ΥΓΕΙΑ

Πώς να ελέγξετε για θρόμβο στο πόδι – Άμεσες ενέργειες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι θρόμβοι αίματος, ιδιαίτερα η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), είναι επικίνδυνοι και μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Πώς να ελέγξετε για θρόμβο στο πόδι – Άμεσες ενέργειες
Bigstock

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα σιωπηλά συμπτώματα των θρόμβων αίματος, τι συγχέουμε συχνά ως τέτοιους, πώς να ελέγξετε για θρόμβους στο σπίτι και τα άμεσα βήματα που πρέπει να κάνετε εάν νομίζετε ότι έχετε θρόμβωση.

Ποια είναι τα σιωπηλά συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος

Οι θρόμβοι αίματος, ειδικά εκείνοι στις βαθιές φλέβες (DVT), συχνά σχηματίζονται χωρίς ξεκάθαρα συμπτώματα, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους. Μερικά από τα σιωπηλά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Πρήξιμο στο πόδι: Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, συνήθως στο ένα πόδι. Μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς πόνο.
  2. Πόνος ή ευαισθησία: Μπορεί να αισθανθείτε σαν να έχετε κράμπα ή πόνο στο πόδι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ορατό πρήξιμο.
  3. Αποχρωματισμός: Η πληγείσα περιοχή μπορεί να έχει κόκκινη ή μπλε απόχρωση.
  4. Ζεστασιά: Το δέρμα πάνω από τον θρόμβο μπορεί να το αισθάνεστε πιο ζεστό από τις γύρω περιοχές.
  5. Δύσπνοια ή πόνος στο στήθος: Εάν ο θρόμβος απελευθερωθεί και ταξιδέψει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια ή οξύ πόνο στο στήθος, σηματοδοτώντας πνευμονική εμβολή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό αποτελεί κατεπείγουσα κατάσταση ζωής και θανάτου!

Τι λανθασμένα συγχέεται συχνά ως θρόμβο αίματος

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος:

  • Μυϊκή καταπόνηση ή κράμπες: Ένας τραβηγμένος μυς ή κράμπα μπορεί να προκαλέσει οίδημα, πόνο και ευαισθησία παρόμοια με έναν θρόμβο.
  • Λοίμωξη: Οι λοιμώξεις στο πόδι μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και ζεστασιά, τα οποία μπορεί να συγχέονται με την DVT.
  • Κιρσοί: Αυτές οι φλέβες μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και πόνο, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρές όσο ένας θρόμβος.
  • Κύστη Baker's: Αυτή η γεμάτη υγρό κύστη πίσω από το γόνατο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, που συχνά συγχέεται με DVT.
Varicose-Veins-DVT

Πώς να ελέγξετε τον εαυτό σας στο σπίτι για θρόμβο αίματος στο πόδι

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορείτε να διαγνώσετε οριστικά έναν θρόμβο στο σπίτι.

Εντούτοις ορισμένα σημάδια μπορεί να εγείρουν υποψίες και να σας ωθήσουν να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Δείτε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε έναν βασικό αυτοέλεγχο:

  1. Ψάξτε για πρήξιμο: Συγκρίνετε και τα δύο πόδια. Εάν το ένα πόδι είναι αισθητά πιο πρησμένο, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει θρόμβο αίματος.
  2. Ελέγξτε για τρυφερότητα: Πιέστε τη γάμπα και τον μηρό. Ένας πόνος ή ευαισθησία που δεν προκλήθηκε από πρόσφατο τραυματισμό μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
  3. Εξετάστε το χρώμα και τη θερμοκρασία του δέρματος: Εάν το ένα πόδι αισθάνεται πιο ζεστό ή παρουσιάζει ασυνήθιστη ερυθρότητα ή αποχρωματισμό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι DVT.

Τι να κάνετε εάν νομίζετε ότι έχετε θρόμβο αίματος

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε θρόμβο αίματος, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα:

  1. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα: Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να απελευθερωθούν και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονική εμβολή. Επισκεφθείτε τα Επείγοντα νοσοκομείου!
  2. Αποφύγετε να κάνετε μασάζ στην περιοχή: Μην προσπαθήσετε με μασάζ να ανακουφίσετε τον πόνο ή το πρήξιμο, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποσπάσει τον θρόμβο.
  3. Μείνετε ακίνητοι: Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει θρόμβος, μείνετε καθισμένοι και αποφύγετε την περιττή κίνηση, που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση του θρόμβου.
Deep-Vein-Thrombosis-Blood-Clots

Συμβουλές για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης

Η πρόληψη της DVT είναι το κλειδί για την αποφυγή απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών:

  • Παραμείνετε δραστήριοι: Η τακτική κίνηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων καθίσματος, όπως κατά τη διάρκεια πτήσεων ή εργασίας στο γραφείο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
  • Φοράτε κάλτσες συμπίεσης: Αυτές μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία στα πόδια και να αποτρέψουν τους θρόμβους, ειδικά μετά από χειρουργική επέμβαση ή μεγάλες περιόδους ακινησίας.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πάχυνση/πήξιμο του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης.
  • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για θρόμβους αίματος και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύνοψη

Οι θρόμβοι αίματος, ιδιαίτερα η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, είναι συχνά σιωπηλοί, αλλά επικίνδυνοι. Η αναγνώριση των λεπτεπίλεπτων συμπτωμάτων, η πραγματοποίηση αυτοελέγχων και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας μπορεί να σώσει ζωές. Η τήρηση προληπτικών μέτρων όπως η δραστήρια καθημερινότητα, η καλή ενυδάτωση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι απαραίτητα μέτρα για την μείωση του κινδύνου.

Πηγές: nhs.uk, magazine.medlineplus.gov, health.clevelandclinic.org, thekimmelinstitute.com, share.upmc.com