ΥΓΕΙΑ

Υπερβολικό ρέψιμο: Γιατί συμβαίνει και πώς σταματάει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το ρέψιμο είναι ο τρόπος του σώματος να διώχνει τον υπερβολικό αέρα από το στομάχι.

Υπερβολικό ρέψιμο: Γιατί συμβαίνει και πώς σταματάει
Bigstock

Το περιστασιακό ρέψιμο είναι φυσιολογικό, αλλά το υπερβολικό ρέψιμο μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων ή απλώς αποτέλεσμα ορισμένων συμπεριφορών και διατροφικών συνηθειών.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τις πιθανές αιτίες του υπερβολικού ρεψίματος και παραθέτουμε συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να το μειώσετε.

Πιθανές αιτίες υπερβολικού ρεψίματος

1. Αεροφαγία

Η υπερβολική κατάποση αέρα, γνωστή ως αεροφαγία, είναι μια κοινή αιτία συχνού ρεψίματος. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω πολύ γρήγορης κατανάλωσης φαγητού ή του ποτού, μασήματος τσίχλας, καπνίσματος ή ομιλίας ενώ τρώτε.

Η αεροφαγία είναι συχνά μια υποσυνείδητη συνήθεια, που μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος ή τη νευρικότητα.

2. Ορισμένα τρόφιμα και ποτά

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών (αναψυκτικά, μπύρα κ.α.) μπορεί να εισάγει περισσότερο αέρα στο στομάχι. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, ζάχαρη ή φυτικές ίνες, όπως φασόλια, φακές και ορισμένα λαχανικά, μπορεί επίσης να προκαλέσει αέρια και να οδηγήσει σε αυξημένο ρέψιμο.

Συγκεκριμένες τροφές, όπως τα κρεμμύδια, το λάχανο και το μπρόκολο μπορούν να παράγουν αέρια κατά την πέψη.

3. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Η ΓΟΠ μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ρέψιμο, επειδή το οξύ του στομάχου ωθείται πίσω στον οισοφάγο, οδηγώντας σε συχνή κατάποση και στη συνέχεια ρέψιμο.

Τα συμπτώματα της ΓΟΠ συχνά περιλαμβάνουν καούρα, παλινδρόμηση και πόνο στο στήθος.

4. Πεπτικά έλκη

Τα πεπτικά έλκη στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο ρέψιμο, ως τρόπο που το σώμα ανακουφίζει τη δυσφορία και την πίεση.

Τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους περιλαμβάνουν καυστικό πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και γρήγορη αίσθηση κορεσμού.

5. Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα και έλκη, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως υπερβολικό ρέψιμο, ναυτία και φούσκωμα.

6. Γαστροπάρεση

Αυτή η κατάσταση περιγράφει την καθυστερημένη κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα η τροφή να παραμείνει στο στομάχι περισσότερο από το συνηθισμένο και να οδηγεί σε συμπτώματα, όπως υπερβολικό ρέψιμο, ναυτία και έμετο.

Η γαστροπάρεση μπορεί να είναι μια επιπλοκή του διαβήτη ή άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τους μυς του στομάχου.

7. Τροφικές δυσανεξίες

Δυσανεξίες σε τρόφιμα, όπως η λακτόζη ή η γλουτένη, μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτική δυσφορία και υπερβολικό ρέψιμο, λόγω της ζύμωσης άπεπτης τροφής στο στομάχι και τα έντερα.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν διάρροια, αέρια και κοιλιακό άλγος.

Συμβουλές για να μειώσετε το υπερβολικό ρέψιμο

  • Τρώτε και πίνετε αργά: Το να αφιερώνετε χρόνο στο γεύμα τρώτε βοηθά στην μείωση της ποσότητας του αέρα που καταπίνετε, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του ρεψίματος.
  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά: Μειώστε τα αναψυκτικά, την μπύρα και άλλα ανθρακούχα ποτά που απελευθερώνουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε υπερβολικό ρέψιμο.
  • Προσδιορίστε και αποφύγετε τις ενοχλητικές τροφές: Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να προσδιορίσετε τα τρόφιμα που μπορεί να σας προκαλούν υπερβολικό ρέψιμο και προσπαθήστε να τα αποφύγετε.
  • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε και να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε πιο συχνό ρέψιμο.
  • Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας και τις σκληρές καραμέλες: Αυτές οι συνήθειες μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε, οδηγώντας σε υπερβολικό ρέψιμο.
  • Αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενες παθήσεις: Η αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, με κατάλληλη ιατρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του υπερβολικού ρεψίματος.
  • Μείνετε σε όρθια στάση μετά το φαγητό: Η παραμονή σε όρθια στάση για λίγη ώρα μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης αερίων και στην μείωση της ανάγκης για ρέψιμο.
  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης: Το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη κατάποση αέρα, επομένως η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πηγές: webmd.com, health.com, mayoclinic.org