ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν είναι αιμορροΐδες ή πολύποδες

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι αιμορροΐδες και οι πολύποδες είναι δύο διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν την πεπτική οδό, ιδιαίτερα το ορθό και το κόλον.

Πώς θα καταλάβετε αν είναι αιμορροΐδες ή πολύποδες
Bigstock

Αν και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, έχουν διαφορετικά συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ αιμορροΐδων και πολυπόδων είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στο πώς να διαφοροποιήσετε τις αιμορροΐδες και τους πολύποδες, να αναγνωρίσετε τα πρώτα συμπτώματά τους, αλλά και τις παθήσεις που συχνά συγχέονται με τις δύο αυτές καταστάσεις.

Πώς φαίνεται αν πρόκειται για αιμορροΐδες ή πολύποδες

Η διάκριση μεταξύ αιμορροΐδων και πολυπόδων μπορεί να είναι δύσκολη λόγω αλληλεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων, όπως η αιμορραγία από το ορθό. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές:

Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από το ορθό και τον πρωκτό.

  • Συμπτώματα: Συνήθως προκαλούν φαγούρα, πόνο, ενόχληση και έντονο κόκκινο αίμα στο χαρτί υγείας ή στην λεκάνη τουαλέτας μετά από κένωση. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί επίσης να σχηματίσουν επώδυνα εξογκώματα γύρω από τον πρωκτό.
  • Αιτία: Συχνά προκαλούνται από καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, κατά την εγκυμοσύνη ή από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Πολύποδες

Οι πολύποδες είναι μη φυσιολογικές αναπτύξεις ιστών στο κόλον ή στο ορθό. Μπορούν να είναι επίπεδοι ή υπερυψωμένοι.

  • Συμπτώματα: Οι πολύποδες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα, ειδικά όταν είναι μικροί. Ωστόσο, οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από το ορθό, αλλαγές στο χρώμα ή τη συνοχή των κοπράνων ή κοιλιακό άλγος.
  • Αιτία: Οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα των πολυπόδων

Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους:

  • Αιμορραγία από το ορθό: Το πιο κοινό πρώιμο σύμπτωμα των πολυπόδων είναι η αιμορραγία από το ορθό, η οποία μπορεί να είναι ορατή στα κόπρανα ή στο χαρτί της τουαλέτας. Ωστόσο, η αιμορραγία από πολύποδες τείνει να είναι λιγότερο αισθητή από εκείνη που οφείλεται σε αιμορροΐδες.
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, διάρροια ή αλλαγές στο σχήμα ή το χρώμα των κοπράνων. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συχνά όταν οι πολύποδες μεγαλώνουν αρκετά, ώστε να μπλοκάρουν μερικώς το έντερο.

Τι μπορεί λανθασμένα να συγχέεται ως αιμορροΐδες

Αρκετές καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, καθιστώντας την αυτοδιάγνωση δύσκολη:

  • Πρωκτικές ρωγμές: Μικρά ρήγματα στην επένδυση του πρωκτού, που προκαλούν πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
  • Πρόπτωση του ορθού: Μια κατάσταση όπου το ορθό προεξέχει μέσω του πρωκτού, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες.
  • Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε πρώιμο στάδιο μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα παρόμοια με τις αιμορροΐδες, όπως αιμορραγία από το ορθό και δυσφορία. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, για να αποκλείσετε την περίπτωση καρκίνου.
polyps-colon-polypodes-karkinos-paxeos-enterou

Τι μπορεί λανθασμένα να συγχέεται ως πολύποδες

Οι πολύποδες μπορεί να μπερδευτούν με άλλες καταστάσεις, ειδικά εάν είναι ασυμπτωματικοί:

  • Εκκολπώματα: Πρόκειται για μικρά σακουλάκια, που μπορούν να σχηματιστούν στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και συχνά συγχέονται ως πολύποδες. Είναι γενικά ακίνδυνα, αλλά μπορεί να φλεγμονωθούν, οδηγώντας σε εκκολπωματίτιδα.
  • Ινομυώματα: Αν και τα ινομυώματα αναπτύσσονται συνήθως στην μήτρα μιας γυναίκας, μερικές φορές μπορεί να συγχέονται με πολύποδες στον γαστρεντερικό σωλήνα, όταν παρατηρούνται κατά τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων.
  • Αιμαγγειώματα: Αυτές οι καλοήθεις αναπτύξεις, που αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να μοιάζουν με πολύποδες στον γαστρεντερικό σωλήνα και συνήθως εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια κολονοσκοπήσεων.

Συμπέρασμα

Η διάκριση μεταξύ αιμορροΐδων και πολυπόδων είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Αν και οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με αιμορραγία από το ορθό, διαφέρουν σημαντικά ως προς τις αιτίες, τα συμπτώματα και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Οι αιμορροΐδες είναι συνήθως λιγότερο σοβαρές και σχετίζονται με παράγοντες τρόπου ζωής, ενώ οι πολύποδες μπορεί να ενέχουν κίνδυνο να γίνουν καρκινικοί με την πάροδο του χρόνου.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό ή αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα.

Πηγές: healthmatch.io, healthline.com (1), mayoclinic.org, usafibroidcenters.com, healthline.com (2)