ΥΓΕΙΑ

Θεραπεία με βεντούζες: Πώς γίνεται – Γιατί να μην κάνετε ντους μετά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η θεραπεία με βεντούζες, μια αρχαία μορφή εναλλακτικής ιατρικής, έχει εδραιωθεί στην λαϊκή κουλτούρα για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία.

Θεραπεία με βεντούζες: Πώς γίνεται – Γιατί να μην κάνετε ντους μετά
Bigstock

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο τι κάνει στην πραγματικότητα η θεραπεία με βεντούζες, παρέχει έναν βήμα-προς-βήμα οδηγό για τον τρόπο εφαρμογής της στο σπίτι, επισημαίνει τα σημεία που πρέπει να μην εφαρμόζετε βεντούζες και εξηγεί γιατί συνιστάται να μην κάνετε ντους αμέσως μετά.

Τι κάνει στην πραγματικότητα η θεραπεία με βεντούζες

Η θεραπεία με βεντούζες περιλαμβάνει την τοποθέτηση ποτηριών στο δέρμα για τη δημιουργία αναρρόφησης. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι προάγει τη θεραπεία και βελτιώνει τη συνολική ευεξία μέσω διαφόρων μηχανισμών:

  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Η αναρρόφηση από τα κύπελλα τραβάει αίμα από χαμηλότερα στρώματα προς την επιφάνεια του δέρματος, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και προάγοντας την επούλωση.
  • Μειώνει την μυϊκή ένταση: Αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένες περιοχές, οι βεντούζες μειώνουν την μυϊκή ένταση και ανακουφίζουν από τον πόνο.
  • Υποτίθεται ότι αφαιρεί τοξίνες: Η θεραπεία με βεντούζες θεωρείται ότι απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μέσω του δέρματος, αν και τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό είναι αρκετά περιορισμένα.
  • Ενισχύει την λεμφική παροχέτευση: Η αναρρόφηση βοηθά στην τόνωση του λεμφικού συστήματος, κάτι που με την σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα.
Cupping-Therapy

Πώς να εφαρμόσετε θεραπεία με βεντούζες στο σπίτι

Η διαδικασία προϋποθέτει προσεκτική προετοιμασία και εστίαση στην λεπτομέρεια, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας:

  1. Συλλέξτε τα υλικά: Θα χρειαστείτε γυάλινα ποτήρια για τις βεντούζες, μια πηγή θερμότητας, οινόπνευμα εντριβής, μπάλες βαμβακιού και έναν αναπτήρα.
  2. Καθαρίστε το δέρμα: Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή που θα περιποιηθείτε είναι καθαρή και απαλλαγμένη από λάδια ή λοσιόν.

Ετοιμάστε τα ποτήρια:

  1. Μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε οινόπνευμα, σφίξτε το με μια λαβίδα και ανάψτε το.
  2. Κρατώντας το ποτήρι ανάποδα ( με το στόμιο προς τα κάτω) περάστε για ελάχιστα δευτερόλεπτα τη φλόγα μέσα σε αυτό και με μια γρήγορη κίνηση τοποθετήστε το ποτήρι πάνω στο δέρμα (πάντα με το στόμιο προς τα κάτω).
  3. Τοποθετήστε όσα ποτήρια θέλετε στο δέρμα, εξασφαλίζοντας σταθερή αναρρόφηση. Αφήστε τα στη θέση τους για 5-10 λεπτά. Αν κάποιο ποτήρι χάνει αναρρόφηση, σηκώστε το ξαναπεράστε γρήγορα τη φλόγα και ξαναβάλτε το στο δέρμα.
  4. Για να τα αφαιρέσετε, πιέστε απαλά το δέρμα γύρω από κάθε ποτήρι για να απελευθερωθεί η αναρρόφηση και απλά σηκώστε το.
  5. Καθαρίστε την περιοχή με χλιαρό νερό και εφαρμόστε μια καταπραϋντική λοσιόν, εάν χρειάζεται.
cupping

Σε ποια σημεία δεν βάζουμε βεντούζες

  • Ευαίσθητες περιοχές: Αποφύγετε τη θεραπεία με βεντούζες σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα και περιοχές με ανοιχτές πληγές ή μολύνσεις.
  • Περιοχές οστών: Η τοποθέτηση βεντάλιας πάνω από τα οστά ή τις αρθρώσεις (όπως η σπονδυλική στήλη, οι αγκώνες και τα γόνατα) μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και πρέπει να αποφεύγεται.
  • Περιοχές με κιρσούς: Μην κάνετε βεντούζες σε περιοχές με κιρσούς για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες ή επιπλοκές.

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ κάνετε ντους μετά τη θεραπεία με βεντούζες

Συνιστάται να μην κάνετε ντους αμέσως μετά τη θεραπεία με βεντούζες για διάφορους λόγους:

  • Ευαισθησία του δέρματος: Το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και ευάλωτο μετά τη θεραπεία. Το ντους, ειδικά με ζεστό νερό, μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα.
  • Ανοιχτοί πόροι: Η θεραπεία με βεντούζες ανοίγει τους πόρους και η έκθεση σε νερό, ειδικά ζεστό ή κρύο, μπορεί να εισάγει βακτήρια ή να προκαλέσει το γρήγορο κλείσιμο των πόρων, οδηγώντας σε πιθανά δερματικά προβλήματα.
  • Αποτελεσματικότητα της θεραπείας: Επιτρέποντας στο σώμα να ξεκουραστεί χωρίς άμεση έκθεση στο νερό μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Συμπέρασμα

Η θεραπεία με βεντούζες μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος, της μειωμένης μυϊκής έντασης και της ενισχυμένης λεμφικής παροχέτευσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να εφαρμόζετε σωστά στο σπίτι τη θεραπεία με βεντούζες, να αναγνωρίζετε τις περιοχές που πρέπει να αποφεύγετε και να ακολουθείτε τις οδηγίες φροντίδας μετά τη θεραπεία, όπως το να μην κάνετε ντους αμέσως μετά τη συνεδρία.

Πηγές: clevelandclinic.org, inhstl.com, forbes.com, webmd.com