικό της μύτης ή σε περιοχές όπως τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Petroleum-Jelly-vazelini

Μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια στο βαζελίνη;

Η βαζελίνη, επειδή είναι υδατοαπωθητική, δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη βακτηρίων από μόνη της. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί μόλυνση εάν την εφαρμοστεί σε ακάθαρτο δέρμα ή εάν έρθει σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες.

Για να αποφύγετε την μόλυνση, χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά χέρια ή εργαλεία κατά την εφαρμογή του προϊόντος.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα της βαζελίνης

Αν και η βαζελίνη έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα, που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Απόφραξη των πόρων: Όταν χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, ειδικά σε λιπαρές ή επιρρεπείς σε ακμή περιοχές, η βαζελίνη μπορεί να παγιδεύσει ρύπους και βακτήρια, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής.
  • Μη βιοδιασπώμενη: Ως υποπροϊόν του πετρελαίου, δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση.
  • Δερματικές αλλεργίες: Αν και είναισπάνιο, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στη βαζελίνη.
  • Δεν ενυδατώνει: Ενώ κλειδώνει την υγρασία, στην πραγματικότητα δεν ενυδατώνει το δέρμα. Είναι καλύτερο να την εφαρμόζετε μετά/πάνω από μια ενυδατική κρέμα.

Σύνοψη

Η βαζελίνη παραμένει ένα αξιόπιστο προϊόν με ευέλικτες εφαρμογές στη φροντίδα του δέρματος, στη θεραπεία, ακόμη και στη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, η κατανόηση του πότε και του τρόπου χρήσης της είναι απαραίτητη, καθώς η ακατάλληλη ή η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά μειονεκτήματα, όπως φραγμένους πόρους και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Πηγές: aad.org, medicalnewstoday.com, infinitygalaxy.org, healthline.com