ΥΓΕΙΑ

Πώς ξεχωρίζει το εγκεφαλικό από την αύρα ημικρανίας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η αύρα της ημικρανίας και το εγκεφαλικό είναι δύο καταστάσεις, που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο.

Πώς ξεχωρίζει το εγκεφαλικό από την αύρα ημικρανίας
Bigstock

Η κατανόηση του πώς να διακρίνετε τις δύο καταστάσεις και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, είναι ζωτικής σημασίας για υγεία σας.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο τι είναι η αύρα ημικρανίας, πώς να τη διαφοροποιήσετε από ένα εγκεφαλικό, πώς είναι ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με εγκεφαλικό και πότε πρέπει να ανησυχείτε για την ημικρανία με αύρα.

Τι είναι η αύρα ημικρανίας

Η αύρα ημικρανίας αναφέρεται σε ένα σύνολο νευρολογικών συμπτωμάτων, που συχνά προηγούνται μιας κρίσης ημικρανίας. Αυτά τα συμπτώματα είναι τυπικά οπτικά, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αισθητηριακές και κινητικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα στην ομιλία. Τα κοινά σημάδια της αύρας ημικρανίας περιλαμβάνουν:

  • Οπτικές διαταραχές: Όπως το να “βλέπετε” αόριστα σχήματα ζιγκ-ζαγκ, φώτα που αναβοσβήνουν ή να έχετε τυφλά σημεία.
  • Αισθητηριακές αλλαγές: Περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, που συχνά ξεκινούν από τα δάχτυλα και εξαπλώνονται στο πρόσωπο.
  • Δυσκολίες ομιλίας: Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μπερδεμένη ομιλία.
  • Κινητικά συμπτώματα: Αν και συμβαίνουν λιγότερο συχνά, μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν προσωρινή αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση των άκρων.

Η αύρα ημικρανίας συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά μέσα σε αρκετά λεπτά και διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Migraine-Aura

Εικονοποιημένο παράδειγμα συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια επεισοδίου αύρας ημικρανίας

Bigstock

Πώς να καταλάβετε αν πρόκειται για αύρα ημικρανίας ή για εγκεφαλικό

Η διάκριση μεταξύ αύρας ημικρανίας και εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι δύσκολη λόγω αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές:

1. Έναρξη και διάρκεια

  • Αύρα ημικρανίας: Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά σε 5-20 λεπτά και διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Η αύρα συνήθως ακολουθείται από πονοκέφαλο.
  • Εγκεφαλικό: Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά είναι πιο σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικό μούδιασμα, αδυναμία (ειδικά στην μία πλευρά του σώματος), σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία και δυσκολία στο περπάτημα.

2. Πρόοδος συμπτωμάτων

  • Αύρα ημικρανίας: Τα συμπτώματα τείνουν να εξελίσσονται αργά και μπορεί να “μεταπηδήσουν” από την μια περιοχή του σώματος στην άλλη (π.χ. μούδιασμα που ξεκινάει από το χέρι και μετακινείται προς το πρόσωπο).
  • Εγκεφαλικό: Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να είναι εντοπισμένα και να μην μετατοπίζονται από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

3. Πονοκέφαλος

  • Αύρα ημικρανίας: Συχνά, αλλά όχι πάντα, ακολουθείται από έντονο πονοκέφαλο.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό περιγράφεται τυπικά ως ξαφνικός και σοβαρός. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως “κεραυνό”.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν υπάρχει αμφιβολία, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα, καθώς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Headache-migraine

Πώς είναι ο πονοκέφαλος από εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένας πονοκέφαλος που σχετίζεται με εγκεφαλικό μπορεί να ποικίλλει, αλλά συχνά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά:

  • Ξαφνική έναρξη: Ο πονοκέφαλος εμφανίζεται πολύ γρήγορα και έντονα.
  • Σοβαρός πόνος: Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως “ο χειρότερος πονοκέφαλος που έχει βιώσει ποτέ” το άτομο.
  • Συνοδευτικά συμπτώματα: Μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, αλλοιωμένη συνείδηση ή νευρολογικά ελλείμματα (π.χ. αδυναμία ή απώλεια όρασης).

Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους ημικρανίας, που μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά, οι πονοκέφαλοι εγκεφαλικού είναι απότομοι και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πότε η ημικρανία με αύρα είναι αιτία ανησυχίας

Αν και γενικά δεν αποτελεί αιτία συναγερμού, ορισμένες καταστάσεις δικαιολογούν ανησυχία και μια επίσκεψη σε γιατρό:

  • Αύρα πρώτης φοράς: Εάν εμφανίσετε αύρα ημικρανίας για πρώτη φορά, ειδικά μετά την ηλικία των 40 ετών, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση για να, αποκλείσετε άλλες σοβαρές καταστάσεις, όπως πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (γνωστό και ως μίνι εγκεφαλικό).
  • Νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα: Οποιαδήποτε νέα, ξαφνικά ή ασυνήθιστα συμπτώματα που διαφέρουν από την συνήθη αύρα ημικρανίας σας θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό.
  • Συχνή ή παρατεταμένη αύρα: Εάν τα συμπτώματα της αύρας σας διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο ή εμφανίζονται πιο συχνά, ίσως αξίζει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
  • Παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό: Τα άτομα με υπέρταση, συνήθειες καπνίσματος ή ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σύνοψη

Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ της αύρας ημικρανίας και του εγκεφαλικού είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία. Αν και η αύρα ημικρανίας είναι γενικά καλοήθης, οποιαδήποτε ξαφνικά ή ασυνήθιστα συμπτώματα θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα από γιατρό, για να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκεφαλικού.

Εάν έχετε ποτέ αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αναζητάτε επείγουσα περίθαλψη.

Πηγές: orlandohealth.com, migrainetrust.org, tidsskriftet.no, premierneurologycenter.com, mayoclinic.org