Γιατί σας πιάνει δυσκοιλιότητα όταν έχει αυξημένη υγρασία
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό γαστρεντερικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από σπάνιες κινήσεις του εντέρου, δυσκολία στην κένωση ή αίσθημα ατελούς εκκένωσης.
Παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και τα φάρμακα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδιαίτερα η υγρασία, μπορεί να παίξουν ρόλο.
Πώς η υγρασία προκαλεί δυσκοιλιότητα
1. Κίνδυνος αφυδάτωσης
Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σωματικών υγρών. Εάν αυτά τα χαμένα υγρά δεν αναπληρωθούν επαρκώς, μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση. Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα καθώς οδηγεί σε πιο ξηρά και σκληρότερα κόπρανα, δυσκολεύοντας την αποβολή τους από το παχύ έντερο.
2. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Σε περιόδους υψηλής υγρασίας, πολλοί αισθάνονται αυξημένο λήθαργο και δυσφορία, μειώνοντας την προθυμία τους να ασχοληθούν με σωματικές δραστηριότητες. Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να επιβραδύνει την πεπτική διαδικασία και να μειώσει την κινητικότητα του εντέρου.
3. Ανισορροπία υγρών
Η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ισορροπία υγρών του σώματος. Όταν ο αέρας είναι υγρός, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο γρήγορα, με αποτέλεσμα το σώμα να διατηρεί περισσότερη υγρασία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση ενυδάτωσης, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πίνουν λιγότερο νερό, κάτι που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη υγρών και δυσκοιλιότητα.
4. Διατροφικές αλλαγές
Η υψηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες. Πολλοί επιλέγουν ελαφρύτερα, λιγότερο ενυδατικά τρόφιμα ή αποφεύγουν να τρώνε εντελώς, λόγω μειωμένης όρεξης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Η σωστή ενυδάτωση και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για την σωστή κινητικότητα του εντέρου.
Πώς να διαχειριστείτε τη δυσκοιλιότητα λόγω αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα
1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά σε συνθήκες υγρασίας όπου το σώμα σας χάνει περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά και αυξήστε τα εάν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο.
2. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Ενσωματώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας, για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνοχής των κοπράνων και στην προώθηση της κανονικότητας.
3. Μην σταματήσετε να κινείστε
Προσπαθήστε να παραμείνετε δραστήριοι ακόμα και σε συνθήκες υγρασίας. Απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή οι ελαφριές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των κινήσεων του εντέρου. Εάν οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι πολύ άβολες, δοκιμάστε να ασκηθείτε σε εσωτερικούς χώρους σε ένα δροσερό περιβάλλον.
4. Παρακολουθήστε τα “μηνύματα” του σώματός σας
Δώστε προσοχή σε σημάδια αφυδάτωσης όπως σκουρόχρωμα ούρα, ξηροστομία ή μειωμένη συχνότητα ούρησης. Αυτά μπορεί να είναι πρώιμες ενδείξεις, ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών, για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα.
5. Προσαρμόστε τη διατροφή σας
Ενσωματώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως αγγούρια, καρπούζι και φυλλώδη λαχανικά. Αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση και στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου.
6. Αποφύγετε καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά
Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και επιδείνωση της δυσκοιλιότητας. Επιλέξτε νερό, αφεψήματα από βότανα ή άλλα ενυδατικά ποτά, όπως αυτά με ηλεκτρολύτες, για να διατηρήσετε τα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης.
7. Δημιουργήστε ένα δροσερό περιβάλλον
Εάν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε κλιματισμό ή ανεμιστήρες για να δημιουργήσετε ένα πιο δροσερό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την πρόσληψη υγρών και τη σωματική δραστηριότητα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας στις κινήσεις του εντέρου.
Πηγή: medicalnewstoday.com