ΥΓΕΙΑ

Δερματικά θηλώματα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Bigstock

Τα δερματικά θηλώματα, γνωστά και ως ετικέτες δέρματος ή ακροχορδόνια, είναι μικρές, καλοήθεις αναπτύξεις που εμφανίζονται στο δέρμα.

Είναι απαλά, στο χρώμα της σάρκας και συνήθως κρέμονται από το δέρμα από ένα λεπτό κοτσάνι.

Τα δερματικά θηλώματα είναι γενικά αβλαβή, αλλά για πολλούς αποτελούν κάτι ανεπιθύμητο στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση εάν ερεθιστούν ή πιαστούν/κολλήσουν στα ρούχα.

Δερματικά θηλώματα: Αιτίες

Τα θηλώματα προκαλούνται συχνά από τριβή ιδιαίτερα σε περιοχές όπου το δέρμα διπλώνει (δημιουργεί πτυχές). Εντοπίζονται συνήθως σε περιοχές όπως ο λαιμός, οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος και τα βλέφαρα. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δερματικών θηλωμάτων είναι:

1. Γενετική

Η γενετική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης δερματικών θηλωμάτων. Εάν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν θηλώματα, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς να τα αναπτύξετε κι εσείς.

2. Παχυσαρκία

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν δερματικά θηλώματα λόγω αυξημένων πτυχών του δέρματος και σχετικής τριβής. Η περίσσεια δέρματος μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες περιοχές, όπου είναι πιθανό να σχηματιστούν θηλώματα.

3. Ηλικία

Τα δερματικά θηλώματα γίνονται πιο κοινά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο διαδεδομένοι σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες.

4. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών θηλωμάτων. Οι έγκυες παρατηρούν συχνά την εμφάνιση θηλωμάτων λόγω ορμονικών διακυμάνσεων και αύξησης βάρους.

5. Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη δερματικών θηλωμάτων, πιθανώς λόγω υψηλότερων επιπέδων ινσουλίνης ή αντίστασης στην ινσουλίνη, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό αυτών των αυξήσεων.

6. Ερεθισμός του δέρματος

Η συνεχής τριβή και ο ερεθισμός του δέρματος, ειδικά σε περιοχές όπου δύο πτυχές του δέρματος τρίβονται μεταξύ τους ή με τα ρούχα, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό δερματικών θηλωμάτων. Για παράδειγμα, το να φοράτε στενά κοσμήματα στα χέρια ή κολιέ στον λαιμό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών θηλωμάτων σε εκείνα τα σημεία.

Δερματικά θηλώματα: Συμπτώματα

Τα δερματικά θηλώματα είναι γενικά ασυμπτωματικά, που σημαίνει ότι δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

1. Εμφάνιση

Τα θηλώματα είναι μικρά, απαλά και συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος ή είναι ελαφρώς πιο σκούρα από αυτό. Μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Κρέμονται από το δέρμα και συχνά συνδέονται με έναν λεπτό μίσχο, κάτι σαν “ρίζα” μέσα στο δέρμα.

2. Τοποθεσία

Εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές του σώματος όπου το δέρμα διπλώνει ή τρίβεται πάνω σε άλλο δέρμα ή ρούχα, όπως ο λαιμός, οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και κάτω από τους μαστούς. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα βλέφαρα ή γύρω από τα μάτια.

3. Ερεθισμός

Αν και είναι συνήθως ανώδυνα, μπορεί να ερεθιστούν ή να φλεγμαίνουν, εάν υποβληθούν σε τριβή, πίεση ή τσάκισμα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τρίβονται από ρούχα, κοσμήματα ή κατά το ξύρισμα.

4. Αιμορραγία

Περιστασιακά, τα δερματικά θηλώματα μπορεί να αιμορραγήσουν εάν κοπούν ή σχιστούν. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν κατά λάθος πιαστούν ή τριφτούν πολύ σκληρά.

Δερματικά θηλώματα: Θεραπείες

Αν και είναι καλοήθεις αναπτύξεις που δεν απαιτούν θεραπεία για λόγους υγείας, μερικοί μπορεί να επιλέξουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους ή εάν ερεθιστούν. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αφαίρεση των δερματικών θηλωμάτων:

1. Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία περιλαμβάνει την κατάψυξη του θηλώματος με υγρό άζωτο, προκαλώντας την πτώση του με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μέθοδος είναι γρήγορη και συνήθως εκτελείται στο ιατρείο. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ενόχληση ή αίσθημα τσιμπήματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

2. Χειρουργική αφαίρεση

Ένας γιατρός μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά τις ετικέτες του δέρματος, χρησιμοποιώντας νυστέρι ή ψαλίδι. Αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι σχετικά γρήγορη και ανώδυνη. Η περιοχή μπορεί να πονάει για λίγες μέρες μετά και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μόλυνσης αν δεν προσέχετε.

3. Καυτηριασμός

Ο καυτηριασμός αφορά το κάψιμο του δερματικού θηλώματος με μικρής τάσης ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η μέθοδος “σφραγίζει” τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας και μόλυνσης. Συνήθως εκτελείται από γιατρό σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

4. Απολίνωση

Η απολίνωση περιλαμβάνει το δέσιμο της βάσης του θηλώματος με κορδόνι ή οδοντικό νήμα για να διακοπεί η παροχή αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, το θήλωμα θα “μαραθεί” και θα πέσει. Αυτή η μέθοδος μπορεί να γίνει στο σπίτι, αλλά θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή για να αποφευχθεί η μόλυνση.

5. Φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή

Διατίθενται διάφορα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή για την αφαίρεση των δερματικών θηλωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν αλοιφές και αυτοκόλλητα επιθέματα που μπορούν να βοηθήσουν στο στέγνωμα και την αφαίρεση του θηλώματος. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικές όσο οι επαγγελματικές μέθοδοι.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Αν και τα δερματικά θηλώματα είναι συνήθως αβλαβή, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:

  • Ταχεία ανάπτυξη ή αλλαγές: Εάν ένα θήλωμα αλλάζει σε μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, για να αποκλείσετε πιθανές κακοήθειες (καρκίνος δέρματος).
  • Αιμορραγία ή πόνος: Τα δερματικά θηλώματα που αιμορραγούν συχνά, γίνονται επώδυνα ή παρουσιάζουν σημάδια μόλυνσης θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν επαγγελματία υγείας.
  • Πολλαπλά θηλώματα: Εάν εμφανίσετε ξαφνικά μεγάλο αριθμό δερματικών θηλωμάτων, μπορεί να υποδηλώνει κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη ή ορμονικές ανισορροπίες, που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Πηγή: health.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved