ΥΓΕΙΑ

Χρήση ταμπόν και θάλασσα: Τα πάντα για το κολύμπι τις ημέρες περιόδου

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να προβληματίσει πολλές γυναίκες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την υγιεινή, την άνεση και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων για την εμμηνόρροια.

Χρήση ταμπόν και θάλασσα: Τα πάντα για το κολύμπι τις ημέρες περιόδου
Bigstock

Ένα προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το ταμπόν, το οποίο προσφέρει διακριτική προστασία.

Σε αυτό το άρθρο, παραθέτουμε απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το κολύμπι τις ημέρες της περιόδου, εστιάζοντας στη χρήση ταμπόν, αλλά και εναλλακτικών επιλογών.

Είναι εντάξει το κολύμπι τις ημέρες περιόδου;

Ναι, μπορείτε να πάτε για κολύμπι στη θάλασσα στην περίοδο σας. Πολλές γυναίκες συνεχίζουν τις τακτικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. Η χρήση του σωστού εμμηνορροϊκού προϊόντος μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε άνετα και με αυτοπεποίθηση, ενώ βρίσκεστε στο νερό.

Τα ταμπόν απορροφούν νερό, όταν κολυμπάτε;

Τα ταμπόν έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν το αίμα της περιόδου και όχι το νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Όταν τοποθετηθεί σωστά, το ταμπόν κάθεται αρκετά ψηλά στον κόλπο, για να αποφευχθεί η επαφή με το εξωτερικό νερό. Αν και μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να εισέλθει στο εξωτερικό στρώμα του ταμπόν, γενικά δεν αρκεί για να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του.

Τα ταμπόν εμποδίζουν τις διαρροές, όταν είστε μέσα στο νερό;

Τα ταμπόν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη διαρροών κατά την κολύμβηση. Απορροφούν την εμμηνορροϊκή ροή από το εσωτερικό του κόλπου, μειώνοντας τον κίνδυνο διαρροών, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν με εξωτερικά προϊόντα εμμήνου ρύσεως, όπως οι σερβιέτες. Για βέλτιστη προστασία, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό επίπεδο απορροφητικότητας για τη ροή σας και να διασφαλίσετε ότι το ταμπόν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Πόσες ώρες μπορεί να παραμείνει το ταμπόν μετά το κολύμπι;

Συνιστάται να αλλάξετε το ταμπόν σας λίγο μετά το κολύμπι. Ειδικά αν κολυμπήσετε σε χλωριωμένη πισίνα, μπορεί να εισέλθουν βακτήρια και χημικές ουσίες που δεν θέλετε να είναι σε επαφή με το σώμα σας για παρατεταμένες περιόδους. Γενικά, πρέπει να μην αφήνετε ένα ταμπόν για περισσότερο από 4 έως 8 ώρες. Η αλλαγή του μετά το κολύμπι βοηθά στη διατήρηση της καλής υγιεινής και μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Μπορεί μια γυναίκα να κολυμπήσει τις ημέρες περιόδου της, αν δεν έχει ταμπόν;

Ναι, μια γυναίκα μπορεί να κολυμπήσει στην περίοδο της χωρίς ταμπόν, αλλά απαιτείται χρήση εναλλακτικών προϊόντων εμμήνου ρύσεως, όπως:

  • Κύπελλα εμμήνου ρύσεως: Πρόκειται για επαναχρησιμοποιήσιμα, εύκαμπτα κύπελλα, που εισάγονται στον κόλπο για τη συλλογή του εμμηνορροϊκού αίματος. Παρέχουν δυνατότητα στεγανότητας και μπορούν να φορεθούν έως και 12 ώρες.
  • Μαγιό περιόδου: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα μαγιό σχεδιασμένα να απορροφούν την εμμηνορροϊκή ροή. Αυτά τα μαγιό έχουν ενσωματωμένη προστασία από διαρροές και είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσες προτιμούν να μην χρησιμοποιούν προϊόντα περιόδου εσωτερικής χρήσης/εφαρμογής.
  • Δίσκοι περιόδου: Παρόμοια με τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως, οι δίσκοι εισάγονται στον κόλπο αλλά κάθονται ψηλότερα, κοντά στον τράχηλο της μήτρας. Μπορούν και αυτοί να φορεθούν έως και 12 ώρες και είναι κατάλληλοι για κολύμπι.

Συμπέρασμα

Το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι απολύτως εφικτό με τα σωστά προϊόντα εμμήνου ρύσεως. Τα ταμπόν είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στην πρόληψη διαρροών και στην ελάχιστη απορρόφηση νερού. Ωστόσο, άλλες επιλογές, όπως κύπελλα εμμήνου ρύσεως, μαγιό περιόδου και δίσκοι εμμήνου ρύσεως προσφέρουν βιώσιμες εναλλακτικές για όσες προτιμούν να μην χρησιμοποιούν ταμπόν.

Θυμηθείτε να αλλάξετε το ταμπόν σας λίγο μετά το κολύμπι, για λόγους καλής υγιεινής και για να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων. Επιλέγοντας το καλύτερο προϊόν για τις ανάγκες σας, μπορείτε να απολαύσετε το κολύμπι χωρίς ανησυχία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Πηγές: webmd.com, verywellhealth.com, wearedame.co, healthline.com, pennmedicine.org