ΥΓΕΙΑ

Κοριοί στο κρεβάτι: Σημάδια, τι θα αισθανθείτε και τρόποι εξόντωσης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά παράσιτα, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση και ανησυχία.

Κοριοί στο κρεβάτι: Σημάδια, τι θα αισθανθείτε και τρόποι εξόντωσης
Bigstock

Η κατανόηση του τρόπου αναγνώρισης μιας αποικίας κοριών, τα σημάδια και η γρήγορη εξάλειψη αυτών των παρασίτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος ύπνου και διαβίωσης.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στο τι θα αισθανθείτε αν έχετε κοριούς, τα σημάδια στον χώρο, πώς να ελέγξετε τον εαυτό σας για κοριούς και ποιες μέθοδοι τους σκοτώνουν πιο γρήγορα.

Τι θα αισθανθείτε αν έχετε κοριούς

Όταν έχετε κοριούς, μπορεί να εμφανίσετε μια σειρά από σωματικά συμπτώματα. Η πιο κοινή ένδειξη για κοριούς είναι η εμφάνιση φαγούρας και κόκκινων τσιμπημάτων στο δέρμα. Αυτά τα τσιμπήματα συμβαίνουν συχνά σε ομάδες ή σε μια γραμμή και μπορεί να προκαλούν έντονη φαγούρα, οδηγώντας σε ξύσιμο και πιθανές δευτερογενείς λοιμώξεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα ή αλλεργική αντίδραση στα δαγκώματα των κοριών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πιο σοβαρό ερεθισμό.

Εκτός από σωματικά συμπτώματα, η παρουσία κοριών μπορεί να προκαλέσει και ψυχολογική δυσφορία. Και μόνο το να ξέρει κανείς ότι ο χώρος που ζει και κοιμάται έχει κοριούς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, διαταραχές ύπνου, ακόμη και αϋπνία, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άβολα ή να φοβούνται για δαγκώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς θα καταλάβετε αν έχει κοριούς το κρεβάτι

  1. Δαγκώματα στο δέρμα: Όπως είπαμε και παραπάνω, τα τσιμπήματα κοριών είναι πρωταρχικό σημάδι. Ψάξτε για μικρά, κόκκινα, εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα σας, ειδικά αν αυτά είναι σε μια γραμμή ή σε συστάδες.
  2. Λεκέδες αίματος στα σεντόνια: Οι κοριοί τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και μετά μπορεί να αφήσουν μικρούς λεκέδες αίματος στα σεντόνια ή στις μαξιλαροθήκες σας.
  3. Κηλίδες κοπράνων: Οι κοριοί εκκρίνουν μικρές, σκούρες καφέ ή μαύρες κηλίδες χωνεμένου αίματος. Αυτά τα σημάδια μπορούν να βρεθούν σε κλινοσκεπάσματα, στρώματα και κοντινά έπιπλα.
  4. Σκεπάσματα: Καθώς οι κοριοί μεγαλώνουν, αλλάζουν δέρμα τους. Αναζητήστε αυτούς τους “εξωσκελετούς” στις πτυχές και τις ραφές του στρώματος, των επίπλων ή του χαλιού.
  5. Οσμή μούχλας: Μια μεγάλη αποικία κοριών μπορεί να παράγει μια γλυκιά μυρωδιά μούχλας, λόγω των αρωματικών αδένων των κοριών.
korios-tsimpihma

Πώς ελέγξετε τον εαυτό σας για κοριούς

  1. Επιθεωρήστε το δέρμα σας: Αναζητήστε κόκκινα και με φαγούρα τσιμπήματα, ιδιαίτερα σε εκτεθειμένες περιοχές, όπως τα χέρια, ο λαιμός και το πρόσωπο.
  2. Εξετάστε το κρεβάτι σας: Ελέγξτε προσεκτικά τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και το στρώμα σας για κηλίδες αίματος, λεκέδες από κόπρανα ή εξωσκελετούς δέρματος.
  3. Χρησιμοποιήστε φακό: Με τα φώτα κλειστά, χρησιμοποιήστε έναν φακό για να επιθεωρήσετε τις πτυχές και τις ραφές του στρώματος, καθώς και τον σκελετό του κρεβατιού.
  4. Ψάξτε σε συνήθεις κρυψώνες: Οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε μικροσκοπικές ρωγμές και σχισμές. Ελέγξτε γύρω από τα κεφαλάρια, τις ραφές των επίπλων, πίσω από τις σανίδες και κάτω από το ξεφλούδισμα του τοίχου ή της ταπετσαρίας.

Τι σκοτώνει τους κοριούς πιο γρήγορα

Η γρήγορη εξάλειψη των κοριών απαιτεί συνδυασμό μεθόδων:

  1. Θερμική επεξεργασία: Οι κοριοί δεν μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Το πλύσιμο και το στέγνωμα κλινοσκεπασμάτων και ρούχων σε υψηλή θερμοκρασία και η χρήση ατμοκαθαριστή σε στρώματα και έπιπλα, μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά τους κοριούς και τα αυγά τους.
  2. Χημικές θεραπείες: Τα ειδικά σχεδιασμένα για κοριούς εντομοκτόνα μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες και να διασφαλίζετε τον σωστό αερισμό του χώρου.
  3. Επαγγελματική αποπαρασίτωση: Η πρόσληψη ενός επαγγελματία εξολοθρευτή μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την εκρίζωση του προβλήματος. Μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό θερμικών επεξεργασιών, εντομοκτόνων και άλλων μεθόδων για να εξασφαλίσει την εξάλειψη όλων των κοριών.
  4. Περίβλημα στρώματος: Η χρήση περιβλήματος στρώματος μπορεί να παγιδεύσει τους κοριούς και να τους αποτρέψει από το να εξαπλωθούν ή να ξαναμολύνουν το σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Η αντιμετώπιση των κοριών μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία. Η αναγνώριση των σημαδιών μιας αποικίας, ο έλεγχος του δέρματος και του σπιτιού σας και η χρήση αποτελεσματικών μεθόδων εξάλειψης είναι απαραίτητα βήματα για τη διαχείριση και την εξάλειψη αυτών των παρασίτων. Εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος δράσης, για να διασφαλιστεί η πλήρης εκρίζωση και... η ψυχική σας ηρεμία.

Πηγές: mayoclinic.org, webmd.com, healthline.com