ΥΓΕΙΑ

Πώς ψηλαφίζουμε τους λεμφαδένες – Τι σημαίνει το πρήξιμο [video]

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι λεμφαδένες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, φιλτράροντας τις επιβλαβείς ουσίες.

Πώς ψηλαφίζουμε τους λεμφαδένες – Τι σημαίνει το πρήξιμο [video]
Bigstock

Αυτό το άρθρο περιγράφει την λειτουργία τους, τις κοινές αιτίες διόγκωσης, τον τρόπο αυτοελέγχου για διογκωμένους λεμφαδένες και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό.

Ποια είναι η λειτουργία των λεμφαδένων

Οι λεμφαδένες είναι μικρές δομές σε σχήμα φασολιού. Αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Η κύρια λειτουργία των λεμφαδένων είναι να φιλτράρουν το λεμφικό υγρό, το οποίο μεταφέρει απόβλητα, βακτήρια, ιούς και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Οι κόμβοι περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως λεμφοκύτταρα και μακροφάγα, που βοηθούν στην καταστροφή αυτών των παθογόνων παραγόντων προτού αυτά εξαπλωθούν περαιτέρω στο σώμα.

Ποια είναι τα αίτια των διογκωμένων λεμφαδένων

Διογκωμένοι λεμφαδένες (λεμφαδενοπάθεια) μπορεί να εμφανιστούν λόγω διαφόρων καταστάσεων. Συνήθως οφείλονται στα εξής:

  • Λοιμώξεις: Βακτηριακές, ιογενείς ή μυκητιασικές λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα, ο στρεπτόκοκκος ή οι λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση των λεμφαδένων.
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Καταστάσεις όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο των λεμφαδένων.
  • Καρκίνος: Το οίδημα μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει καρκίνους όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία ή μετάσταση από άλλους τύπους καρκίνου.
  • Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισπασμωδικά, μπορεί να οδηγήσουν σε διόγκωση των λεμφαδένων.

Πώς να ελέγξετε τους λεμφαδένες σας

Για να ελέγξετε για διογκωμένους λεμφαδένες, χρησιμοποιήστε απαλά τις άκρες των δακτύλων σας για να νιώσετε ασυνήθιστα εξογκώματα ή ευαισθησία στις ακόλουθες περιοχές:

  1. Κεφάλι και λαιμός: Οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως βρίσκονται κάτω από τη γραμμή της γνάθου, γύρω από τα αυτιά και στη βάση του κρανίου. Πιέστε απαλά και κυλήστε τα δάχτυλά σας πάνω από αυτές τις περιοχές, για να ψηλαφίσετε τυχόν πρήξιμο.
  2. Μασχάλες: Με το χέρι σας ελαφρώς ανασηκωμένο, ακουμπήστε με το άλλο και νιώστε την περιοχή της μασχάλης, για να εντοπίσετε τυχόν εξογκώματα ή πόνο.
  3. Βουβωνική χώρα: Ελέγξτε την περιοχή όπου τα πόδια συναντούν την λεκάνη. Χρησιμοποιήστε σταθερή αλλά ήπια πίεση, για να αναγνωρίσετε οποιοδήποτε πρήξιμο ή ευαισθησία.

Εάν παρατηρήσετε οίδημα σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη ή άλλο πρόβλημα που απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Αν και οι διογκωμένοι λεμφαδένες συχνά υποχωρούν μόνοι τους, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα:

  • Πρήξιμο που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες
  • Αισθάνεστε τους λεμφαδένες στην αφή να είναι σκληροί ή “στερεωμένοι” στη θέση τους
  • Παρατηρείτε ταχεία ανάπτυξη ή σημαντική διεύρυνση των λεμφαδένων
  • Έχετε συνοδά συμπτώματα, όπως πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση
  • Παρατηρείτε ερυθρότητα ή ζεστασιά γύρω από τους διογκωμένους κόμβους (πιθανή μόλυνση).
  • Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Σύνοψη

Οι λεμφαδένες είναι απαραίτητοι για το φιλτράρισμα των επιβλαβών ουσιών και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αν και το οίδημα συνδέεται συχνά με κοινές λοιμώξεις, τα επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα χρήζουν ιατρικής επιθεώρησης, για να αποκλειστούν πιο σοβαρές παθήσεις.

Ελέγχοντας τακτικά μόνοι σας τους λεμφαδένες σας και έχοντας επίγνωση του πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή, μπορείτε να βοηθήσετε στην παρακολούθηση της υγείας σας και στην έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Πηγές: medicalnewstoday.com, plymouthhospitals.nhs.uk, mayoclinic.org