Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα: Αίτια, συμπτώματα, πρόληψη
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου, ύστερα από τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.
Ταυτόχρονα όμως, είναι και ο πρώτος πιο θανατηφόρος καρκίνος και για τα
δύο φύλα, παγκοσμίως, με κυριότερη αιτία το κάπνισμα.
Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα ποσοστά των
καπνιστών παραμένουν υψηλά.
Ακόμη και η έκθεση στον καπνό με οποιαδήποτε μορφή, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έκθεση στον αμίαντο και το ραδόνιο,
αλλά υπάρχουν και ορισμένοι ασθενείς για τους οποίους δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί μια γνωστή αιτία που να τους προκάλεσε τη συγκεκριμένη κακοήθεια.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα
ποικίλλουν.
Κάποιοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ωστόσο οι περισσότεροι εμφανίζουν:
- βήχα,
- αιμόπτυση,
- δύσπνοια,
- πόνο στο θώρακα,
- καταβολή,
- πυρετό.
Αφού γίνει ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η διενέργεια βιοψίας, με την οποία γίνεται ο διαχωρισμός στους δύο βασικούς ιστολογικούς τύπους, τον μικροκυτταρικό και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα. Στον μη μικροκυτταρικό, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων, περιλαμβάνονται κυρίως το αδενοκαρκίνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα.
Αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική πρόοδος, με περισσότερες διαθέσιμες επιλογές εκτός από το χειρουργείο, τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
Η πρώτη από αυτές αφορά τις θεραπείες, οι οποίες στοχεύουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα. Συνήθως είναι χάπια, τα οποία ο ασθενής λαμβάνει από το στόμα, με στόχο να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιωθεί η
ποιότητα ζωής του.
Η δεύτερη είναι η ανοσοθεραπεία, η οποία λαμβάνεται είτε μόνη της είτε σε
συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Πρόκειται για ενδοφλέβια αγωγή που ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού και προκαλεί ανοσιακή απάντηση έναντι του
καρκίνου.
Πρόληψη
Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσεως σε ετήσια βάση, μπορεί να αναγνωρίσει πρώιμα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, γι’ αυτό και πρέπει να την πραγματοποιούν τακτικά οι καπνιστές και οι καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.