ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνουν τα πρησμένα δάχτυλα για καρδιά, αυτοάνοσα και γενική υγεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από μικροτραυματισμούς έως σοβαρές παθήσεις υγείας.

Τι δείχνουν τα πρησμένα δάχτυλα για καρδιά, αυτοάνοσα και γενική υγεία
Bigstock

Η κατανόηση των πιθανών αιτιών του οιδήματος στα δάχτυλα μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό της καλύτερης πορείας δράσης για ανακούφιση.

Αυτό το άρθρο αναλύει τις πιθανές αιτίες των πρησμένων δακτύλων, τη σχέση μεταξύ αυτοάνοσων ασθενειών και πρηξίματος, εάν το πρήξιμο μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακά προβλήματα και αποτελεσματικές μεθόδους για την μείωση των πρησμένων δακτύλων.

Ποια προβλήματα υγείας έχουν ως σύμπτωμα πρησμένα δάχτυλα

  1. Τραυματισμός: Τραυματισμοί όπως κατάγματα, διαστρέμματα ή κοψίματα μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικό πρήξιμο στα δάχτυλα, καθώς η φλεγμονώδης απόκριση του σώματος ξεκινά για να θεραπεύσει την πληγείσα περιοχή.
  2. Κατακράτηση υγρών (οίδημα): Όταν το σώμα συγκρατεί περίσσεια υγρού, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα άκρα, ιδιαίτερα στα δάχτυλα. Αυτό είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, των παρατεταμένων περιόδων σε καθιστή ή όρθια θέση και ορισμένων φαρμάκων.
  3. Αρθρίτιδα: Τόσο η οστεοαρθρίτιδα όσο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις των δακτύλων, οδηγώντας σε πρήξιμο, δυσκαμψία και πόνο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένο οίδημα των αρθρώσεων, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  4. Λοίμωξη: Δερματικές λοιμώξεις, όπως η παρωνυχία (λοίμωξη γύρω από το νύχι) ή οι εν τω βάθει μολύνσεις ιστών, μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο στα δάχτυλα. Οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις μπορεί να γίνουν σοβαρές και να απαιτήσουν ιατρική φροντίδα.
  5. Θερμότητα: Η έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και τα δάχτυλα, οδηγώντας σε πρήξιμο. Αυτό συνήθως υποχωρεί καθώς το σώμα κρυώνει.
  6. Αλλεργικές αντιδράσεις: Αντιδράσεις σε αλλεργιογόνα, όπως τσιμπήματα εντόμων, τρόφιμα ή χημικές ουσίες, μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο των δακτύλων. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία) μπορεί να απαιτούν επείγουσα ιατρική θεραπεία.
  7. Τενοντίτιδα: Η φλεγμονή των τενόντων στα δάχτυλα, που συχνά προκαλείται από υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνο, ειδικά σε σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες ή αθλήματα.
  8. Προβλήματα με τα νεφρά: Εάν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να μην απομακρύνουν την περίσσεια υγρού από το σώμα, οδηγώντας σε πρήξιμο σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των δακτύλων.
  9. Λεμφοίδημα: Κάποια βλάβη ή απόφραξη στο λεμφικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών και πρήξιμο στα χέρια και τα δάχτυλα.
  10. Νόσος Raynaud: Είναι μια πάθηση που επηρεάζει τη ροή του αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος, συνήθως στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου, τα δάχτυλα μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν χλωμά ή μπλε.
  11. Προβλήματα θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων και των χεριών, λόγω επιβράδυνσης του μεταβολισμού και κατακράτησης υγρών.
Swollen-Finger

Ποια αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν πρησμένα δάχτυλα

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή προκαλεί χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, που οδηγεί σε πρησμένα, επώδυνα δάχτυλα.
  • Ψωριασική αρθρίτιδα: Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας, που σχετίζεται με την ψωρίαση και οδηγεί συχνά σε δακτυλίτιδα, όπου ολόκληρο το δάχτυλο πρήζεται.
  • Λύκος: Αυτή η συστηματική αυτοάνοση νόσος μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένου του πρηξίματος στα δάχτυλα λόγω της προσβολής των αρθρώσεων.

Τα πρησμένα χέρια σημαίνουν προβλήματα καρδιάς;

Τα πρησμένα δάχτυλα ή χέρια μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν καρδιακά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα, τότε μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στο σώμα, προκαλώντας πρήξιμο στα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια και τους αστραγάλους. Ωστόσο, το πρήξιμο στα χέρια από μόνο του δεν υποδηλώνει αυτόματα καρδιακή νόσο παρά θα πρέπει να συντρέχουν πρόσθετα συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή πόνος στο στήθος.

coffee

Πώς υποχωρεί το πρήξιμο στα δάχτυλα

  • Ανυψώστε τα χέρια σας: Το να σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση της περίσσειας υγρών.
  • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες: Το κρύο βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ελαχιστοποιώντας το πρήξιμο.
  • Πίνετε περισσότερο νερό: Η καλή και διαρκής ενυδάτωση βοηθά στην αποβολή της περίσσειας νατρίου και υγρών, μειώνοντας το πρήξιμο.
  • Ασκήστε τα χέρια σας: Οι απαλές κινήσεις και οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία στα δάχτυλά σας.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού: Η μείωση του νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών.
  • Μασάζ: Το απαλό μασάζ σε χέρια και δάχτυλα μπορεί να τονώσει τη ροή του αίματος και να απαλύνει το πρήξιμο.

Σύνοψη

Τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να έχουν πολλές υποκείμενες αιτίες, από μικροτραυματισμούς έως πιο σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, όπως αυτοάνοσα νοσήματα ή καρδιακά προβλήματα. Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας του οιδήματος είναι το κλειδί για τη σωστή θεραπεία.

Εάν το οίδημα είναι επίμονο ή συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Πηγές: osmosis.org, webmd.com, osc-ortho.com, tuasaude.com, assh.org