ΥΓΕΙΑ

Γιατί αυξάνεται παγκοσμίως ο διαβήτης τύπου 1 στους ενήλικες

Bigstock

Ο διαβήτης τύπου 1, μια κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, θεωρείται παραδοσιακά ως ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έδειξε σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 μεταξύ και των ηλικιωμένων.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τις πιθανές αιτίες πίσω από την αύξηση των διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1, ρίχνοντας φως σε διάφορους παράγοντες, που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτήν την παγκοσμίως αυξανόμενη ανησυχία για την δημόσια υγεία.

Αυτοάνοσοι μηχανισμοί και γενετικές προδιαθέσεις

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι βασικά μια αυτοάνοση διαταραχή. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εσφαλμένα στοχεύει και καταστρέφει τα βήτα-κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Η ακριβής αιτία αυτής της αυτοάνοσης απόκρισης παραμένει ασαφής, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο.

1. Γενετικοί παράγοντες

  • Οικογενειακό ιστορικό και γενετική προδιάθεση: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Έχουν εντοπιστεί ειδικοί γενετικοί δείκτες, που αυξάνουν την ευαισθησία στη νόσο. Μελέτες δείχνουν, ότι η γενετική προδιάθεση, σε συνδυασμό με ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορεί να ξεκινήσει την αυτοάνοση διαδικασία που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1.

2. Απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος

  • Αυτοάνοσα ερεθίσματα: Διάφοροι παράγοντες, όπως λοιμώξεις ή έκθεση σε ορισμένους ιούς, μπορεί να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα κύτταρα του παγκρέατος. Αυτή η απορρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε άτομα, που μπορεί να μην έχουν εμφανίσει προηγουμένως συμπτώματα.

Παράγοντες περιβάλλοντος και τρόπου ζωής

Η αύξηση των διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη γενετική. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην αυξανόμενη συχνότητα της νόσου.

1. Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή

  • Διατροφικές επιδράσεις: Οι σύγχρονες δίαιτες, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και επεξεργασμένων σακχάρων, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1. Η διατροφή από μόνη της δεν προκαλεί διαβήτη τύπου 1, αλλά επηρεάζει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

2. Περιβαλλοντικοί καταλύτες

  • Ιογενείς λοιμώξεις: Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις, όπως οι εντεροϊοί, έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια αυτοάνοση απόκριση, οδηγώντας στην καταστροφή των κυττάρων στο πάγκρεας, που παράγουν ινσουλίνη.
  • Υπόθεση υγιεινής: Αυτός ο όρος υποδηλώνει ότι η έλλειψη έκθεσης σε λοιμώξεις και μικροοργανισμούς κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν γίνει πιο υγιεινές, η συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, έχει αυξηθεί.

Γήρανση του πληθυσμού και καλύτερες τεχνολογίες ανίχνευσης

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, η ανίχνευση του διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχει γίνει πιο κοινή. Οι βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές και η αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη νόσο μεταξύ των γιατρών οδήγησαν σε πιο έγκαιρη και ακριβέστερη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες, κάτι που μπορεί να μην συνέβαινε παλαιότερα και πολλοί να παρέμεναν με αδιάγνωστη νόσο.

1. Βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές

  • Έγκαιρη ανίχνευση: Η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία και η καλύτερη κατανόηση της νόσου έχουν επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση του διαβήτη τύπου 1, ακόμη και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό συνέβαλε στη φαινομενική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς περισσότερα άτομα διαγιγνώσκονται σε διάφορα στάδια της ζωής.

2. Αυξημένο προσδόκιμο ζωής

  • Γήρανση του πληθυσμού: Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ζει περισσότερο, οι χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, διαγιγνώσκονται συχνότερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης και διάγνωσης, έχει οδηγήσει σε αύξηση των αναφερόμενων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 1 στους ηλικιωμένους.

Πηγή: studyfinds.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved